Всичко за дърводелството
housedoktor - майстор
shadowman написа:
Може би подминавате постовете ми без да се замислите, но я помислете за втората ми идея, ако не я разбирате ще се опитам да я опиша цветно. Прави се съндака от голо ПДЧ и после се облича с дървото като се хващат едно за друго с винтове, като се завива от вътрешната страна на кутията, после може да се залепи някаква дамаска вътре и да се скрият винтовете. Помислете върхи този проЗ вариант.
Аз ти разбрах идеята,а и затова попитах за снимка с отворен капак.
Тани - модератор
Emerald написа:
Да кажем че може да се постигне голяма гладкост между повърхностите за слепване...Но нещо не ми се вижда много солидно само на лепило. :? Ще се разпадне Тани.
А как мислиш че правят онези огромни маси? Само че използват преса.При повечето масивни мебели се използва тази технология , така че е проверена във времето. НО нека и някой , който се занимава професионално да каже мнението си !

А това за ПДЧ-то го забравете! Надали ако е направено така ще струва толкова!
shadowman - майстор
То може да не е направено, но съм убеден, че може дасе получи.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Изображение
Изображение
Погледни челото. Винаги си е ОК. Няма нужда от напасване.
shadowman - майстор
Навремето в даскалото сме работили с тази сглобка, но (пак казвам но) трябва всичко да е рендосано и калибровано, а сандъка е груба работа, освен да са оставили лицето натурално.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
shadowman написа:
Навремето в даскалото сме работили с тази сглобка, но (пак казвам но) трябва всичко да е рендосано и калибровано, а сандъка е груба работа, освен да са оставили лицето натурално.
Не знам как сте го учили навремето, но не е необходимо рендосване и калиброване. Сглобява се страна по страна . Със самото назъбване е първото напасване... Наааай-накрая има рендосване на крайните повърхности. Да, при този сандък са оставили горната повърхност необработена. Понеже е била водеща при снаждането, се е получило равно.
griffin - майстор
Само не успях да разбера какав е тоя огромен спор, панелите за самия сандък са сглобени с най обикновенно лепило за дърво, лепилото за дъвро има якост по влакната и за това дървото с него се лепи по влакната, не знам дали някой погледна но всички дъски са залепени с леко отместване така че при страните има хващане влакна влакна. Клинозъбната сглобка както беше показал един колега, не знам дали забелязахте на снимката че парчето е съединено на дължина, схлобката е използвана за да се удалжи самата летва или парче, при използването и се получава съедининие по влакната което е здраво. Ъглите на самия сандък най вероятно вече са направени с различни сглобки според вкуса на майстора който се е занимавал с това :-). Плотовете винаги се слепват дъските една задруга без никаква сглобка, а когато трябва удалжаване на летви или детайли се ползва клиновидната.

Успех с изработката на сандъка
Илиян Илиев™ - майстор
griffin написа:
...Плотовете винаги се слепват дъските една задруга без никаква сглобка, а когато трябва удалжаване на летви или детайли се ползва клиновидната.

Успех с изработката на сандъка
Хайде да се обзаложим, че само ти си мислиш така. :wink:
ronik - специалист
Имам опит с лепене на чам и залепеният елемент никога не се чупи през мястото на залепване. Няма място за притеснение относно здравината :wink: . Естествено трябва да се използва подходящо лепило.
swetlio - специалист
и според мене е от тънки дъсчици залепен върху някаква здрава основа, най-вероятно без никакви сглобки

Прикачен файл

coffresd5[1].jpg
coffresd5[1].jpg (240.93 KиБ) Видяна 2764 пъти

Тема "==" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: