Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nautilus33 - майстор
Днес си купих едно малко вентилаторче от битпазара. Като го включих вкъщи, се чува шум като, че се опитва да завърти перката, но не успява. Завъртях я на ръка, но пак не тръгна. Като го разглобих, видях това от снимките, но не съм наясно как точно работи, тъй като ме няма по тоците. Сглоби го, включих пак и тръгна :). След няколко секунди, намали оборотите, после пак усили и така. Къде е проблемът и можели да се оправи?

Изображение
Изображение
floydogi - специалист
Капни му малко масълце на лагерите.
hidrazin - майстор
съб май 03, 2025 11:55 pmnautilus33 написа:
...че се опитва да завърти перката, но не успява. Завъртях я на ръка, но пак не тръгна.
...След няколко секунди, намали оборотите, после пак усили и така.
Ма ме го мъчи така. Ще си опече намотката.
Решението вече са са го написали - масло на кечетата колко мое да поемат. И регулярно обявяване на малко.
Масов проблем.
:partyman:
nautilus33 - майстор
Обикновено машинно масло ли? И регулярното капване по малко, Колко често да е? Да речем на всеки няколко часа работа?
kozl - майстор
Аз вече съм писал във форума относно такъв тип ел.двигател. Проблема при мен се оказа в износени лагери (втулки).
Ако лагерите са нови и нямат елепсовидно износване важно е как ще стане сглобката на двете лагерни основи, за да застанат в съосие.
След стягане на болтовете, които даржат лагерните основи ротора трябва да се движи възможно най-леко.
То и лагерните втулки трябва да са като шарнири и да се самонаместват към остта, но по снимките не мога напълно да преценя дали е така.
nautilus33 - майстор
Виждат ми се добре на мен, няма износване като че ли. Ще го разглобя пак за да капка машинно масло и ще гледам да ги наместо както трябва.
nautilus33 - майстор
Капнах масло, нагласите го както трябва според мен, на ръка се върти добре, без усилие, но като го включа пак същото. Даже на моменти бе тръгва. Има лек луфт при оста, като дръпна настрани или нагоре-надолу.
hidrazin - майстор
нед май 04, 2025 9:34 pmnautilus33 написа:
Капнах масло, нагласите го както трябва според мен, на ръка се върти добре, без усилие, но като го включа пак същото. Даже на моменти бе тръгва. Има лек луфт при оста, като дръпна настрани или нагоре-надолу.
Лек луфт едва ли е проблем. И аз имам проблем със същите моторчета.
Изкарват максимум 6 месеца непрекъсната работа - снимката по-долу.
За тези 6 месеца или свършва маслото, или се опича/коксува, или е малко ... но в крайна сметка заклинва и бобината се опича.
Е, при мен са китайски. Твоят е полски и би трябвали да е читав.
Ноооо... ако е заклинил и са го оставили да работи, може да имаш междувитково късо а не изцяло опечена бобина.
И ще прави точно така. Просто заради междувитковото не му стига силата...

Прикачен файл:
Вентилатор.jpg
Вентилатор.jpg (63.74 KиБ) Видяна 1117 пъти

:partyman:
P.S. Какво може да направиш?
Изчакай поне ден и пак пробвай. Втулките (лагерите) са от синтерован бронз.
Те са като гъба и поемат масло от кечето. Писано е из форма - СИНТЕРОВАН БРОНЗ
Ама им трябва време. Особено ако имаме коксуване и порите на втулките са задръстени.

Тема "Малък настолен вентилатор от едно време:)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: