• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
нед юни 15, 2025 4:54 pmMohicanSQL написа:
Инсталацията е сменена с нова, но кабели не съм опъвал. Ако бех Аз нямаше да сложа двужилен.
Добре де, нали си занулил контактите. Т.е. от контакта до уреда имаш вече трижилна инсталация.
Защо от щепсела до бойлера сложи пак двужилен?
batkoce - специалист
Оказа се, че бойлерът е на щепсел. Колегите вече са се изказали по този въпрос. И аз потвърждавам, че от щепсела до бойлера задължително трябва да има трипроводен шнур. Контактът може да е занулен. При зануляване се съобрази със съветите, които вече бяха дадени. По-тънкото занулително проводниче може да предизвика лоша връзка и може да последват лоши неща. Изобщо, всички връзки, обслужващи един бойлер трябва да се изпълнят с максимална надеждност. Виждал съм пожар, предизвикан от бойлер свързан с щепсел...
... ще има заземяване свързано с моя кол + кола на стълба и два пъти замасяване, така ли излиза. Трите наведнъж може ли да функционират, и работят автономно, без да правят някакъв кръговрат и да стане някой сакатлък ?
Такива плетеници не те съветвам да правиш. Няма да стане "някакъв кръговрат" , но при неумело изпълнение може да си заложиш капан. Вече беше споменато, че при определен тип авария, може голяма част от махалата да се стреми да се захрани през твоето земно. И като не е добро изпълнението, може да има пушеци...
... щепсела (който винаги трябва да бъде включен в контакта само по един начин)...
Това вече е абсолютно недопустимо! Ако положението на щепсела има значение, значи грубо сме нарушили нормите за безопасност...
MohicanSQL - специалист
Прикачен файл:
IMG_20250615_103220_509 (1).jpg
Прикачен файл:
IMG_20250615_170654_414.jpg
Кабела, който идва от стената е Двоен Мостов. На него е закачен контакта. В контакта нулата и жълтите пластини са свързани с мост. В контакта е включен разклонител. В разклонителя са включени Пералня и Бойлер. Кабела за бойлера е Двоен Мостов и отива в прекъсвателния ключ на стената, минава през него и пак като Двоен Мостов е свързан с бойлера, за това зеленото. ,на снимката В този случай в кои участъци да сменям кабела, само от бойлера до прекъсвателния ключ на стената ли ? И къде да вържа жълто зеления, които идва от бойлера. В разклонителя не става щото са все някакви капсуловани и не се отварят. Остава жълто зеления да го вържа за жълтите пластини на контакта, който е на стената ?
Последна промяна от MohicanSQL на нед юни 15, 2025 5:55 pm, променено общо 3 пъти.
Николов Н. - специалист
Явно не си наясно какво ,как и защо трябва да се направи. Със съветите от форума само ще влошиш нещата. Намери ЛИЦЕНЗИРАНА фирма,плати си и ще бъдеш спокоен. В противен случай рискуваш да стане голяма/ дано не и фатална/ беля.
iliya_i - майстор
И цялата тази паяджина на метър от душа? :shock:
За разклонителя бъди сигурен, че е трипроводен. Кабела на пералнята също.
Този ключ за бойлер там е поредното малоумие. Махай го. Такъв се слага извън мокрото помещение.
Остана само да смениш кабела от контакта до бойлера, през ключа ако остане. т.е от разклонителя до ключа и от ключа до бойлера.

И всичко това - контакти щепсели ключове трябва да е изпълнено с елеманти поне с клас на защита IPX4.
Аз не виждам нито един такъв.
Примерно: Изображение Изображение

Сигурен ли си, че пералнята трябва да е включена докато се къпеш?
MohicanSQL - специалист
нед юни 15, 2025 6:17 pmiliya_i написа:
И цялата тази паяджина на метър от душа? :shock:
За разклонителя бъди сигурен, че е трипроводен. Кабела на пералнята също.
Този ключ за бойлер там е поредното малоумие. Махай го. Такъв се слага извън мокрото помещение.
Остана само да смениш кабела от контакта до бойлера, през ключа ако остане. т.е от разклонителя до ключа и от ключа до бойлера.

И всичко това - контакти щепсели ключове трябва да е изпълнено с елеманти поне с клас на защита IPX4.
Аз не виждам нито един такъв.
Примерно: Изображение

Сигурен ли си, че пералнята трябва да е включена докато се къпеш?
Никакъв шанс Пералня и Бойлер заедно. А и бойлера се изключва всеки път при къпане. Мивките са отделни, те са с проточния нагреватели. Минаха двама лицензирани майстори. И двамата излязоха с идеи какво да се направи, но отказаха да го правят. С помощ от тук мисля че схванах какво трябва да стане. Кабелите за напрежението ги има, а също и моста на контакта който е на стената. Това , което трябва е да прекарам един кабел между тялото на бойлера и пластините на контакта, който е на стената и има мост. Освен това ще бия един земен кол, който също ще вържа за тялото на бойлера. Едното е Зануляване, а другото Заземяване. Така ли е ?
MamaMy - майстор
нед юни 15, 2025 7:16 pmprasse написа:
https://vikiwat.com/shtepsel-s-predpazi ... -1290670-1

+ три проводника към бойлера :wink:
Това последното е най-добро. Като смениш и кабела излизащ от бойлера към разклонитела с тройка работата ще заспи. Не съм сигурен обаче разклонителя колко е читав щом е неотваряем. Такива обикновено са ментета. Да не се окаже после той слабото място.
Николов Н. - специалист
Не всеки "бит" кол,става за заземяване. И там си има елементарни изисквания,за да върши работа. Иначе става много опасно! Но ти си знаеш,все пак.
Baлepu - специалист
Не! Избий си кола от главата! Определено не схващаш.
Забравяш за бойлерния ключ. Най-добре го демонтирай направо. Купуваш си трижилен кабел (гъвкав, многожичен). Слагаш му щепсела по указания начин. От другата страна го свързваш в бойлера. Жълтозеленият му - на корпус (обозначеното болтче; не се вижда на снимката ти). Нещо такова:
Прикачен файл:
IMG_20250615_183652.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: