Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Dobballa - помощник
Здравейте, искам да изравнят хола с коридора и ще трябва да повдигна около 2-3 см. Смятам да го направя със солидо е160. Блокът е 4 етажен, строен е 70те години в София.

Построен е със замазка от около 4 см. Успях да намеря това от снимката като информация, но нямам идея с колко дебела арматура е правена плочата. В трегерите са ползвали около 1-1.2см.

Дали ще е проблем за плочата, която е 10см според снимката, да издържи това допълнително натоварване?

Прикачен файл

20250317_202858(1).jpg
Svetoslavoff1 - майстор
Аз бих се застраховал със становище на инженер-конструктор като му покажеш наличната документация. . В съответната община би могло да има и повече документация за обекта.
Така освен че ти ще си спокоен, евентуално ще си спестиш и нерви от комшията под теб.
Успех!
adventure1 - напреднал
Там където искаш да повдигнеш ако има замаска 4 см аз бих я махнал, изравнявам с ХПС 3-4 см и правя наново замаска или саморазливна до получаване на ниво.
chapara - майстор
чет юни 19, 2025 4:25 pmadventure1 написа:
Там където искаш да повдигнеш ако има замаска 4 см аз бих я махнал, изравнявам с ХПС 3-4 см и правя наново замаска или саморазливна до получаване на ниво.
kozl - майстор
ср юни 18, 2025 12:16 pmSvetoslavoff1 написа:
Аз бих се застраховал със становище на инженер-конструктор като му покажеш наличната документация. . В съответната община би могло да има и повече документация за обекта.
Така освен че ти ще си спокоен, евентуално ще си спестиш и нерви от комшията под теб.
Успех!
Застраховка за какво?
По-важна от дебелината е армировката на плочата.
Дали ще издържи плочата :?
А дали ще издържи колоната от повече "застраховки" :?

Тема "Здравина на плоча. Подова замазка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: