• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
В сградата, където живея, от година-две насам редовно започна да се запушва канализацията и се налага да викаме вома.

С домсъвета предприехме информационна кампания сред съседите какво може и какво не може да се изхвърля в канала. Обаче запушванията продължават и се чудя дали няма вариант да правим някаква собственоръчна профилактика на инсталацията? Ще съм благодарен на идеи за всякакви решения.

Най-странно ми се вижда в случая, че проблемите зачестиха изведнъж, а живея там от поне 20 години...
DundyTheCroc - майстор
Обикновено казват с какво се е запушил, комшиите наясно ли са какво да не изхвърлят?
iliya_i - майстор
пон юни 02, 2025 12:13 pmnick_phil написа:
В сградата, където живея, от година-две насам редовно започна да се запушва канализацията и се налага да викаме вома.

С домсъвета предприехме информационна кампания сред съседите какво може и какво не може да се изхвърля в канала. Обаче запушванията продължават и се чудя дали няма вариант да правим някаква собственоръчна профилактика на инсталацията? Ще съм благодарен на идеи за всякакви решения.

Най-странно ми се вижда в случая, че проблемите зачестиха изведнъж, а живея там от поне 20 години...
При нас запушванията започнаха с нанасянето на една квартирантка и престанаха след изнасянето и от сградата.
Превръзки, мокри кърпички и всякакъв боклук в канала.
DundyTheCroc - майстор
При нас последно мокри кърпички и някой беше успял да набута цяло пиле :-D
Chefo77 - майстор
Накъртете на мокрите кърпички, ама много накъртете - табели сложете навсякъде, белким малоумниците, които го правят, да им светне. Който не е вадил с ръцете си тапа от такива, идея си няма какво прави, когато ги изхвърля в канализацията :evil:
chapara - майстор
От какъв матерял са тръбите на канализацията?
пон юни 02, 2025 12:31 pmDundyTheCroc написа:
Обикновено казват с какво се е запушил, комшиите наясно ли са какво да не изхвърлят?
Слава богу, мокрите кърпички ги елиминирахме с настойчиво възпитание и внушения. В кухненските канали - сигурно от някакви мазнини - се получават едни твърди тапи от отлагания, изглеждат като пемза.
пон юни 02, 2025 10:11 pmchapara написа:
керамика
chapara - майстор
ср юни 04, 2025 11:11 amnick_phil написа:
пон юни 02, 2025 10:11 pmchapara написа:
керамика
Намерете тогава човек с камера. Трябва да проследите участъка от мазето на вън. Има изклюпително голяма вероятност при хлабаво подмазване и/или при разместване на почвата в канала да са враснали коренища, често срещано явление. Ако е така има фрези за канални тръби, но упражнението се повтаря често, докато не се подменят с ПВЦ за външен канал. Никакво продухване с бома не върши работа. Вкиждал съм тръби с по 10+ м. коренища, натъпкани.

Успех👍
Благодаря за съвета. За диагностика с камера изобщо не бях се сетил. Наличие на коренища звучи като вероятна хипотеза - да забавят оттичането, което да улеснява отлагането и втвърдяването на гадости... :?
  • 1
  • 2

Тема "Редовно запушване на канализация на блок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: