• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
пон фев 10, 2025 2:49 pmkr1100 написа:
... колектор на Хънтер ...
Какъв колектор, ТАКЪВ ли?
Ако да - направо ЗАБРАВИ и не го взимай.
Кекава работа. Тръбите/клапаните трябва да са нагласени до милиметър и да няма никакво усилие към колектора.
Иначе си тече и не може да уплътни добре. Дори му слагах допълнително гумички и НЕ.
Тая година мисля да го сменям с правен от полипропиленови фитинги че ми омръзна да слизам с шахтата.
(При мен е един 4-ка и една 2-ка че клапаните са шест.)
:partyman:
kr1100 - майстор
пон фев 10, 2025 4:08 pmhidrazin написа:
пон фев 10, 2025 2:49 pmkr1100 написа:
... колектор на Хънтер ...
Какъв колектор, ТАКЪВ ли?
Ако да - направо ЗАБРАВИ и не го взимай.
Кекава работа. Тръбите/клапаните трябва да са нагласени до милиметър и да няма никакво усилие към колектора.
Иначе си тече и не може да уплътни добре. Дори му слагах допълнително гумички и НЕ.
Тая година мисля да го сменям с правен от полипропиленови фитинги че ми омръзна да слизам с шахтата.
(При мен е един 4-ка и една 2-ка че клапаните са шест.)
Благодаря за инфото.
А мнение за тези клапани :
https://napoqvane.com/valves/valves_hun ... plus_valve
hidrazin - майстор
пон фев 10, 2025 4:31 pmkr1100 написа:
А мнение за тези клапани :
https://napoqvane.com/valves/valves_hun ... plus_valve
Никакво. Скоро излязоха и още не съм се сблъсквал с тях.
Но определено тези двойните дето си показал за мен са неприемливи.
При мен всичките тръби са от едната страна. Голям цирк ще е половината да ги въртя на 180 градуса.
Но пък я виж ТЕЗИ.
Първо като цена - един двоен е 108 кинта а два единични са 80 кинта. Демек е доста по изгодно - 28 кинта по-евтино.
Второ - избягваш колектора.
kr1100 - майстор
пон фев 10, 2025 4:52 pmhidrazin написа:
.....Но пък я виж ТЕЗИ.
Знам ги и тях , но =гледах с 2 вентила / 2 бобини/ . Яъно ше минавам на единичните на Хънтер
но се чудя м/у PGV 100G-B - 1" 24V или PGV-100-MM 24V AC 1" външна резба 24V AC :?
Май първите са по-устойчиви на странично външно усилие . Ще са навън нямам шахта , а и не ми се прави , освен да изнамеря някоя кутия. :?
П.П. 5 или 6 клапана ще са /
kr1100 - майстор
пон фев 10, 2025 4:52 pmhidrazin написа:
.........https://napoqvane.com/valves/valves_hun ... plus_valve
Никакво. Скоро излязоха и още не съм се сблъсквал с тях.
Но определено тези двойните дето си показал за мен са неприемливи.
При мен всичките тръби са от едната страна. Голям цирк ще е половината да ги въртя на 180 градуса.
Но пък я виж ТЕЗИ.
[/quote]
Италианско производство са - RPE Srl.
https://rpeirrigation.com/prodotto/sest ... nnecteedy/
И в напояването са намалени - иначе в евро сайтове са по- скъпи.
:? :? :?
hidrazin - майстор
чет фев 20, 2025 6:13 pmkr1100 написа:
Италианско производство са - RPE Srl.
Дори наистина да са Талянски, пак нищо повече не мога да кажа.
Както казах - дори не съм ги виждал на живо.
Би трябвало да работят.
P.S. Това с клапаните навън нещо не ми харесва.
Поне им измисли нещо за да не ги пече слънцето.
Ал_ - специалист
Щом ги набутват в тия грозни и безформени кутии - колко му е да им измислиш ефективно, и далеч по-естетично покритие - кеф ти подземно, кеф ти надземно.
kr1100 - майстор
пет фев 21, 2025 4:23 pmhidrazin написа:
...P.S. Това с клапаните навън нещо не ми харесва.
Поне им измисли нещо за да не ги пече слънцето.
А няма да са на открито - ще ги навра в кутии. То кутии като на компа за поливане са на цената на предпазните гърнета
rossenboy - специалист
Такааа, започна сезона и започнаха проблемите. Първо описание на ситуацията - програматор от алито, клапани на Rain Bird (24 V), самозасмукваща помпа Raider Jet 100, 8 кръга на поливане - 2 капково и 6 с разпръсквачи. Свързване на клапаните с програматора (доколкото разбрах няма значение кой от двата кабела къде ще се върже на програматора), настройване на някаква програма за поливане, пускане и ... проблем: отваря клапана, полива, всичко точно, след това отваря следващия кръг, НО не се затваря прдишно работещия клапан, т.е. след като изтече времето за поливане остава отворен клапана и се отваря следващия (в упътването на програматора си пише, че не може да се половат две зони едновременно). Ако спра тока на програматора клапаните се затварят. Не съм работил с електромагнитни клапани и нямам идея кое, как - възможно ли е налягането на водата да е голямо и да не му позволява да се затвори; проблем с програматора - но пък ги пуска когато трябва;проблем с клапаните - когато ги пусне соленоидите се загряват доста; смяна на захранването на програматора - в момента е трансформатор 110-220V - 24V 1,5 A - чисто теоритично понеже не съм на обекта, а забравих да проверя - ако програматора и клапаните искат 24 V AC , а захранването пуска 24 V DC това би ли обяснило проблема?

Както е ясно нещата не са ми никак ясни и мако някой колега има време и желание да обясни ще съм благодарен и би било полезно и за другите начинаещи.

Спорна и безаварийна седмица!
hidrazin - майстор
пон май 19, 2025 10:04 amrossenboy написа:
ако програматора и клапаните искат 24 V AC , а захранването пуска 24 V DC това би ли обяснило проблема?
Да.
Вътре управляващите "елементи" за клапаните са полупроводникови.
При DC захранване те ще захранят клапан но няма да го изключват докато не се изключи цялото захранване на програматора. :-D
Що за глупости? Стандартно програматориите се захранват с 24V AC защото и клапаните са на 24V AC
Как мое човек да ръгне DC захранване вместо АС захранване?
P.S. Ааааа... и ако захранването е DC, като нищо ще си опечеш бобините на клапаните...
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 12

Тема "Изграждане на поливна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: