чет юни 12, 2025 9:36 pmhidrazin написа:Да и аз знам, че не е тротил, но въпреки това го има, за да се получи некаква си римачет юни 12, 2025 2:06 pmkozl написа: И понеже бях танкист на Т55 и към танковото оборудване имаше подобен на РС, предвиден за дегазация.
Но без фитил, а с капсула. Чукаш по капсулата тротила гръмва вътре в съда и създава налягане в него.Никакъв тротил няма там и никога не е имало.
На фланеца отгоре на съда има отвор в който се вкарва пиропатрон - цилиндър от пироксилин (бездимен барут).
Представлява цилиндър с диаметър около 4 санта и дължина около 6 санта с централен отвор за бързо горене.
(не помня дали се слагаше един или два такива цилиндъра)
Отгоре се навива капсул-възпламенител който е на резба и се завива с ключ 3-ойка - като тези от гилзите за снарядите на танка.
Отгоре има ударник - праскаш с чука, капсул-възпламенителя пали пироксилина и той прави налягането с изгорелите газове.
То ако беше тротил, наоколо нямаше да остане и един жив кемаф...![]()
![]()
P.S. Като ученик в основното редовно си носех в джоба такъв пироксилин - от почти черния.
Реже се с ножче все едно е полиетилен. В клас си режа парче колкото половин грахово зърно така че да има остър край.
Завивам в станиол от шоколад така че острия край да стърчи. Паля остря край и цялото топче станиол Фърчи из класната стая.![]()
(има и жълт едноканален пироксилинов барут ама е много корав за рязане...)

Па и бех заборавил веке ко му наименованието

Та в спомените, сещам се, как сержант показа как се прави димка от пироксилина, по подобен на описания от hidrazin метод.
Обаче беха голема рядкос в казармата тези пироксилинови шашки, щото може би старшините са си гепили за подпалки

Още по назад в спомените се сещам, че в ученическите години имаше едни трудночупливи линии и триъгълници за чертане. Моите бяха такива, но бяха по-скъпи и по-трудни за намиране, щото вносни. Та от тези триъгълници ставаха димки, подобно на описания начин с пироксилина и ..........................
ми изчезнаа триъгълниците - ДИМ ДА ГИ НЯМА

Купиха ми нови подобни на предишните, но трошливи. И тези не се задържаха, оти съучениците веднага пробваха чрез огъване дали стаат за димки, а то стаат на парчаци