Най - вълнуващия въпрос зимно време.
popovvv - специалист
Ако направим сравнението м/у двата отоплителни уреда, без оглед на това кой и как ще ги експлоатира, предимството е за котела.Понеже въпроса е по обширен, ще Ви отговоря, че според мен никой от двата уреда не е подходящ поради следното:
-за да отопляваш добре такава площ/предполагам в планински условия/ е необходимо сериозно палене и поддържане на огъня, което означава някой от гостите да се превърне в огняр.
-не се знае дали въобще в групата ще има човек който да се е занимавал с такава дейност/може да са само жени/, даже и между мъжете има такива които никога не са палели уред с твърдо гориво.
-количеството дърва което ще се гори на ден ще е доста голямо, кой ще ги цепи и пренася.
-системата ще се използва циклично, което означава, че трябва след всяко ползване да се изтака, а после налива.Може ли да се доверите на чужди хора, че ще го направят?Ами ако при наливането не се обезвъздуши както трябва?Следователно задължително антифриз за топлоносител.
-кокво е положението с тока защото UPS-те издържат около 2 часа.
Последна промяна от popovvv на нед фев 08, 2009 6:08 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Дероо , има едни стенни електрически радиатори . Вносни- може би скандинавски с голям ефект и харчат малко . В клон на една банка съм виждал и в един хотел . Може и Филипс да бяха- ще проверя утре щото сега алармата на банката ще се включи. :banned:
Последна промяна от filmatoplo на нед фев 08, 2009 6:04 pm, променено общо 1 път.
deroo - напреднал
В магазина ми обясниха, че при котлите има възможност за контрол на температурата и системата е напълно обезопасена.Мислех си,че това е основното им предимство.Иначе камината директно отдава в помещението и създава неповторим комфорт и уют.А иначе всичко ще се прави от специализирана фирма.
dalgia - специалист
deroo написа:
Дайте си мненията кое е за предпочитане - котел на твърдо гориво или камина с водна риза в къща за гости ? Изисквания :
1.Отопляема площ 300-350кв. м.+300л бойлер.
2.Безопасна експлоатация от гостите.
3.Лесна подръжка.
4.Накъсан режим на работа - 20-30 дни през отоплителния сезон.
5.Равномерно отопление долу /при камината-60кв.м./ и спалните на втория етаж.
6.Отлична изолация,южно изложение.
7.До около 0 градуса ще се използват климатици.
Благодаря предварително!
За по-лесно е камина ,ама 42KW камина на водната риза не съм виждал фабрични.Ще трябва да се прави.А пък за такава мощност това което ще отдава в помещението където се намира ще се получи много жега.А котел не всеки може да го пали и потдържа.Май ще трябва и твое участие.Пиролизен е май най добре.
filmatoplo - майстор
От горната схема -защо байпаса на помпата с термовентила е с клапа БЕЗ пружина . :?
dalgia - специалист
filmatoplo написа:
От горната схема -защо байпаса на помпата с термовентила е с клапа БЕЗ пружина . :?
За да може да работи гравитационно ако спре тока.Пружината ще създаде допълнително съпротивление.
deroo - напреднал
Благодаря на всички за ценната информация.Все още не съм взел крайно решение, но вече клоня към котел,заради мощността,безопасността и цикъла на зареждане.Ще ми липсва директното излъчване и уюта.
Чаро - Акълия
Па, турни освен котела и едно каминче - декоративно. Е така за кефа.
Пък и ще си топли помещението до някаква степен.
deroo - напреднал
E, хайде кажете какъв котел да сложа ?
Основно на дърва, 20-30 дни накъсана работа в годината /до 0 градуса-климатици/, лесна и безопасна подръжка,голям отвор за дървените трупи,без много екстри и автоматизации,приоритетно топла вода 250л/паралелно със соларни панели/,2 етажа по 120 кв.м.
Чух,че чугунените се скапвали при непостоянна температура.
dalgia - специалист
deroo написа:
E, хайде кажете какъв котел да сложа ?
Основно на дърва, 20-30 дни накъсана работа в годината /до 0 градуса-климатици/, лесна и безопасна подръжка,голям отвор за дървените трупи,без много екстри и автоматизации,приоритетно топла вода 250л/паралелно със соларни панели/,2 етажа по 120 кв.м.
Чух,че чугунените се скапвали при непостоянна температура.
Според мен пиролизен.С едно зареждане изкарва дълго време.

Тема "Безопасност на водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: