Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Alpha - специалист
Здравейте майстори,

Нисък етаж кооперация с 10-ина годишни PPR тръби на щранговете.
Налягането, което влиза в апартамента изглежда свръх-високо.
Спирателните кранове преди водомери съм притворил на около 60* (ако 0* е отворено, 90* затворено). Водата по смесителите си тече доволно добре.

Въпроса ми е - някой от вас слагал ли е такъв Редуцир вентил, за да е сигурен че постъпва правилно налягане в дома?

Също и - как се мери налягане вътре на системата?

Поздрав!
dragozow - майстор
Мери се с манометър някъде по системата, редуцир вентилите също имат такъв. Какво те кара да мислиш, че налягането е високо?
Николов Н. - специалист
Извинявай, но по добре потърси водопроводчик или човек,който разбира от материята. Тука е "Направи сам", ще ти дадат 101 съвета-умни,тъпи..всякакви. Сам няма да можеш да се оправиш,след като даже не знаеш как се измерва налягането във водопровода. А инече - Драгозов ти е отговорил.
Alpha - специалист
Прави сте за мненията - да. Първо ще взема един манометър да видя реално какво е положението.
MamaMy - майстор
И да знаеш, че притварянето на крановете влияе само на дебита, но не и на налягането.
Alpha - специалист
чет май 29, 2025 11:21 pmMamaMy написа:
И да знаеш, че притварянето на крановете влияе само на дебита, но не и на налягането.
Мерси, това е най-важното в темата. И аз точно върху това мислех. Реално ако наистина има свръхналягане - ще трябва редуцир вентил.
MamaMy - майстор
Аз монтирах редуцир при мен след няколко гафа на ВИК, но нещо не ми харесва принципа му на действие. Пише, че ако примерно имаш 10 атм входно можеш да го настроиш да сваля например 2 атм. Това обаче означава, че ако входното падне на 3 атм то изходното вече ще е 1 атм което не е нормално. С две думи вентила бил пропорционален, а не константен. Няма ли редуцир който да поддържа константно изходно налягане? Примерно настроен на изходно 4 атм той да ги поддържа независимо колко се променя входното над 4атм.
chapara - майстор
Че увеличава налягането е едно на ръка. Обаче скоростно прецаква и крановете! Ако налягането е много високо е редно да се монтира редуцир вентил на входа към сградата за да щади цялата инсталация, а не само в апартамента. Каква файда, ако общите части не са защитени ?
Има норми и таблици за това.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет май 30, 2025 3:07 amMamaMy написа:
Аз монтирах редуцир при мен след няколко гафа на ВИК, но нещо не ми харесва принципа му на действие. Пише, че ако примерно имаш 10 атм входно можеш да го настроиш да сваля например 2 атм. Това обаче означава, че ако входното падне на 3 атм то изходното вече ще е 1 атм което не е нормално. С две думи вентила бил пропорционален, а не константен. Няма ли редуцир който да поддържа константно изходно налягане? Примерно настроен на изходно 4 атм той да ги поддържа независимо колко се променя входното над 4атм.
Не съм забелязал подобно поведение :? . Освен това ме се сещам причина някъде да варира налягането в толкова широки граници. Пък и защо ти е да го сваляш на 2 бара, направи го на 4-5, колкото е нормално. И да варира входното, изходното ще е в много по-тесни граници
Споделянето на дълбокомислени разсъждения, по която и да е тема, без да се вземат под внимание основните принципи, обикновено пълни темите с мнения, без това да е от особена полза.

Кое обстоятелство би причинило промяна налягането във водопровод в толкова широки граници за длъго време, а не инцидентно?
Където обикновено е високо, то там мерките са наложителни постоянно.

Мерих веднъж, лятно време беше, повторих през зимата- 2 атмосфери, поливни, срещу 4.5.

Тема "Редуцир вентил в апартамент?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: