Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
jangeloff - специалист
@speka_rs
@BeTaTesTeR

Благодаря ви много,
Няма как да се избият пари при мен, но бих заложил на DEL MMA / TIG Eco 200 Pulse за стационарна работа. За мъкнене по двора и на други места, по удачно, предполагам ще е DEL MMA 160. За сега още обмислям, но определено съм се спрял на DEL.

Lutchezar
"Кра-кра е звук който издава враната."
Приемам забележката, :) , нито към името, нито към електрожена имам забележки или претенции. Е, ако не броим теглото на трасформаторния електрожен. Купен всъшност, с първата ми заплата през 1987-8-а ...
walko - специалист
Искам да похваля Дел-чето. Моето е DEL 145 EcoControl. :supz:
10 дена работа на генератор, че на обекта нямам ток. 8 ролки тел по 1кг, две бутилки СО2 и си направих конструкцията. Не е спирало, не е прегрявало.
Единствено в по ветровити дни вятъра ми издухваше газта дори и при 15-18 л/мин. от което припляква и заварките стават по-рошави, но това е нормално. В такива дни избягвах да заварявам, а вършех нещо друго или монтирах на електрод, а дозаварявах на тел в друг ден.
Леко и удобно. Беше лесно да го обеся някъде по конструкцията за да ми е на близо, за газта в по-високото удължих маркуча (4м шлаух) за да не беся и бутилката.
Много съм доволен от машинката и не е само да прикапеш две панти на портата или нещо по оградата. Става си и за по големи проекти.
Тогава не взех DEL 200 въпреки, че се бях замисли, но и до днес не знам за какво повече би ми бил нужен.
Признавам обаче, че DEL 200 има две удобства: че се откача шланга и че работи с 5кг. ролка, която я има във всеки магазин, а по 1кг. са си екзотика.
За протокола: Работи прекрасно с генератор Хонда ЕС 5000 (4,5 KW номинална мощност), при 120А на заваръчния ток.

Прикачен файл

proba3.jpg

Прикачен файл

proba2.jpg

Прикачен файл

proba1.jpg
Последна промяна от walko на ср апр 30, 2025 1:24 pm, променено общо 3 пъти.
gogo7777 - майстор
Добре се получава, браво. =D>
Навярно си усетил мъката с късите кабели. Удължил си захранващия кабел и кабел маса, което донякъде спасява неудобството. Аз бих удължил само шланга ако телоподаващия механизъм има нужните мускули :-D Така горе ще имам само ръкохватката. :wink:

Какъв е размера на профилите?
walko - специалист
Не съм удължавал кабели. Тези са си оригиналните.
Единствено удължих маркуча за газта, взех 4-5 метра шлаух, но той е твърд и не уплътнява добре та колкото и да стягам скобите все си губеше по малко газ, ама свърши работа.
Профилите са 80х80х2 за ъглите, периферията и билото и 80х40х2 за ребрата и всичко останало.
MamaMy - майстор
Вече две години откакто изкарах курсовете за заваряване. Имам голям и як трансформатор, имам и китайски мини инвертор от Аргомаркет. Китайчето не ми е правило въртели, но когато заварявам с базични електроди си личи липсата на допълнителни екстри. След няколко секунди заварка гаси дъгата. Повторното запалване е малко приключение. Кабелите са къси, тънки и алуминиеви. Единствено предимство е, че е много лек и лесно се пренася. На курса имах възможност да пробвам най-различни расови машини. Трифазни и монофазни. Имаше ЕСАБ-и, Делове и Пантон, но най-ми допадна една ИЗА150 на един колега. Работеше по-добре от машини почти 10 пъти по-скъпи. Тогава се зарекох, че каквото и да става аз ще си купя ИЗА и то 190. Е от няколко дни вече е факт. Мога да се похваля с истинска, професионална машина. Още не съм я товарил сериозно, но дори само от пробите съм изключително доволен. Работи тихо, стабилно, без да пръска и да прекъсва. Повторното запалване почти не е проблем, а дъгата е стегната и добре насочена. Потенциометъра отговаря на показанията си, но най-важното, заварките стават много добри. Като започна да го товаря ще пусна и снимки. Панайот беше така любезен да ми го изпрати безплатно една седмица за тест и чак след това му го платих. Гаранцията му е 5 години. :partyman:
Baлepu - специалист
Би ли споделил цена и комплектност?
съб май 17, 2025 4:43 amMamaMy написа:
... :partyman:
Идвам ма нави
От години го мисля, докато се мъча с едно евтинджосче от голям магазин.

https://iza99.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0 ... D1%8F.html
BeTaTesTeR - специалист
съб май 17, 2025 4:43 amMamaMy написа:
Вече две години откакто изкарах курсовете за заваряване.
Къде кара курсовете и всичките степени на РЕДЗ ли взе?
MamaMy - майстор
Понеже исках рошава гарга, поръчах инвертора със 2х3м хубави кабели. Имах и малко други изисквания. Всичко е точно. Много съм доволен и от цената която ми даде Панайот. 301$
Курсовете ги изкарах в ДП "Българо-германски център за професионално обучение" - клон Плевен. От тях същото останах много доволен. Изкарах само основния модул РЕДЗ. Нямах никакъв интерес към СО или аргон. Като заварчик няма да работя никога. Това си беше за мен. Истината е, че курса ти дава теория която трудно ще събереш сам от книгите и практика която пък е невъзможно ако няма кой да ти покаже. Оборудването също беше много важно. Такава апаратура няма как да събереш в къщи. Курса ти дава и много полезни трудови навици. Нещо което не е за подценяване.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: