Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
MamaMy - майстор
При мен варира в много широки граници. След като успя да обърне манометъра на хидрофора, сметнете сами. Това става задължително след ремонт по мрежата, а това значи поне веднъж седмично. През останалото време дивите селяндури поливат, а гражданите си пълнят басейните. При мен пада под 2 атм защото газовия бойлер не иска да запали. Зимата пък нарочно и намаляват налягането защото ги мързи да копаят в студа и вместо да отстраняват авариите ги отлагат за пролетта като намаляват загубите.
Alpha - специалист
пет май 30, 2025 1:25 pmMamaMy написа:
При мен варира в много широки граници. След като успя да обърне манометъра на хидрофора, сметнете сами. Това става задължително след ремонт по мрежата, а това значи поне веднъж седмично. През останалото време дивите селяндури поливат, а гражданите си пълнят басейните. При мен пада под 2 атм защото газовия бойлер не иска да запали. Зимата пък нарочно и намаляват налягането защото ги мързи да копаят в студа и вместо да отстраняват авариите ги отлагат за пролетта като намаляват загубите.
Не случайно питам за апартамент. Сградата е 8 етажа, аз съм на първи. Т.е. налягане има винаги. Утре ще меря с манометър.
Баш Майсторо - специалист
пет май 30, 2025 3:07 amMamaMy написа:
Аз монтирах редуцир при мен след няколко гафа на ВИК, но нещо не ми харесва принципа му на действие. Пише, че ако примерно имаш 10 атм входно можеш да го настроиш да сваля например 2 атм. Това обаче означава, че ако входното падне на 3 атм то изходното вече ще е 1 атм което не е нормално. С две думи вентила бил пропорционален, а не константен. Няма ли редуцир който да поддържа константно изходно налягане? Примерно настроен на изходно 4 атм той да ги поддържа независимо колко се променя входното над 4атм.
Трява ти нещо такова има и на 1/2, а и на питащия по тема ще свърши работа: https://aqua.store/farg-minirid-3-4-ff- ... metar.html
chapara - майстор
Истинския винтил, след подробно проучване, който монтирахме в нашата ЕС е този на ,,Херц''

https://orex.bg/redutsir-ventil-za-voda ... p5712.html

Бях забелязал че тръбите на топлата вода започват да изцицинват ППР ( монтаж от фирма ). Автора на темата, премери и на последния етаж налягането като ще мериш. Тогава може да получиш по адекватен съвет.
Хубаво е да мериш без да преминава през батерия и кран.
MamaMy - майстор
пет май 30, 2025 2:14 pmБаш Майсторо написа:
Tрява ти нещо такова има и на 1/2, а и на питащия по тема ще свърши работа: https://aqua.store/farg-minirid-3-4-ff- ... metar.html
:partyman:
kozl - майстор
чет май 29, 2025 6:27 pmAlpha написа:
Спирателните кранове преди водомери съм притворил на около 60* (ако 0* е отворено, 90* затворено). Водата по смесителите си тече доволно добре.
Taka в междинно положение по-бързо се повреждат сферичните кранове.
Alpha - специалист
Майстори, ето резултатите от замерване в няколко точки: в 18 ч. и в 02 ч. - 5.5 bar за топла и студена.

Май наистина си трябва редуциране.

Прикачен файл:
Screenshot 2025-06-02 134451.jpg
Screenshot 2025-06-02 134451.jpg (41.6 KиБ) Видяна 297 пъти
iliya_i - майстор
Спри да се филмираш. Всичко ти е в нормите.
Редуцир вентил се слага ако е над 7.
chapara - майстор
пон юни 02, 2025 1:50 pmiliya_i написа:
Спри да се филмираш. Всичко ти е в нормите.
Редуцир вентил се слага ако е над 7.
М'даа.👍
A reducing valve in an apartment is a device that controls and lowers incoming water pressure to a safe level. It protects plumbing fixtures, prevents pipe damage, reduces water noise, and improves appliance performance. Typically installed near the main water supply, it ensures consistent, efficient, and safe water flow.

Тема "Редуцир вентил в апартамент?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: