Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
batkoce - специалист
Ако двата акумулатора са свързани в паралел, само когато се зареждат, може би наистина не съм прав за това че единия ще се съсипе чак толкова преждевременно. От хора, на които вярвам, по въпросите за оловните акумулатори, знам, че е голям компромис да се свързват паралелно два акумулатора. Не сме дискутирали въпросът за паралелното свързване, само по-време на заряд, но като се замислих, при такова свързване би трябвало да се заредят до почти същото положение, както и ако ги зареждаме по отделно със същото зарядно...
пишман_майстор - майстор
Играно е това с два акумулатора в паралел при заряд. Има го оригинално и по джипки, малки камиончета и други.
hidrazin - майстор
пет май 23, 2025 10:22 pmsilent написа:
Не ща да си купувам 24v зарядно, .не ща да ги зареждам поотделно макар че в краен случай и това е вариант. Питам какви ще са последиците за акумулаторите ако ги ползвам последователно а зареждам успоредно свързани. Пак казвам зарядното е умно и качествено.
От цялата тая работа с паралелното зареждане - само минуси.
1-во - Цирка с постоянното разкачане на акумулаторите за да ги спаралелиш и после пак обратно...
Това бих си го позволил ако се налага да го правя не-повече от 1-2-3 пъти в годината.
Вариант е и схема с реле/та която да ги превключва. Със сигурност ще ти излезе най-малкото колкото цената на 24V зарядно а може и повече.
2-ро - Два "еднакви" акумулатора колко да са еднакви? Винаги имат разлика и тя се увеличава с времето.
При паралелно свързване когато единия акумулатор се зареди "умното" зарядно ще изключи заряда и вторият ще остане леко недозареден.
Тази разлика ще се увеличава с времето, разбира се бавно и в началото незабележимо.
Но това не е голям проблем - акумулатори по магазините има колкото искаш.

Честно не знам какво толкова се дърпаш за 24V зарядно което ще те облекчи много?
Като видях цената на твоето "умно" зарядно CTEK и направо се ужасих. Дано да ти е подарък.
Дори в БГ има "умни" зарядни 12/24 волта на съвсем прилична цена - ЦЪЪЪК
Същите/аналогични има в аликспрес и тему по 40 кинта ако ще се търси 20 лева разлика и липса на гаранция.

Ама ти си решаваш де.
:partyman:
P.S. То дори не знам за какво ще ги използваш и колко често ще се зареждат... :?
Последна промяна от hidrazin на съб май 24, 2025 1:26 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
съб май 24, 2025 12:44 amпишман_майстор написа:
Играно е това с два акумулатора в паралел при заряд. Има го оригинално и по джипки, малки камиончета и други.
Това са компромиси. Големи мотори, стартери стара технология... Използва се паралелен превключвател(реле) 12/24V
Днешно време такива неща гледат да ги избягват.
Писал съм за подобни такива ТУК
Освен като тоя дето съм описал там има и други решения. Например алтернатор 12/24V - с два извода.
То има и други решения, но са скъпи.
Но пък са единствено правилните. Имат ги РедАрк, споменатия Стек...
Евтините "умни" зарядни нямат нищо общо с онези, които си струват всяка стотинка.
Лично мнение, потвърдено в практиката.
Съсипах един Стек 5А, с два големи акумулатора посред зима. Съживи първия, на втория се предаде. Конденз в корпуса и платката на боклука.
От евтините купих едно кауфландско или лидълско, само за да сравня с работата на скъпите. След като га разучавах няколко дни, отиде подарък на съсед, който страда от недозаредени акумулатори.

пп. Това ми е в полезрението и момента наближава.
https://4x4-camping.com/shop/%d1%83%d0% ... %82%d0%be/
Както казах, имат го и
https://shop.chepakov.com/ctek-120a-bat ... i-zashtita
hidrazin - майстор
Той ще зарежда две акумулаторЧЕНЦа по 6 Ah
За зарядно не е оправдано да даде дори стотинка над 20 кинта.
Едно ТАКОВА му е напълно достатъчно.
Даже за тези 20 кинта получава и преходник с крокодилчета. Какво му плащаш?

По-нагоре даже съм се изсилил с онова зарядно за 40 кинта...
silent - майстор
Искам да взема на децата един подводен скутер. На 24в е понеже имам и акумулатор на мотора на лодката не искам да мъкна второ 24в зарядно. Зареждането.... идеята ми е да потърся 4пинова букса на която да изведа 4те клеми на двата акумулатора. В отсрещната букса на мотора или зарядното ще се извърши съответното замостване последователно или успоредно.
Ок ще помисля имам време.
Трифуне къде ме заби с тез зарядни бре . Инак ако се разровя ще намеря 24в адаптор из боклуците дето събирам.
batkoce - специалист
съб май 24, 2025 2:01 pmsilent написа:
Инак ако се разровя ще намеря 24в адаптор из боклуците дето събирам.
24в адаптор НЕ Е зарядно устройство за батерия. Зарядното може да изглежда като другите адаптори, но трябва да е конструирано специално, за зареждане на съответните акумулатори. Най реалистично за тази постановка е да свържем двете батерии последователно и да ползваме зарядно, подходящо за целта. Такова свързване също е компромис. Ако търсим горната граница на съвършенство, ще трябва да направим батерия от единични клетки и да следим параметрите на всяка по отделно. Следят се и се контролират токове, напрежения, температура, гъстота на електролит...
gogo7777 - майстор
Ето едно просто решение. Трябва само едно двойно ключе On/On.
https://protonbg.bg/kluch-2-polojeniya- ... -50m-12945

Прикачен файл:
2412.JPG
2412.JPG (20.16 KиБ) Видяна 266 пъти
Последна промяна от gogo7777 на съб май 24, 2025 10:49 pm, променено общо 2 пъти.
silent - майстор
съб май 24, 2025 3:35 pmbatkoce написа:
съб май 24, 2025 2:01 pmsilent написа:
Инак ако се разровя ще намеря 24в адаптор из боклуците дето събирам.
24в адаптор НЕ Е зарядно устройство за батерия. Зарядното може да изглежда като другите адаптори, но трябва да е конструирано специално, за зареждане на съответните акумулатори. Най реалистично за тази постановка е да свържем двете батерии последователно и да ползваме зарядно, подходящо за целта. Такова свързване също е компромис. Ако търсим горната граница на съвършенство, ще трябва да направим батерия от единични клетки и да следим параметрите на всяка по отделно. Следят се и се контролират токове, напрежения, температура, гъстота на електролит...
Ай ся глезотии. Преди 40г с какво си зареждахне акумулаторите -един траф и един селенов изправител.

Тема "Заееждане на 2х 12v 6Ah гел акумулатори едновременно +\-" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: