• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MohicanSQL - специалист
При заземяване, в ефективността има ли значение общата мощност на уредите - когато е свързан само един уред или всичко в цялата къща. И по-конкретно, ще бия един заземителен кол за да вържа само един бойлер 2 kw на него ?
prasse - специалист
нед юни 15, 2025 7:58 amMohicanSQL написа:
...за да вържа само един бойлер 2 kw на него ?
Единственият начин да вържеш "САМО" един бойлер, означава да откачиш корпуса му от общия за вътрешната ти инсталация защитен проводник и да заземиш корпуса на този кол, за който си писал - ОПАСНО Е, да не вземеш да я направиш тази тъпотия!!!
Не си споделил, каква ти е инсталацията, но каквато и да е, защитният проводник, освен на бойлера е свързан към корпусите на всички уреди в дома ти. Няма как, току така да заземиш "само" бойлера на някакъв кол, а и всичко друго и то много некачествено и не на подходящото място.
Колкото и просто да изглежда заземяването, на практика не е...
MohicanSQL - специалист
нед юни 15, 2025 9:58 amprasse написа:
...за да вържа само един бойлер 2 kw на него ?
Единственият начин да вържеш "САМО" един бойлер, означава да откачиш корпуса му от общия за вътрешната ти инсталация защитен проводник и да заземиш корпуса на този кол, за който си писал - ОПАСНО Е, да не вземеш да я направиш тази тъпотия!!!
Не си споделил, каква ти е инсталацията, но каквато и да е, защитният проводник, освен на бойлера е свързан към корпусите на всички уреди в дома ти. Няма как, току така да заземиш "само" бойлера на някакъв кол, а и всичко друго и то много некачествено и не на подходящото място.
Колкото и просто да изглежда заземяването, на практика не е...
Аз затова питам, защото не съм много чат. Кабела е двойка мостови. Заради това, всички контакти из къщата ги отварях и със жичка, както е на снимката ги замасих. Идва един съсед, замерва с уреда, беше добре освен на бойлера. После минава бивш служител на ЧЕЗ , не му се занимаваше да го прави и каза, че най добре ще е да бия един кол и с кабел го вържа за металния корпус на бойлера, той фабрично си има заварена приставка с болт за заземяване. Каза, че каквото и друго да правя няма да е гаранция при една авария. Примерно паднат клони върху жиците и ги оплетат. Нали това е правилният начин : Кол, кабел и връзвам за корпуса на бойлера ?
Прикачен файл:
IMG_20250615_103220_509 (1).jpg
нед юни 15, 2025 10:53 amMohicanSQL написа:
...Аз затова питам, защото не съм много чат...
Поне с лафовете/жаргона не си много "чак". Иначе си "чат", чактисваш ли?!
https://www.bgjargon.com/word/meaning/% ... 0%B0%D0%BC
hidrazin - майстор
И по-конкретно, ще бия един заземителен кол за да вържа само един бойлер 2 kw на него ?
Колко кола ще трябва да биеш не е ясно. Ще стане ясно когато измерванията покажат че земното ти отговаря на изискванията.
Като минимум с почва с ТРИ кола и ако не излиза, се продължава с още колове...
("рекорда" ми е 21 кола набити в изкоп 2,5 метра където се наложи да сменим почвата от изкопа.)
Заради това, всички контакти из къщата ги отварях и със жичка, както е на снимката ги замасих.
И тук си направил едно голямо НИЩО...
Видимо от снимката въпросната жичка е с по-малко сечение от това на мостовия проводник.
Нещо което е недопустимо!
(Дори не "забелязвам" че въпросната жичка трябва да е със син цвят на изолацията...) :)
:partyman:
batkoce - специалист

Нали това е правилният начин : Кол, кабел и връзвам за корпуса на бойлера ?
Формално, това е правилният начин или по-скоро един от правилните начини. Само че, има някои подробности.

Това заземяване може да бъде свързано с неутралния проводник на инсталацията, а може да бъде отделено от него. И двата случая крият определени рискове и предимства.
Ето една скорошна тема, в която се обсъжда, какво може да стане в различни ситуации:
viewtopic.php?f=11&t=73966

После следва проблемът с надеждността. При влошаване на проводимостта на почвата, корозия на коловете, корозия и замърсяване на електрическа връзка и други подобни, може да се окаже, че бойлерът не е заземен или е заземен некачествено.
Защитното зануляване все още е валиден начин за постигане на безопасност при старите, вече изградени инсталации. Там също има компромис. Не съществува някакво идеално решение за защита, което да изпълним и да кажем, че вече сме абсолютно защитени. За това използваме мерките за защита, приложими към конкретния обект.
MohicanSQL - специалист
нед юни 15, 2025 11:57 amhidrazin написа:
И по-конкретно, ще бия един заземителен кол за да вържа само един бойлер 2 kw на него ?
Колко кола ще трябва да биеш не е ясно. Ще стане ясно когато измерванията покажат че земното ти отговаря на изискванията.
Като минимум с почва с ТРИ кола и ако не излиза, се продължава с още колове...
("рекорда" ми е 21 кола набити в изкоп 2,5 метра където се наложи да сменим почвата от изкопа.)
Заради това, всички контакти из къщата ги отварях и със жичка, както е на снимката ги замасих.
И тук си направил едно голямо НИЩО...
Видимо от снимката въпросната жичка е с по-малко сечение от това на мостовия проводник.
Нещо което е недопустимо!
(Дори не "забелязвам" че въпросната жичка трябва да е със син цвят на изолацията...) :)
:partyman:
21 кола, че то нема толкова набити в околията. Онзи ден си говорих с местните. Почнаха да изброяват, кой къде забравил да си изключи бойлера и се изпържил. Добре де кажи нещо по моите въпроси. 1 - Щом няма да връзвам цялата къща, а само бойлера, броя на коловете намалява ли? 2 - Не е ли по добре да сложа заземителни плочи и на каква дълбочина трябва да бъдат? 3 - Ако пусна едножичен кабел от корпуса на бойлера до нулата на щепсела (който винаги трябва да бъде включен в контакта само по един начин) като допълнителна защита, ще бъде ли съвместимо със забитите колове и тази жичка, която вече съм сложил ? Трите наведнъж може ли да функционират ?
iliya_i - майстор
Кабела е двойка мостови. Заради това, всички контакти из къщата ги отварях и със жичка, както е на снимката ги замасих.
Правилната дума е занулих.
Но може би освен контактите и бойлера ти не е бил занулен.
Занули го и него.
С проводник със същото сечение като мостовака. Като свалиш капака ще видиш означено къде да го свържеш.

А от какъв материал ти е водопровода?
Железен или ППР?

ПП А бойлера на щепсел ли е и в занулен контакт ли е?
MohicanSQL - специалист
нед юни 15, 2025 12:12 pmbatkoce написа:

Нали това е правилният начин : Кол, кабел и връзвам за корпуса на бойлера ?
Формално, това е правилният начин или по-скоро един от правилните начини. Само че, има някои подробности.

Това заземяване може да бъде свързано с неутралния проводник на инсталацията, а може да бъде отделено от него. И двата случая крият определени рискове и предимства.
Ето една скорошна тема, в която се обсъжда, какво може да стане в различни ситуации:
viewtopic.php?f=11&t=73966

После следва проблемът с надеждността. При влошаване на проводимостта на почвата, корозия на коловете, корозия и замърсяване на електрическа връзка и други подобни, може да се окаже, че бойлерът не е заземен или е заземен некачествено.
Защитното зануляване все още е валиден начин за постигане на безопасност при старите, вече изградени инсталации. Там също има компромис. Не съществува някакво идеално решение за защита, което да изпълним и да кажем, че вече сме абсолютно защитени. За това използваме мерките за защита, приложими към конкретния обект.
Добре, ето какво мисля да направя, а ти ми кажи ако нещо греша или има нещо допълнително, което може да добавя. За момента имаме само жичката от снимката, която качих - което би трябвало да е замасяване. Следва, че ще забият един кол и го вържа към корпуса на бойлера. Понеже електромерите са наблизо и таблото заедно със стълба (метален от новите) - от заземяването на стълба ще пусна още дин кабел за да го свържа с моят кол. После ще пусна едножичен кабел от корпуса на бойлера до нулата на щепсела (който винаги трябва да бъде включен в контакта само по един начин). Така ще има заземяване свързано с моя кол + кола на стълба и два пъти замасяване, така ли излиза. Трите наведнъж може ли да функционират, и работят автономно, без да правят някакъв кръговрат и да стане някой сакатлък ?
MohicanSQL - специалист
нед юни 15, 2025 12:44 pmiliya_i написа:
Кабела е двойка мостови. Заради това, всички контакти из къщата ги отварях и със жичка, както е на снимката ги замасих.
Правилната дума е занулих.
Но може би освен контактите и бойлера ти не е бил занулен.
Занули го и него.
С проводник със същото сечение като мостовака. Като свалиш капака ще видиш означено къде да го свържеш.

А от какъв материал ти е водопровода?
Железен или ППР?

ПП А бойлера на щепсел ли е и в занулен контакт ли е?
Нямало е кой да занулява. Бойлера го слагах Аз, а във всеки контакт като бръкнех с фазомера и допра до жълтите скоби, които стърчат навън от контакта и фазомера светваше. Това го оправихме със жички на всеки контакт. Само бойлера не е в ред въпреки, че и на него сложих жичка. Пращам ти снимка, бойлера е на щепсел, а тази жичка, която съм я сложил би трябвало да върши някаква работа - ако това имаш предвид под занулен контакт. Тръбите са ППР, но казаха, че тока може да тръгне по водата в тръбата.

Прикачен файл

IMG_20250615_103220_509 (1).jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: