Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chichko_pechko - специалист
съб май 03, 2025 8:24 amGlobe написа:
Бих те посъветвал първо да си дадеш сметка от какво точно ще се пазиш и от там да определиш колко тънко да минеш.
Няма животни наоколо. В града е. Има циганска махала наоблизо, от тях се пазя най-вече. Заради тях искам да е 200см мрежата, не заради животни. Поцинкована мрежа 5х5см отвор, 2мм тел 175см висока е 60лв за 10м топ. За 200см височина е 64лв за 10м топ. Това със телта с ПВЦ покритие не е лоша идея. Можеш ли да кажеш откъде я взе? Ще ми трябват 200метра! Така че е добре да проуча.

Относно бетонните стълбове, на каква дълбочина ги пуснаха, преди да заровят с пръст. Ако взема за 7-8лв бетонни колове по 230см че чудя дали само със 30см дупка ще мина или трябва да е по-дълбока. То е ясно че ще подпра допълнително през ъглите и на всеки 15 метра да кажем.
Globe - специалист
за съжаление не пазя контакти. Беше обява от ОЛХ ,като предлагаха всякакви видове мрежи, пана, колове и т.н. Имаше огромен списък. Разрових снимки в телефона и на мрежата е имало етикет с марка Lina . Цената на които си ги намерил звучи добре. Хубаво е 50см да ги боднеш ,за да не ги мислиш. Има свредели за дупки с които става прилично бързо и удобно. Идеята с подпирането ти звучи топ ! Не би трябвало да имаш проблеми. Все пак би било добре да инвестираш по-скоро в камери щом се пазиш от хора.. Все пак мрежата се преодолява за няма и 1 минута.. Реже се като масло.. :partyman:
MamaMy - майстор
съб май 03, 2025 1:29 pmGlobe написа:
...Все пак мрежата се преодолява за няма и 1 минута.. Реже се като масло.. :partyman:
Имам малко стара поцинкована мрежа. Колко е стара не знам, но с нея са направили пилчарник и са я замазали отдолу с бетона за да не я подравят лисици. Така купих къщата и за това не знам колко е стара. Факт е, че 15 години седи на открито и няма точка ръжда. Един съсед прояви интерес към нея. Казах му, че ще му я подаря ако ми извади диреците за които е вързана. Те са колове за лозе, но от малко по-дебелите. Загуби си един ден преди да се откаже. Пробва със секачи защото с клещи се оказа непреодолимо препятствие. Няма рязане. Счупи два диска на ъглошлафа и миряса. Не знам каква е телта, но все едно да режеш с клещи стоманени пирони. Направо се накопава острието. При продължително огъване се троши, но с голям зор. Това трябва да е истинската мрежа.
Baлepu - специалист
Все пак би било добре да инвестираш по-скоро в камери щом се пазиш от хора..
Една маска на главата и камерата се обезсмисля. Ако е СОТ, на който би имало кой да реагира своевременно ... донякъде.
Здрава мрежа и всякаква висока ограда се преодоляват безпроблемно със стълба. Сега има много удобни, леки ...
Някой вероятно ще каже "куче(та)". Не са сериозен проблем за преодоляване.
Общо взето от човек трудно можеш да се опазиш. Особено при днешните закони.
Мислил съм си за СОТ/камери с обратна връзка. В смисъл - прожектори и високоговорител(и) чрез които да създадеш вид, че си там. Може би и някоя пиратка, примерно, да създаде впечатление за стрелба ... Веднъж респектирани, има надежда да не повторят. Без гаранция.
Друга съществена мярка е да не се оставя почти нищо видимо отвън.
Оградата е основно за животни. За хората е само да се информират, че това е частна собственост и пребиваването им зад нея е нежелателно.
chichko_pechko - специалист
съб май 03, 2025 2:48 pmBaлepu написа:
Оградата е основно за животни. За хората е само да се информират, че това е частна собственост и пребиваването им зад нея е нежелателно.
Да, ще сложа камери. Значи спирам се на колове 230см - бетонни. 50см в земята уплътнени с пръст камъни. Ограда (мрежата) 175-180см висока. Ако има място може да опъна бодлива тел отгоре накрая :) Хем да държи мрежата опъната.
nikolson - майстор
Моята пластифицирана я купувах от Йота. Едно време мрежите се правеха от по-твърд, по-дебел и с повече цинк телове. И сега има мрежи с по-малко око, но е по-скъпа (повече кг/м), а телът е пак същия.
Последна промяна от nikolson на съб май 03, 2025 10:10 pm, променено общо 1 път.
Globe - специалист
съб май 03, 2025 2:48 pmBaлepu написа:
Една маска на главата и камерата се обезсмисля. Ако е СОТ, на който би имало кой да реагира своевременно ... донякъде.
Здрава мрежа и всякаква висока ограда се преодоляват безпроблемно със стълба. Сега има много удобни, леки ...
Някой вероятно ще каже "куче(та)". Не са сериозен проблем за преодоляване.
Общо взето от човек трудно можеш да се опазиш. Особено при днешните закони.
Мислил съм си за СОТ/камери с обратна връзка. В смисъл - прожектори и високоговорител(и) чрез които да създадеш вид, че си там. Може би и някоя пиратка, примерно, да създаде впечатление за стрелба ... Веднъж респектирани, има надежда да не повторят. Без гаранция.
Друга съществена мярка е да не се оставя почти нищо видимо отвън.
Така е.. ,но все пак е нещо :) Ако някой реши да влезе никой не може да го спре.. Моите камери например засичат движение, следят и ме известяват (движат се в голям ъгъл) , отделно на това палят 1 прожектори на тях ,за да снимат цветно вечертта. Това повече би изплашило някой решил да влиза.. Но всичко е за плашило :)
MamaMy написа:
съб май 03, 2025 1:29 pmGlobe написа:
...Все пак мрежата се преодолява за няма и 1 минута.. Реже се като масло.. :partyman:
Имам малко стара поцинкована мрежа. Колко е стара не знам, но с нея са направили пилчарник и са я замазали отдолу с бетона за да не я подравят лисици. Така купих къщата и за това не знам колко е стара. Факт е, че 15 години седи на открито и няма точка ръжда. Един съсед прояви интерес към нея. Казах му, че ще му я подаря ако ми извади диреците за които е вързана. Те са колове за лозе, но от малко по-дебелите. Загуби си един ден преди да се откаже. Пробва със секачи защото с клещи се оказа непреодолимо препятствие. Няма рязане. Счупи два диска на ъглошлафа и миряса. Не знам каква е телта, но все едно да режеш с клещи стоманени пирони. Направо се накопава острието. При продължително огъване се троши, но с голям зор. Това трябва да е истинската мрежа.
Сега как има всякви уреди на батерия за по 50-100 лева.. режат всичко.. Иначе звучи интересно.. Или просто са му много лабави инструментите на тоя човек :) Виждал съм от тая много старата която се чупи без да се огъва.. ,но ефекта е същия.. Прерязва 1 и от там няма смисъл да я реже.. само чупи нагоре с клещи.. :) Като е добре опъната за 0 време си прави отвор
GGK - специалист
чет май 01, 2025 4:49 pmchichko_pechko написа:
Чудя се за евтин начин.
Миналата пролет трябваше да направя 40 метра ограда, която да отдели два двора. Просто да ги отдели, нямах никакви други претенции, само да е евтино.

Метални тръби два цола. Продаваха ги на 6 метра, на място в склада ми ги нарязаха на три парчета по два метра. Един кол ми излезе 12 лева с меренето и рязането. Мрежа висока 1,5 м. Средно скапана. 15 метра топ излизаха към 80 лева, може и някакво ресто. Дупки с 15 см. свредло дълбоки около 40 см. Камъните не ги броя за разход, те си бяха в двора. С тях укрепвам кола за да го нивелирам. После цимент, пясък и филц. Правя смеската, слагам на око, примерно да запълни 20 см., след като изсъхне, пръст и утъпквам. Горена тел едно кило (остана повече от половината). Та, 15 кола излязоха 180 лв. 45 метра телена мрежа - 240 лв. Горената тел, цимент, пясък и филц, не помня точно, ама под 50. Та, тия 40 метра ми излязоха максимум 500 лв., броейки и бензина (12,5 лв. на метър). Без труда, разбира се, който си беше мой. Коловете ги запуших отгоре с кенчета от бира. Не ги броя за разход.

Металните колове едва ли ще изгният в следващите 20 - 30 години, та не ги мисля въобще.

Както казаха по-горе, оградата е срещу големи животни и да информира хората, че това е частна собственост. Почти невъзможно е да вдигнеш ограда, която да не може да се преодолее за минути със стълба и одеяло.

Ако има къща в това място, което ще ограждаш - хубава дограма, яки врати и СОТ. Всичко останало, като камери, автоматични лампи, високоговорители и тн. е козметика.
Baлepu - специалист
GGK, не е!
Не те знам колко си годишен, но аз много от отдавна имам "грижи" в областта. "СОТ/СОД" ... вероятно си на ясно с разликата. Работил съм и за двете. Бе ... "да те пази Господ"!
"Шаш" на мига + нестандартни психоатаки помагат ... временно. По някога задържат "влага".
! Банки се обират през свръх охранителни системи.
Фактор N1 - информация. ТОЧКА. Всяка най- посредствена (неочаквана) изненада/засада е фактор за (временно) блокиране, даващо време за реакция.
... ако има кой ...
gnt69 - майстор
нед май 04, 2025 1:06 amBaлepu написа:
Фактор N1 - информация. ТОЧКА. Всяка най- посредствена (неочаквана) изненада/засада е фактор за (временно) блокиране, даващо време за реакция.
... ако има кой ...
Панякога и един стикер решава охраната и се знае че там не се пипа щото после има БОЙ.

Тема "Ограда с мрежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: