• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ivanovbg - майстор
ср ное 06, 2024 11:16 amDjack написа:
ср ное 06, 2024 10:14 amkozl написа:
Няма данни за помпата.
Няма данни за необходим напор и дебит при консумация.
Като няма данни възможната преценка е "проба - грешка".
Купил си помпата, измерил си дебит 22 л/сек при, предполагам при изхода на сондажа. Като свържеш помпата към консуматора този дебит ще намалее. С колко :? :? :?
Според зависи от помпата даже може и да е нулев дебита ако максималният напор на помпата се окаже по-малък от геодезичния напор.
Не знам дали няма да се счете за реклама https://praktiker.bg/bg/Dalbochinni-pom ... eaturesTab
Нямам представа, какъв дебит ще ми е необходим, щерките нямат особен интерес към ранчото, така че сме двама души и поливане на градина (оранжерия) с капково напояване.
Дебита го измерих на 10 метра от сондажа - дръпнах маркуча извън оградата в съседния празен двор да не наводнявам терена! Смених бързата връзка на маркуча, че от бързане бях сложил такава с хидростоп и дебита вече 26-7 л/мин.
Къщата е на 15м. от сондажа, терена е равен. За сега е водоснабден само първия етаж.
Това се сещам.
То максималния дебит на помпата е 32литра в минута. Действай смело.
kozl - майстор
По важен е напора от дебита за да се ползва помпата за хидрофорна уредба. За тази помпа е посочен макс.напор към 11 бара.
И според мен ще стане за хидрофор.
За къпане става добре с над 10 л/мин. Без да съм търсил характеристиките на помпата, пледполагам, че ще стигне напора и до банята за повече от 10 л/мин.
Djack - специалист
Сигурно не е най подходящата тема, ама понеже става въпрос все пак за захранване на помпата и периферията, дайте някаква идея как да прекарам най-лесно кабел в тези черните полиетиленовите тръби за вода. Става въпрос за 25 метра, ама ако трябва ще снаждам! Тръбата е 3/4, кабела тепърва ще го купувам. Чувал съм за канапи, телове, прахосмукачки, ..... ама как точно става, идея си нямам!
Благодаря предварително. :partyman:

п.п. Преди време купих 100м. кабел - 3х2,5мм2, ама се оказа, че са ме измамили, кабела се оказа алуминиев - помеднен! Проблем ли ще е да захраня помпата с него? 900W е!
aleksnp - специалист
Става кабела, защити го с 10 А предпазител.
MamaMy - майстор
пет май 09, 2025 9:22 pmDjack написа:
Сигурно не е най подходящата тема, ама понеже става въпрос все пак за захранване на помпата и периферията, дайте някаква идея как да прекарам най-лесно кабел в тези черните полиетиленовите тръби за вода. Става въпрос за 25 метра, ама ако трябва ще снаждам! Тръбата е 3/4, кабела тепърва ще го купувам. Чувал съм за канапи, телове, прахосмукачки, ..... ама как точно става, идея си нямам!
Благодаря предварително. :partyman:

п.п. Преди време купих 100м. кабел - 3х2,5мм2, ама се оказа, че са ме измамили, кабела се оказа алуминиев - помеднен! Проблем ли ще е да захраня помпата с него? 900W е!
Кабела се изтегля с предварително прокарана тел за тази цел. Съветвам те заедно с кабела да пуснеш и един сезал. Знаеш ли кога ще ти роди главата някоя идея и ще трябва да се мъчиш отново. Само един път съм изтеглял тел. Направих го точно с прахосмукачка. Нагънах една шумоляща торбичка няколко пъти и полученото го прихванах по средата с телта. Натъпках го в тръбата и с прахосмукачката дръпнах от другата страна. Не стана съвсем от един път защото се пробвах както беше навита тръбата и малко преди края триенето стана много голямо и спря. Наложи се да развием тръбата и да я изпънем за да довършим. И да знаеш, сапуна много помага. Вземи един евтин течен сапун и мажи кабела и сезала през няколко метра. Той ще го разнесе по тръбата.
Djack - специалист
Ще видим, как ще го натъманя!
Това за допълнителния сезал е супер идея, не един, два ще пусна за всеки случай!
:partyman:
hidrazin - майстор
съб май 10, 2025 7:41 pmDjack написа:
Това за допълнителния сезал е супер идея, не един, два ще пусна за всеки случай!
Хич и не се занимавай с това - не работи. Втори кабел в тая тръба на по-късен етап няма да можеш да вкараш. Дори и LAN кабел за Интернет...
Да обяснявам ли защо?
Съвсем приятелски съвети и предложения:
- Ако сега ще копаеш за тръбата (ако въобще е в изкоп под земята) си пусни още една тръба от същата в изкопа.
Тя става както да пуснеш друг кабел, така и по нея да пуснеш вода. За в бъдеще спестяваш ново копане.
Не е ясно какво ще ти хрумне в бъдеще а и над първата тръба тогава вече може да има бетон, плочки, алеи...
- Ако тръбата вече е закопана, то сега е моментът да помислиш какъв кабел да пуснеш ЗАЕДНО с твоя 3х2,5mm²
То не че имаш голям избор де. Най-много да пуснеш с основния още един LAN кабел.
За какво би могъл да го използваш? Ми за някакви датчици, камера, управление ... :?
P.S. Относно изтеглянето на кабела... Освен засмукване с прахосмукачка мога да ти предложа ... тел.
Поцинкована тел от тези за асмалък. Поне 2,2mm. Началото го сгъваш както на картинката по-долу и без да се престараваш.
Трябва отпред да е заоблено.
Частта оградена с червено я усукваш с PVC лента за да не се отваря.
За прокарването на кабела вече са нужни ДВАМА - един да дърпа тела (с не много голям ентусиазъм) а другия да натиква кабела.
Самия кабел се връзва за поцинкованата тел и отгоре пак се увива с PVC лента така че кабела да не задира с ръбовете на изолацията там където е отрязан.
Както и да не задира сгънатата поцинкована тел.
Малко трудно за обяснение ама ще ме разбереш.

Прикачен файл:
Водач.jpg
Водач.jpg (14.17 KиБ) Видяна 300 пъти

Аааа... И за смазване се използва спирт. От оня синия. Той после се изпарява.
Масла и греси може да прецакат изолацията. То има специални такива ноооо...
Всички сапуни, шампоани, веро ... имат алкална реакция - електропроводими са. :)
А те не се изпаряват и остават за дълги години в тръбата. :)
Успех!
Djack - специалист
съб май 10, 2025 9:13 pmhidrazin написа:
съб май 10, 2025 7:41 pmDjack написа:
Хич и не се занимавай с това - не работи. Втори кабел в тая тръба на по-късен етап няма да можеш да вкараш. Дори и LAN кабел за Интернет...
Да обяснявам ли защо?
Съвсем приятелски съвети и предложения:
- Ако сега ще копаеш за тръбата (ако въобще е в изкоп под земята) си пусни още една тръба от същата в изкопа.
Тя става както да пуснеш друг кабел, така и по нея да пуснеш вода. За в бъдеще спестяваш ново копане.
Не е ясно какво ще ти хрумне в бъдеще а и над първата тръба тогава вече може да има бетон, плочки, алеи...
- Ако тръбата вече е закопана, то сега е моментът да помислиш какъв кабел да пуснеш ЗАЕДНО с твоя 3х2,5mm²
То не че имаш голям избор де. Най-много да пуснеш с основния още един LAN кабел.
За какво би могъл да го използваш? Ми за някакви датчици, камера, управление ... :?
P.S. Относно изтеглянето на кабела... Освен засмукване с прахосмукачка мога да ти предложа ... тел.
Поцинкована тел от тези за асмалък. Поне 2,2mm. Началото го сгъваш както на картинката по-долу и без да се престараваш.
Трябва отпред да е заоблено.
Частта оградена с червено я усукваш с PVC лента за да не се отваря.
За прокарването на кабела вече са нужни ДВАМА - един да дърпа тела (с не много голям ентусиазъм) а другия да натиква кабела.
Самия кабел се връзва за поцинкованата тел и отгоре пак се увива с PVC лента така че кабела да не задира с ръбовете на изолацията там където е отрязан.
Както и да не задира сгънатата поцинкована тел.
Малко трудно за обяснение ама ще ме разбереш.

Водач.jpg

Аааа... И за смазване се използва спирт. От оня синия. Той после се изпарява.
Масла и греси може да прецакат изолацията. То има специални такива ноооо...
Всички сапуни, шампоани, веро ... имат алкална реакция - електропроводими са. :)
А те не се изпаряват и остават за дълги години в тръбата. :)
Успех!
hidrazin - майстор
съб май 10, 2025 10:08 pmDjack написа:
Е хубу де... :-D
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6