Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bairon - помощник
здравейте, майстори. Сега си строим къща и след известно време мисля да си слагам котел на въглища. въпросът ми е какви са предимствата и недостатъците на радиаторите от чугун и тези от алуминий и в крайна сметка към кои да се насоча.
masteradmin - майстор
Това е доста интересен въпрос. Според мене към алуминиевите. Особено новите имат много голяма топлинна площ на отдаване.
Duke_BG - специалист
предимствата на ал радиатори пред чугуна са :
1. по-красиви
2. по-тесни
2. корозионноустойчиви
3. голяма площ на топлоотдаване
4. по-добра топлопроводимост
5. по4ти два пъти по-малка вместимост на вода за едно ребро

това е на един дъх ако има още допълвайте
donnna - специалист
пропусна - на първо място - много по- леки!!!! ама много!!!

ал. радиатор дето аз мога да го вдигна /15 ребра Н600 / - около 3000 вата същата мощност чугун ти трябват поне 4 яки пича!!!

това е носенето...

ами закачането... имам 1 - десет ребра на Н350 чугун... два пъти по-сериозно укрепване съм му правил отколкото на 15 ребра Н600 алуминий...

а като изстине водата - изстива и ьлуминия и чугуна! остави тез песни любовни, че чугуна по-бавно изстивал!!!

с две ръце гласувам за алуминия!!!

то иначе алуминиевите щяха да са по-евтини от чугунените :lol:
Тани - модератор
donnna написа:

а като изстине водата - изстива и ьлуминия и чугуна! остави тез песни любовни, че чугуна по-бавно изстивал!!!
Това за Н*****р може да важи , но навсякъде другаде по света не така! Забелязъл съм , че не правиш много разлика между мнения и факти! Замисли се и се постарай когато даваш мнение , то да е подплатено с факти , а не с други мнения! Замисли се защо правят акумулиращите печки толкова голями , ами не загреят една тухла само ? И как отделя топлина като изтине реотана? Сам си написал , че чугунените са по-тежки , надявам се да направиш връзката! А за предимствата на алуминиевите които си написал съм напълно съгласен!
donnna - специалист
ти ся кво - на модератор ли ша ми са прайш????

ела в къщи - да ти пусна парното / вече му е време / и да видиш, че алуминиевия и чугунения радиатор изстиват едновременно!

ще ми дава за пример акумолиращи печки... ти виждал ли си кво има вътре??? - чугун??? или огнеупорни тухли???

ако мислиш че има чугун - твоя си работа!

ако мислиш, че са огнеупорни тухли - значи това мнение не е по темата и като добър модератор си го махни и си го сложи там дето трябва - в друга тема или в задника - избирай си сам!

айде със здраве!
Тани - модератор
Моля те не ме карай да използвам правата си на модератор и се съобразявай с какъв тон ми говориш! Преди да започнеш отново да обиждаш искам да направиш следния експеримент! Загрей добре радиаторите и спри крановете на един чугунен и един алуминиев радиатор и засечи за колко време ще истине единия и другия! Ако времето е еднакво , ще ти се извиня публично ! Ако не е еднакво , в което съм сигурен , не държа да ми се извиняваш , а просто сам да промениш по-горния си пост! Държа все пак да напишеш за колко време е истинал единия и за колко другия!

Искам да отбележа , че с предишния си пост , не съм целял да те обидя , а само да те накарам да се замислиш!
donnna - специалист
ти твоето парно като загрееш добре радиаторите да не би да им спираш крановете и да чакаш да изстинат и след това пак да ги отваряш????

какво се случва с котела през това време, ако не е ел или на газ, а на дърва примерно - ходиш да хвърляш кофи с вода ли???

при нормална експлоатация на парното, като изстине водата в системата, изстива водата в алуминиевия, изстива водата и в чугунения радиатор мой човек! респективно изстиват и радиаторите - едновременно!

айде със здраве!
Тани - модератор
А замислял ли си се , че като спреш да хвърляш дърва загрятия чугун загрява вече охладената вода от алуминиевите радиатори?

Защо хората правят печки с тухли , а не само тип чудо?

На какъв принцип действа акумулиращата печка?

Ако беше помислил малко , щеше да разбереш каквото ти говоря - колкото е по голяма масата на един предмет - независимо дали е кетамика, цимент, чугун,алуминии или каквото и да е , толкова по бавно се загрява до определена температура и след това изтива! Това е факт който зависи и от природните закони и важи навсякъде, дори в Несебър, дори и у вас!

И ако е правилно направена инсталацията , не би трябвало да има проблем да спреш някой от радиаторите!
donnna написа:
ти твоето парно като загрееш добре радиаторите да не би да им спираш крановете и да чакаш да изстинат и след това пак да ги отваряш????

Те хората са го измислили отдавна и си ползват терморегулиращи вентили които при достигане на зададена температура СПИРАТ потока на флуида !
а защо никои не споменава за стоманени радиатори. Наскоро ми ги рекламираха. Някаква немска фирма по барзо загряват от алуминиевите, кориозоустоичиви са добър дизаин а цената им е на половина ... Някои да каже каде е уловката :idea:

Тема "Чугун срещу Алуминий" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: