• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Здравейте,
Някой да има мнение за ето това чудо:
https://www.korado.bg/radik-v-power-set

както и за радиаторите за термопомпа?
https://www.korado.bg/radik-v-power
MamaMy - майстор
Това лъха на дърво от 100м. Почти като онези саксии със свещ с които се топлеха някакви "изобретатели" :lol: .
шоп - майстор
Погледни топлообменната площ на един воден конвектор каква е. Няма как с вентилатори и радиатори да се доближиш до ефекта. Вземи си водни конвектори, преоразмерени и ще си доволен. Иначе евтиното излиза двойно по-скъпо като го смениш накрая.
kalin72 - майстор
Благодаря :)
Все още се чудя за термопомпа...ама айде и тая година ще изкараме на пелети :)
Но поне единия радиатор ще го сменя с воден конвектор, но се чудя с какъв...за коридора и стълбището ми трябва...
чет юни 12, 2025 5:02 pmkalin72 написа:
Благодаря :)
Все още се чудя за термопомпа...
Узряваш малко по малко.
hidrazin - майстор
чет юни 12, 2025 4:19 pmkalin72 написа:
Някой да има мнение за ето това чудо:
https://www.korado.bg/radik-v-power-set
Какво чудо? Просто капак/кутия за радиатора с вентилатори...

:partyman:
kalin72 - майстор
Въпроса беше дали е ефективно, не какво е.
Узряването ми за ТП е бавно, да, защото все още не мисля, че без основно преправяне на МОЯТА система ще се получи нещо хубаво. А и не мисля, че евтините ТП си заслужават много по-малкото пари, отколкото 15 000 левовата....ама засега само чета тук и там...
Разбирател - помощник
пет юни 13, 2025 8:05 amkalin72 написа:
Въпроса беше дали е ефективно, не какво е.
Узряването ми за ТП е бавно, да, защото все още не мисля, че без основно преправяне на МОЯТА система ще се получи нещо хубаво. А и не мисля, че евтините ТП си заслужават много по-малкото пари, отколкото 15 000 левовата....ама засега само чета тук и там...
Какво имаш предвид с основно преправяне? Ако сега работи и те устройва нещата не са сложни. Основният проблем е, че старите инсталации са смятани при дТ 20 градуса, а термопомпите работят с дТ 5 (т.е. четири пъти по голям дебит). Слагаш ТП и гледаш. Ако не спира с грешка си ОК! Ако спира с грешка режеш тръбите, слагаш малък буфер с 4 извода, който служи и за хидравличен разединител, слагаш от страната на инсталацията още една циркулационна помпа и си ОК. Ако някой радиатор не е достатъчен слагаш по- голям или го сменяш с нещо което дава необходимата топлинна мощност. Ако искаш охлаждане - конвектори и отвеждане на конденз. Ако ще слагаш китаец да е марков - има вече достатъчно добри на пазара.
Успех
Чак четири пъти по-голям дебит!!! Да, съгласен съм, че ТП си го иска.

Инсталацията ми е известна в "отоплителните среди".
Изградена за пелети, с буфер, преоразмерени на ок. 30% радиатори.
Когато включих и ТП, само настроих Алфата от РР1 на РР2. Според графиката се вижда колко се е увебичил дебита.
Разбира се, има нужда да добавя още малко "радиаторна" мощ, но вече ме домързява да ъпгрейдвам. Достатъчно би било да добавя още съвсем малко. Някъде имам възможности за изграждане на подово. За охлаждането е ясно- конвектори, които са бонус и при отопление.

Калин се дърпа, но вече му е ясно, че го юркам за добро.
kalin72 - майстор
Трифоне, нямам буфер. Имам Ладомат, имам трипътна задвижка с контролер, и отделна помпа за радиатори и бойлер.
От качествените китайци или българска ТП кое би препоръчал? Лазар ми беше казал име, но някъде съм го затрил...а и като мощност дали 10-15 киловата ще ми е добре, с тия радиатори, без да ги пипам засега?
  • 1
  • 2

Тема "Мнение за Radik V-Power/Radik V-Power set?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: