Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ba7nask0 - помощник
ср юни 11, 2025 7:00 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср юни 11, 2025 6:39 pmBa7nask0 написа:
... На табелката на РС пише 2.5 бара с картинка на ръчна помпа и макс 10 бара, ще приложа снимка. Тоест ако оставя РС на 2.5 бара, системата трябва да е на 3-3,5 бара? Не е ли много?...
Не, не е много.
Миналата есен смених РС с такъв като твоя, но 18л. С два Висмана съм и доста по голяма серпентина от твоята.
От 25 до 70 градуса в бойлера налягането се променя с 0.1 бара
Ясно. А сега задължително ли е да направя тази поправка преди преди каквото и да е било, свързването между двата панела?

Прикачен файл

IMG_20250611_194746.jpg

Прикачен файл

IMG_20250611_194420.jpg
Ако знаеш какво правиш, държиш на слънце, качваш се утре на покрива с един термометър и ще разбереш дали трябва. Дори на ръка може да се разбере, но по рано. Опасно е за кожата.

Може и сензора само да преместиш, а някой да отчете показанието след няколко минути по контролера. Сам също става.
Ba7nask0 - помощник
ср юни 11, 2025 8:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ако знаеш какво правиш, държиш на слънце, качваш се утре на покрива с един термометър и ще разбереш дали трябва. Дори на ръка може да се разбере, но по рано. Опасно е за кожата.

Може и сензора само да преместиш, а някой да отчете показанието след няколко минути по контролера. Сам също става.
Говорих принципно, че е хубаво това последователно свързване да се направи както трябва и ще се подобрят нещата драстично предполагам. Иначе ако се реша Аз да го правя, ще започна от ранни зори. Сензора определено ще го преместя. Инак за сега ако не правя препратя ето, а след лятото да речем, да изпразня ли от РС всичката течност и от системата ако трябва, докато стане на 0? След това първо напомовам РС с въздух до 2.5 и след това вече системата да кажем на 3 бара. Мога ли да коригирам нещата без да източвам РС/системата?
Съвети за "кръпки" не давам.
Някой ти е "съчетал" два напълно различни колектора по нелеп начин.
При установяване на подобно нещо, събарям и правя както трябва.
Лятото тепърва предстои. Вместо да се ползва слънцето, за което е предплатено, ще правим половинчати работи!!!
Колегите може да помогнат някак.

Все пак, трябва да се установи недвусмислено дали е нужно преправяне.
Системата е пред теб.
Ba7nask0 - помощник
ср юни 11, 2025 8:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
Съвети за "кръпки" не давам.
Някой ти е "съчетал" два напълно различни колектора по нелеп начин.
При установяване на подобно нещо, събарям и правя както трябва.
Лятото тепърва предстои. Вместо да се ползва слънцето, за което е предплатено, ще правим половинчати работи!!!
Колегите може да помогнат някак.

Все пак, трябва да се установи недвусмислено дали е нужно преправяне.
Системата е пред теб.
Много съм ти благодарен за помощта, благодарен и на всички включили се и светна ли ме за системата ми. Монтира я човек работещ в областта, но няма значение... явно.... Стария панел си го имах, новия сложих каквото каза, единствено бойлера си бях избрал аз. Все си мислих, че ще има някоя област в която ще извикам майстор, ще си свърши работата без да се занимавам аз, ще си платя и всичко ще е "шапка на тояга", а то пак форума и пак помощта от хората и накрая пак аз ще си го правя. Да му обяснявам на майстора какво що, няма смисъл мисля... С такова впечатление останах. Викам му само 60 градуса прави, той, е то повече не ти трябва 😁
Благодаря още веднъж! Може да опитам евентуално първо налягането да коригирам, за другото ще го мисля. За несъответствието с панелите... то май по-добре сако с Viessmann-а 😁
Една система се проектира не само по бр. колектори/обем бойлер, а и според брой ползватели.
Имам наблюдения над система с два Висмана, като твоите, вързани на 200л Елдом, като твоя и все пак се налага доподгряване от друг източник, защото БГВ не стига!!!
Смятай!
Ba7nask0 - помощник
Две домакинства сме и водата стигаше преди. Сега едното домакинство леко се увеличаваме 😁 и затова направихме тези допълнения. Но водата не загрява по неясни причини за мен до сега! То преди си беше по-добре, даваш една маса пари и става по-зле 😁
Ще се оправи, ще бъде според очакваното!
kozl - майстор
Ba7nask0 написа:
Мога ли да коригирам нещата без да източвам РС/системата?
Можеш да напаснеш налягането в системата с това на РС.
Пробвай първо да напълниш системата до 3 бара по манометър "на студено" и следи манометъра как ще се изменя налягането при топло/студено в системата.
Ако се колебае може да качиш на 3,5 бара.
Обаче кво става с пропилен гликола като пълниш по описания от теб начин и дали зимата няма да замръзне течността в системата :?

Относно описанията за Т отчетена по контролер за панела (90-100 гр.), намери начин да мериш Т на горещата страна на серпентината към бойлера. По твоята схема ако датчика ти е м-у двата панела, то този панел без марката може да е байпас на Висмана и температурата след него, която ще грее водата в бойлера да е <(90-100) гр.
Последна промяна от kozl на чет юни 12, 2025 7:23 am, променено общо 1 път.
ср юни 11, 2025 9:21 pmkozl написа:
Козлин, тези писания не са мои. Оправи си нещата и скоро време при очния!
Започваш да влизаш в час, обаче очилайсите не са ти адекватни вече.
......и му рЕчи, че мое да е добър очен, но като гинеколог го няма никакъв!

Тема "Въпрос за отопление на бойлер със слънчеви панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: