• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Баш Майсторо - специалист
ср май 21, 2025 9:50 pmБаш Майсторо написа:
Много неща работят с ток на 220V и вода, перални, миялни, бойлери и др.,
Да ама са затворени в заземен, занулен или изолиран корпус и нормално не може да ги докоснеш за да те тресне тока.
Оня по-горе с магнет вентилите в пералните въобще не го чети. Той даже не осъзнава какво е написал... :)
НЕ ИЗПОЛЗВАЙ такива, освен ако не си СЪВСЕМ наясно КАКВО и КАК го правиш.
Просто приятелски и напълно безплатен съвет...
[/quote]

Здравей благодаря за съвета! Искаш да кажеш че тези от пералня са опасни ако използвам или трябва да внимавам и с този, който съм монтирал?
Николов Н. - специалист
Прикачен файл:
20250522_100551 (11).png
Не трябва да има достъп до тоководещи части - проводници,клеми. Ако са монтирани в метална кутия,тя трябва да е занулена/заземена. Пример - пералните. Кутията на тези 6 МВ е метална,занулена.
kr1100 - майстор
ср май 21, 2025 11:21 amrossenboy написа:
....Хиляди благодарности за обяснението :-D Но тук идва следващият проблем - или аз съм полуидиот или адаптер на 24 V AC е нещо като еднорог - чували са за него, но никой не го е виждал. По общоизвестнте сайтове/магазини (Квазер, Протон, Млад техник,... има (поне аз намирам) само DC, намерих един от Новотика В.Търново, но той бил изчерпан и нямали да доставят повече. Ако някой може да удари едно рамо от къде да се купи, поръча, открадне това чудо на технологията за София ще почерпя виртуална бира (може и повече от една :drinkers: ).
Купи си траф за комп Хънтър :
https://napoqvane.com/hunter_replacemen ... 0%BE%D1%80
hidrazin - майстор
чет май 22, 2025 3:56 pmБаш Майсторо написа:
... или трябва да внимавам и с този, който съм монтирал?
Ти си монтирал клапан със задвижка.
Там всичко е в изолирана кутия и нямаш достъп до елементи под напрежение.
Демек няма проблем.
:partyman:
Благодаря Ви за съветите, значи всичко е точно винаги внимавам, но някой път може да се пропусне нещо и да се окаже грешка или по - лошо. Hidrazin знам как работят магнит вентилите, точно за моя кран с електрозадвижката ми беше въпроса при подаване на ток отваря разбирам, ама като спра тока затваря и се чува шум на въртене както при отваряне без ток ли става това завъртане или вътре някъде съхранява енергия? За това питах дали е с кондензатор или нещо друго. :? Николов много клапани, какво толкова поливаш?
hidrazin - майстор
чет май 22, 2025 7:53 pmБаш Майсторо написа:
...точно за моя кран с електрозадвижката ми беше въпроса при подаване на ток отваря разбирам, ама като спра тока затваря и се чува шум на въртене както при отваряне без ток ли става това завъртане или вътре някъде съхранява енергия?
В твоя случай на 99% енергията за затваряне се съхранява в кондензатори.
Ако го отвориш, вътре на платката има едно реле и 1-2 по-големички кондензатора (и други работи де).
При подаване на 230V се захранва двигателя,релето щрака и се зареждат кондензаторите.
Когато прекъснеш подаването на 230V релето се превключва и разрежда кондензаторите през моторчето.
Демек затваря клапана.
Тези като твоя се водят motorized ball valve, 2 wire auto return

Работят добре ... докато не замине някой от кондензаторите или всичките.
Тогава клапанът отваря но не затваря или затваря непълно.
Така може да ти полива доматите цяла седмица, НОНСТОП докато ви няма и ще имате доста воднисти домати.
Или докато не свърши водата или изгори помпата... :-D

Ама ти си знаеш де.
kozl - майстор
В абонатната станция на сградата има вентил със задвижка Хонилел към топлобменника на БГВ.
И той така като спре тока и се самозатваря. Това с цел да спре подаването на горещо за да няма неконтролируемо прегряване на БГВ.
Прецака се. Отворих го и вътре - пружина :shock: като на ръчен часовник ама 100 пъти по-голяма. Пружината се бе откачила и запънала движението. Махнах я и продължихме експлоатация докато се скапа ел.двигателчето.
hidrazin - майстор
пет май 23, 2025 8:15 amkozl написа:
Отворих го и вътре - пружина
Да, има и с пружини. Обикновено за по-големи кранове ама и на външен вид са по-големи.
Веднъж се сблъсках с някакъв дето беше с вграден акумулатор.
Идеални работи няма, ама да сме живи и здрави! Водата е от градската мрежа, нямам сондаж или кладенец, ако имах нямаше да ми трябва тази задвижка, щях да пускам направо помпата и да я спирам с Wi fi контакта при отворен ръчен кран. Задвижката има и ръчен режим, като сме си тук стои постоянно отворена пускам и спирам от крана на ръка, не се правя на гъзар от телефона. Не вярвам кондензаторите да заминават толкова бързо ама времето ще покаже. Благодаря за информацията!
Николов Н. - специалист
Сложи филтър на входа на системата. С водата винаги идват предимно дребни песъчинки. Да не остане крана ти незатворен като ви няма и....
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Изграждане на поливна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: