• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
То, Човечеството е оцеляло без ДТЗ, досега. И това, обаче хич не е основание да не се защитиш, като не ползваш такава.
Заземен-незаземен, механична-електронна, ДТЗ вече е задължителен апарат в съвременните инсталации.
ДТЗ е предназначена да те защити от индиректен допир, т.е. до корпусни части, попаднали под напрежение при нарушена изолация. Най-опасният електроуред в това отношение е бойлерът. Един цъфнал във водата нагревател може да те убие, както си мислиш, че си защитен щом си заземен! Но, ако имаш правилно инсталирана ДТЗ, тя ще сработи и ще те защити!
И да знаеш, ДТЗ не е предназначена да те защити от отпадане на неутралата! Никъде не е записано такова нещо, въпреки че механичната може да го прави в подобна ситуация!
Висока степен на защита (но никога 100%) ти дава добре направената инсталация, с КАЧЕСТВЕНО и СЕРТИФИЦИРАНО заземление, с разделен на входа (на Главната Заземителна Шина) PEN-проводник на нулев-N и защитен-PE проводник, изравняване на потенциалите, задължително ДТЗ, качествени материали, кабели, връзки и т.н.
Не приемай заземяването, като Светия Граал на Спасението, де! :)
MamaMy - майстор
пон юни 16, 2025 12:39 pmprasse написа:
То, Човечеството е оцеляло без ДТЗ, досега. И това, обаче хич не е основание да не се защитиш, като не ползваш такава.
Заземен-незаземен, механична-електронна, ДТЗ вече е задължителен апарат в съвременните инсталации.
ДТЗ е предназначена да те защити от индиректен допир, т.е. до корпусни части, попаднали под напрежение при нарушена изолация. Най-опасния електроуред в това отношение е бойлерът. Един цъфнал във водата нагревател може да те убие, както си мислиш, че си защитен щом си заземен! Но, ако имаш правилно инсталирана ДТЗ, тя ще сработи и ще те защити!
И да знаеш, ДТЗ не е предназначена да те защити от отпадане на неутралата! Никъде не е записано такова нещо, въпреки че механичната може да го прави в подобна ситуация!
Висока степен на защита (но никога 100%) ти дава добре направената инсталация, с КАЧЕСТВЕНО и СЕРТИФИЦИРАНО заземление, с разделен на входа (на Главната Заземителна Шина) PEN-проводник на нулев-N и защитен-PE проводник, изравняване на потенциалите, задължително ДТЗ, качествени материали, кабели, връзки и т.н.
Не приемай заземяването, като Светия Граал на Спасението, де! :)
Да, когато всичко се прави ново е така, но колегата е като мен, заварих нова дву проводна инсталация. И сега какво, да разкъртя пак навсякъде и да сменям новите мостоваци? Ами не. Всички проблеми които имах бяха от високо хвърчащата ми нула. Най-правилното решение за тогава беше собствено яко земно и да сваля нулата. Справих се и проблема ми се реши. Сигурно съм заземил и съседите, но никой не се оплака. Нали и аз съм добре...
Енергото си свършиха постфактум работата след 10 години. Ако ги бях чакал знаеш ли още колко електроуреда щях да сменя? Той поне няма нужда да прави земно. Не го тикайте насила в блатото. Ако тръгне да сменя цялата инсталация с три проводна тогава да прави земно и да слага в таблото общи ДТЗ. Сега му стига за защита зануляването на всички контакти и локалната ДТЗ на щепсела на бойлера. Ще му покажем и напреженовата защита след това и дефакто е защитен на 98%. Ако иска цялостна защита тогава му посочете гръмоотводи отводители, арестори и земни. Дали си заслужава да ги набие тези хилядарки си решава той.

ПП Прекъсването на нулата е рядко събитие. Не плашете хората с това. То е също толкова срещано като мълния да удари жиците. Ако почнем да се плашим от всичко, това вече е болестно състояние.
MohicanSQL - специалист
Ще му покажем и напреженовата защита след това и дефакто е защитен на 98%.
[/quote]

Напрежоновата защита не съм много сигурен, че е за мен. В района има постоянно спад в напрежението, а сложа ли такова, ще вземе постоянно да изключва. При светната крушка, пусна ли бойлера, осветлението намалява. Правил съм опит и пуснах няколко уреда заедно : бойлер, котлон, 2 проточни чешми, тостер, духалка = 12 kw и чак тогава хладилника спря. Телевизора си работи. Затова гледам да не пускам много уреди заедно. А климатика го взех Мидея защото съседите по веригата след мен, където спада е още по-голям, имали такъв и работел без проблем. На Климатика и Телевизора единствено има електроника и само на тях съм сложил е такава защита от импулсно напрежение и мълнии
Прикачен файл:
IMG_20250616_153107_626.jpg
.
prasse - специалист
пон юни 16, 2025 3:44 pmMohicanSQL написа:
Напрежоновата защита не съм много сигурен, че е за мен. В района има постоянно спад в напрежението, а сложа ли такова, ще вземе постоянно да изключва.
А трябва да изключва! Какво те притеснява това?
Сложи си реле за контрол на напрежението, не струва милиони. Китайските са по 40-60лв. Зщитава от повишено и понижено напрежение - стойностите им и времената на комутация се задават ръчно. Може да се сложи на входа на двупроводната ти инсталация.
Имай предвид, че при понижено напрежение често горят телевизори и други уреди с импулсни захранвания... Добре е да има какво да изключва в такива ситуации.
MohicanSQL - специалист
пон юни 16, 2025 7:03 pmprasse написа:
пон юни 16, 2025 3:44 pmMohicanSQL написа:
Напрежоновата защита не съм много сигурен, че е за мен. В района има постоянно спад в напрежението, а сложа ли такова, ще вземе постоянно да изключва.
А трябва да изключва! Какво те притеснява това?
Сложи си реле за контрол на напрежението, не струва милиони. Китайските са по 40-60лв. Зщитава от повишено и понижено напрежение - стойностите им и времената на комутация се задават ръчно. Може да се сложи на входа на двупроводната ти инсталация.
Имай предвид, че при понижено напрежение често горят телевизори и други уреди с импулсни захранвания... Добре е да има какво да изключва в такива ситуации.
Там е работата, че тук падащото напрежение е постоянно 24/7 Тази напрежонова защита е чувствителна, ще почне постоянно да изключва и ще става "дискотека". Телевизора и климатика никога не са изключвали, премигвали и тн. Независимо, че си правих опити с много включени уреди едновременно. Никой друг уред няма електроника в него. За това не ми се слага, да се впускам в сериали гонейки някакъв перфектционизъм. При 6 включени уреда едновременно, само хладилника изключи, но казват че новите имали някаква защита от, което електромотора вместо да забави обороти и изгори, той изключвал.
MamaMy - майстор
Напреженовата защита се настройва кога да изключи и колко време да изчака преди да се включи пак. Могат да се настройват както горните, так и долните граници. Ако изключва често просто я настройваш за по-ниско напрежение. Ако беше измерил при твоите експерименти на колко волта е изключил хладилника, щеше да знаеш какво да настроиш. Това реле предпазва и от токови удари. Понеже има закъснение при включване изчаква да се стабилизира напрежението и чак тогава включва. В същото време действа и като самовъстановяващ се предпазител. Ако го настроиш за 10А примерно, ще изключи и след няколко (колкото си настроил ти) секунди пак ще включи. Икономисва ти ходенето до таблото. Абе хубава работа е за малко пари. Ония бъзикни дето си ги сложил не вършат и 1/10 от неговата работа.
gogo7777 - майстор
Няма нужда хората да се борят индивидуално с пониженото напрежение от доставчика като си купуват допълнителни простотии.
Осведомява се за проблема. Ако не се обърне внимание се прекратява плащането за "услугата".
:drinkers:

Просто е. :wink:
пон юни 16, 2025 9:01 pmgogo7777 написа:
Няма нужда хората да се борят индивидуално с пониженото напрежение от доставчика като си купуват допълнителни простотии.
Осведомява се за проблема. Ако не се обърне внимание се прекратява плащането за "услугата".

Просто е. :wink:
"Няма нужда хората да се борят индивидуално с пониженото напрежение от доставчика като си купуват допълнителни простотии.
Уведомява се за проблема. Ако не се обърне внимание се прекратява плащането за "услугата"."

Спират ти я изобще- просто е.
gogo7777 - майстор
Спират какво? Електрозахранването ли? Щрак и мрак, тъй ли?
prasse - специалист
пон юни 16, 2025 8:04 pmMohicanSQL написа:
само хладилника изключи, но казват че новите имали някаква защита от, което електромотора вместо да забави обороти и изгори, той изключвал.
Докторе, търси хладилник! И си защити бойлера - съжалявам, че се повтарям (потретвам): ДТЗ + 3 проводника за бойлера...
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: