Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
brum - майстор
Четирискатен покрив, битум, ОСБ плоскости. Вентилиран. Над плочата която го носи има нареден 10см ЕПС. Покрива е на 5 години.

Проблема е, че по северният скат има плесен. По другите скатове няма такива екстри. На 90% съм, че е заради конденз. За промяна по вентилацията не ми се мисли за момента. Предпочитам като замине тоя при следващият тия неща да ги вземем в предвид навреме. Прилагам снимка.

Мисля да го мина с Бохемит Оптимал Форте. Разреждане 1:6 и валяк. Или евентуално пистолет и пръскане ако си намеря добро защитно облекло.

Удачно ли е с Бохемита? Да минавам ли с още нещо отгоре? Или въобще да не го барам и колкото изкара?

Прикачен файл

1.jpg
fbr - майстор
нед май 11, 2025 12:16 pmbrum написа:
. Вентилиран.
Аз не виждам как е направено това. Ако има само отдушник на билото, без да има вход от страната на стрехата, няма вентилация.
brum - майстор
И на билото има, и отстрани. Тоя отстрани се вижда на снимката.
Ал_ - специалист
Оптимала можеш и с градинска пръскачка - почти няма да стигне со теб. Но първо третирай с препарат за премахване на плесен.
И макар и да не ти се мисли за промени по вентилацията - бих помислил за принудителна вентилация, защо не и от сорта на два diy тръбни рекуператора, работещи в синхрон, нищо, че не ги долюбваш.
Изображение

fbr вече спомена- вентилиран е когато срехата е "отворена" . Това, което си направил явно не върши работа. Не съм срещал такъв подход.

"През зимните месеци ниските температури могат да причинят нежелан конденз и поява на мухъл. Циркулацията на въздуха при вентилирания покрив гарантира, че топлоизолацията остава суха, като в същото време удължава експлоатационния живот на конструкцията."
https://www.kab-sofia.bg/component/cont ... i-keremidi
Изображение
brum - майстор
Добре де, не-вентилиран покрив. Вентилирано е самото подпокривно пространство.

Ал_, какъв е тоя препарат за премахване на плесени?
нед май 11, 2025 8:31 pmbrum написа:
Добре де, не-вентилиран покрив. Вентилирано е самото подпокривно пространство.
Дори то не е истински вентилирано. Ако имаш студен покрив, конденз и плесен няма да има.
Ал_ - специалист
Има разни домакински препарати против мухъл и плесени на спрей, бохемит и те имат - ползвал съм го, има ефект.
Но Трифон и fbr са прави, помисли за вентилацията
hidrazin - майстор
нед май 11, 2025 7:45 pmbrum написа:
И на билото има, и отстрани. Тоя отстрани се вижда на снимката.
Тоя отстрани от къде и как взима въздух? Нали е ОСБ и отгоре битум? - Отбелязал съм го с червено.
Реално вентилация (някаква) имаш само между ребрата където е "червения" отвор.
На "секциите" 2, 3, 4 ... нямаш вентилация.
Пръскането с Бохемит ще утрепе плесента и евентуално ще предпази от появата на нова.
Но НЯМА да спаси ОСБ-то да се разпада от влагата.

Със зелено съм отбелязал места където вече дървените частици се "отлющват" - поне така се вижда по единствената снимка.
На която е трудно да се видят детайли ...

Прикачен файл:
1.jpg

Онуй зеленото по стените... Като гледам е фибран.
Само така пльоснат, без да е запечатан и с тези ралъци - не върши почти никаква работа.
:partyman:
brum - майстор
Фибрана обикаля пояса отгоре. Колко работа върши - не знам. ЕПС-а също е нареден без пяна. Но пък е плътно нареден.

За вентилацията - даже между ребрата дето има някаква е същата работа. Т.е. или нещо тотално не е наред с вентилацията, или северният скат си страда доволно.

Ще гледам да наснимам вентилацията. Може би отвън ще е по-лесно. Но на кратко - има такива отвори като тоя на снимката. Може би 6 или 8 броя. И има няколко отвора отгоре на билото с кръгли тръби. Май. Ще проверя и ще пиша.

Тема "Плесен по ОСБ-то на покривната конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: