Тук ще бъдат премествани, мненията и темите преди да бъдат изтрити окончателно.
ESPACE - майстор
Хайде няма нужда да сме пак топ-експортьори на домати и чушки, че ще вземат да върнат бригадите.
А относно виното. През 80-те се случва. Имали сме големи пазари за "вина с контролиран географски произход". Обаче гроздето не стига. Купуваме концентриран гроздов сок от Алжир, Молдова, Кипър и правим вино. Изнасяме яко, докато Германците не започват да правят анализ на виното. Голяма издънка, скандал, загуба на пазари. От първа ръка го знам, бил съм 16-17 годишен.
нед май 11, 2025 6:10 pmESPACE написа:
Хайде няма нужда да сме пак топ-експортьори на домати и чушки, че ще вземат да върнат бригадите.
А относно виното. През 80-те се случва. Имали сме големи пазари за "вина с контролиран географски произход". Обаче гроздето не стига. Купуваме концентриран гроздов сок от Алжир, Молдова, Кипър и правим вино. Изнасяме яко, докато Германците не започват да правят анализ на виното. Голяма издънка, скандал, загуба на пазари. От първа ръка го знам, бил съм 16-17 годишен.
Така де, що да се гъзурчим по полята, вместо да препродаваме турски домат?! Като има улави да гледат, ще живеем на техен гръб, нали!
Тоя меланж от гени ни такова онаковата.
Нещо позитивно за Родината има ли да споделиш?
hidrazin - майстор
нед май 11, 2025 6:10 pmESPACE написа:
Обаче гроздето не стига. Купуваме концентриран гроздов сок от Алжир, Молдова, Кипър и правим вино. Изнасяме яко, докато Германците не започват да правят анализ на виното. Голяма издънка, скандал, загуба на пазари. От първа ръка го знам, бил съм 16-17 годишен.
Аха, а аз от първа ръка знам защо не правят тунела под Шипка - каза ми го една жена на пазара. Руса...
Щото отдолу планината е монолитен къс самородно злато. :-D
Залезът на износа на българско вино на Запад започва в началото на 90-те, когато е разбит държавният монопол. Това е правилна стъпка за развитие, но се случва беля с износа поради особености на новоизлюпените български бизнесмени. Всеки винпром става отделно дружество, което има право да ползва марките и етикетите на старото държавно обединение. Един по един винпромите са приватизирани. Така някои марки, изнасяни на Запад, започват да ги произвеждат и винпроми, които не са произвеждали за износ, правят друго вино под същата марка, отпада централизираният контрол върху качеството и т. н. Български изби започват да се конкурират на чужди пазари, подбиват си цените, свалят качеството и поради недостиг на грозде, и др.
Да добавя и приватиКРАДИята + неадекватно направената аграрна реформа.
Края на 70-те и 80-те години основния ни износ на запад е за Великобритания.
:partyman:
ESPACE - майстор
нед май 11, 2025 6:30 pmТрифон П.Трифонов написа:
Така де, що да се гъзурчим по полята, вместо да препродаваме турски домат?! Като има улави да гледат, ще живеем на техен гръб, нали!
Тоя меланж от гени ни такова онаковата.
Нещо позитивно за Родината има ли да споделиш?
Като ти е толкова мерак наемай земя и сади, кой те е спрял. Аз нямам мераци за земеделие. Не милея за бананова република.

нед май 11, 2025 7:18 pmhidrazin написа:
Аха, а аз от първа ръка знам
Празни приказки не прикавам, за разлика от някои тук. Баща ми беше технолог по вината. През 80-те пътуваше постоянно в командировки в гореспоменатите страни и избираше суровина. От него знам за скандала между германците и Винимпекс.
нед май 11, 2025 7:28 pmESPACE написа:
...Като ти е толкова мерак наемай земя и сади, кой те е спрял. Аз нямам мераци за земеделие. Не милея за бананова република....
Моля?!

https://bntnews.bg/bg/a/103788-protest_ ... izvoditeli

То да бяха само домати и само тогава!
ESPACE - майстор
нед май 11, 2025 7:46 pmТрифон П.Трифонов написа:
...Като ти е толкова мерак наемай земя и сади, кой те е спрял. Аз нямам мераци за земеделие. Не милея за бананова република....
Моля?!
Кво ми се молиш? Какво не ти стана ясно пак? Аз не мечтая за онова земеделие. Ти си по носталгията, запрятай ръкави щом те влече.
Последна промяна от ESPACE на нед май 11, 2025 7:53 pm, променено общо 2 пъти.
нед май 11, 2025 7:48 pmESPACE написа:
нед май 11, 2025 7:46 pmТрифон П.Трифонов написа:
Моля?!
Кво ми се молиш? Какво не ти стана ясно пак?
Не, не ти се моля и напротив- всичко е ясно като бял ден. Хайде пак, че нещо се правиш на...
https://bntnews.bg/bg/a/103788-protest_ ... izvoditeli
Само доматите и само тогава ли? Животновъдството, какво става със животновъдството?
Ясно е, че и овчар не ти се става!
https://bntnews.bg/protest-na-zhivotnov ... 41tag.html

Що така бе "миме"?!
ESPACE - майстор
Аз си харесвам сегашния живот и сегашната работа. Не искам и да се сещам за бригадите, ленинските съботници, опашките за какво ли не. Дори за младоста не носталгирам. Гледам напред само.

И да! И овчар не ми се става. Гледам, че и теб не те влече
Гледаш върха на обувките си.

Имам оферта за теб- да пробваме с кокошкарство, а?!
ESPACE - майстор
Ти ще излезеш по-просто парче отколкото предполагах.Айде, пътувай!
Последна промяна от ESPACE на нед май 11, 2025 7:58 pm, променено общо 2 пъти.

Тема "spam - "за" или "против" приемането на еврото" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: