Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
enviro - специалист
съб май 03, 2025 8:43 pmgnt69 написа:
съб май 03, 2025 2:38 pmMamaMy написа:
При мен беше се запълнил отпуснатия ми лимит. Наложи се да изтрия част от качените снимки. Виж в профил->главна страница->управление на прикачени файлове
Изтрих малко и се оправи. Благодаря. :partyman:
60см в земята, 40см по широк в основата а нагоре предполагам може и на 25 да се продължи? , а това се води лека ограда или? :?
gnt69 - майстор
нед май 04, 2025 12:52 amenviro написа:

60см в земята, 40см по широк в основата а нагоре предполагам може и на 25 да се продължи? , а това се води лека ограда или? :?
Плътната част на оградата да е на не повече от 60 сантиметра от терена. Пък нагоре може и метър да я направиш широка но за твоя сметка в твоя имот. :partyman:
enviro - специалист
нед май 04, 2025 7:44 amgnt69 написа:
нед май 04, 2025 12:52 amenviro написа:

Плътната част на оградата да е на не повече от 60 сантиметра от терена. Пък нагоре може и метър да я направиш широка но за твоя сметка в твоя имот. :partyman:
Благодаря, а това ваша ограда ли е или, защото не разбрах.
Като цяло искам да направя това "Г" образно 50м било то и 20-30см от терена на горе и да си оставя примерно пръчки стърчащи за евентуално колонки и после ако ако реша друго просто да изрежа арматурата ако няма да ги правя. Идеята ми е следната правя този фундамент, това с зелената ивица е мръсният канал, ще бъде подновен с нов за да го направят както трябва, от там дренаж покрай въпросният фундамент, а там където е жълтата ивица искам да го насипя да слегне, защото ако го няма и този фундамент ще продължава да си заминава пръста както и ако излея бетон около къщата :?
И така стигаме до следното относно фундамента, прави се изкопа около 60см а там където е по ниския парцел се изкопава под него, слага се подложен бетон, от там се слага арматурата в изкопа ф10-ф12 :? С бигли , остават се пръчки нагоре евентуално за колони и прави кофража и заливане и се надявяме да изкара години :-D
Чакам докрая на месеца да дойдат за да ми сложат колчета за границите, с едните комшии няма проблеми, но другите са почти неоткриваеми защото кой в далечен град кой в чужбина доста наследници са ще се опитат да ми намерят начин как да се свържа с тях и да говоря и после да започвам да действам в крайна сметка.
Прикачен файл:
IMG_20250504_093548.jpg
IMG_20250504_093548.jpg (114.4 KиБ) Видяна 1275 пъти
gnt69 - майстор
нед май 04, 2025 9:51 amenviro написа:

Не не е моя. Моите съм ги направил преди 20 години. Чертежа е примерен направен от инж. конструктор и е оптимален откъм армировка и бетон. Гледам те дърпа съм колонки но колонката е ангажираща откъм размер на паната, освен ако си ги правиш сам или поръчка на размер между колоните колкото е останало.
stst - помощник
Да Ви предложа и аз един вариант, който също обмислях - Русенска фирма предлагаше готови бетонни панели (от типа нанизване между коловете). Интересното бе, че имаха и собствена система за полагането на колците върху бетон. Освен това, предлагаха панели, които се използват за изграждане на подпорни стени с не-голяма височина.
Самият аз обмислям и този вариант, който би ми спестил доста време и усилия.
Успех в начинанието.
enviro - специалист
пон май 05, 2025 7:03 pmstst написа:
Да Ви предложа и аз един вариант, който също обмислях - Русенска фирма предлагаше готови бетонни панели (от типа нанизване между коловете). Интересното бе, че имаха и собствена система за полагането на колците върху бетон. Освен това, предлагаха панели, които се използват за изграждане на подпорни стени с не-голяма височина.
Самият аз обмислям и този вариант, който би ми спестил доста време и усилия.
Успех в начинанието.
Гледал съм ги и тях, преди години в едно заведение в града бяха сложили още не бяха толкова нашумяли, но собственика не беше доволен, бяха избледняли, а в една силна буря част от тях паднаха, може да е било единичен случай, защото на доста места съм виждал от тях :)
enviro - специалист
нед май 04, 2025 9:51 pmgnt69 написа:
нед май 04, 2025 9:51 amenviro написа:

Не не е моя. Моите съм ги направил преди 20 години. Чертежа е примерен направен от инж. конструктор и е оптимален откъм армировка и бетон. Гледам те дърпа съм колонки но колонката е ангажираща откъм размер на паната, освен ако си ги правиш сам или поръчка на размер между колоните колкото е останало.
Така е ангажира, просто не съм решил какво ще бъде, най важното ми е да имам фундамента, които да ползвам за блокада най вече частта около къщата, за да го напълня дали с пръст и да слегне дали с чакъл, просто да не се свлича допълнително, за да мога да си залея около нея, и вече след това ще я смятам какво ще бъде, дали ще ползвам колоните или ще оставя само фундамента, затова обмислям да си оставя арматура стърчаща и ако преценя че няма да им изливам на тях бетон просто да ги отрежа :? :-D

Тема "Запитване относно фундамент за ограда на двор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: