Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Djack - специалист
Дайте идея за дистанционен мониторинг на налягане на водата! Някакъв Вифи датчик за налягане има ли? Понякога не мога да ходя на ранчото по една седмица и поливам с броадлинк и магнит-вентил от града, ама миналата година, вечер спирала водата, аз си цъкам клапаните от нас по телефона, ама поливки - йок! Сега съм сложил един манометър пред едната камера и наблюдавах успешно, ама онзи ден се предаде камерата и ........! Та разбрахте ме де.
И друг въпрос. Това до сега беше за чешмяната вода от мрежата! Сега за сондата. Как да използвам винтовата сондажна помпа за капковото? Вода имам бол, ама ми трябва малък дебит и ниско налягане, да не нагърмя маркучите. Мисля си да сложа един тройник, да регулирам ръчно с кранове, като сваля налягането към капковото до 0,6-1атм. и излишъка да го връщам в сондажа, за да не изгоря помпата! :partyman:
п.п. Търся опция без буферен съд.
hidrazin - майстор
пет юни 27, 2025 1:42 pmmiroki написа:
От как имам капково, нямам домати.
Ти вземи и си провери какво и КОЛКО пуска капковото че тая година го ядох голям...
Слагам на пипера стар капков маркуч а на доматите реших да сложа нов, пък и имах едно ново парче 30-тина метра.
Капковия маркуч през 20 санта с дебит 2,1 литра на час от капкообразувател.
Пускам и гледам ... абе на пипера капе добре а на доматите с новите маркучи едва-едва, ама съвсем символично.
И двата кръга се хранят от едно и също място - кран над земята и веднага след крана разклонено за двата кръга.
"Магистралите" за двата кръга тръба 16 мм.
Слагам по един съд под два капкообразователя - по един от двата кръга.
При пипера за 20 минути накапа близо 700ml а новия маркуч на доматите няма и 100ml ... :shock:
Почвам да се чеша там дето не ме сърби. :? Почти реших че капковия маркуч е някакво менте.
Добре че ме осени идеята да почна да разкачам капковите маркучи от магистралата - АМИИИИ... вода НЯМА.
Магистрала запушена. И то запушена на ТРИ места. Някакви гадове си направили вътре гнезда/какавиди. :shock:
Едно парче даже не успях да го отпуша като блъсках с парче арматура и го смених.
В началото е пускало малко, докато нещата вътре се накиснат и набъбнат...
Човек се учи докато е жив! Е, някои това (с ученето) не го правят де... :lol:
пет юни 27, 2025 1:42 pmmiroki написа:
Вече няколко пъти се каня един ред домати да го оставя на вада. Но пусти навик.....
Хоп. Изпреварих те. :-D
Капковото го подготвих есента на 2011-та. Демек за първи път го използвах през 2012-та и така до сега.
За разлика от миналата година когато реших да не го слагам по подобни подозрения. Поливах с маркуча като гламав.
Резултати:
- Пипер буквално нямах. Едва си късах по някоя чушка за салата.
- Доматите слаба работа и много болести. И то вероятно от многото изпаряваща се влага при поливане с маркуч.
Тогава ме нападнаха и акари - дето Гого се смее за микроскопа и то без да има иде за какво се хили...
вт юни 24, 2025 9:23 pmhidrazin написа:
Приятелски съвет. Късай едно поразено листо и отивай в някоя читава агроаптека.
Имат си микроскопи и ще видят от какво точно са нападнати. За това "гледането с микроскоп" пари не взимат.
И аз така една година - жълтеят яко листата на доматите и аз пръскам ли пръскам с ИНСЕКТИЦИДИ и Фунгициди...
Не и не, докато не настъпих мотиката и дръжката не ме халоса по главата ... АКАРИ. Акари бре. :axe:
А аз пръскам с инсектициди вместо с акарициди... Хем имам и микроскоп. Даже няколко.
Прикачен файл:
Капково 2011.jpg

:partyman:
P.S. Ехаааа... Даде ми да кача снимка. Вероятно защото gogo7777 си изтри неговите снимки... :rock:
gogo7777 - майстор
пет юни 27, 2025 10:11 pmhidrazin написа:
P.S. Ехаааа... Даде ми да кача снимка. Вероятно защото gogo7777 си изтри неговите снимки... :rock:
Как ще ми връщате добрините, не знам :lol:
hidrazin - майстор
пет юни 27, 2025 11:29 pmgogo7777 написа:
Как ще ми връщате добрините, не знам :lol:
Ми как? Както се връща брашно на заем - тъпкано. :lol:
miroki - майстор
Явно при мен така се е получило. Иначе бъркам надолу кал около педя. По-надолу не съм ровил. Явно болестите са в повече.
Краставиците обаче явно не ми харесват оранжерията. На вън са по-добре.
Повечето в селото били оскубали домати преди реколта. Аз за сега едно съм видял с чернилка и го оскубах и то на ранчото, където съм пръскал само веднъж. В двора след асмата и домити. През неделя.
Хубавото е, че още върви водата без да намалям. Колкото изкара изкара. Важното е, че има.
Картофи не бях поливал. Сега и те с капково, пусти априлски сняг, май месец никнаха втори път.

За тази година единствената добра реколта до тук са ягоди. Липов цвят ( хубав не като друг път да капе) и шишарки от бора. Кетрих се на към 6 метра на бора. Да режа един ред клони. Че сега ще има имел (Борово сладко).
Дано има и друга реколта.
hidrazin - майстор
съб юни 28, 2025 12:03 ammiroki написа:
Повечето в селото били оскубали домати преди реколта. Аз за сега едно съм видял с чернилка и го оскубах
И що го оскуба? Чернилката се лекува. Е, ако не си я отървал съвсем, ама СЪВСЕМ.
Някъде съм писал и как.
У цяло село хората си наизскубаха доматите, включително и мастития "агроном" дето пръска само със син камък и вар. :-D
Имах почернели частично и стебла на доматите. Раздавах и на комшии...
Е, играчка е но се оправят.
Хубавото е, че още върви водата без да намалям. Колкото изкара изкара. Важното е, че има.
От ОНЯ сондаж ли? :supz: :supz: :supz:
hidrazin - майстор
Ехаааа... А в момента и при тия температури ... вали и гърми.
Идеално време за мана/чернилка.
Завчера пръсках за мана. Сега ще трябва пак да пръскам... :sad:
Дано поне не прасне градушка. Доматите с мрежа (уж) ама пипера ще замине, а тъкмо беше тръгнал добре.
miroki - майстор
съб юни 28, 2025 12:15 amhidrazin написа:
От ОНЯ сондаж ли? :supz: :supz: :supz:
Да. :-D За сега не съм редуцирал дебит. Дори тествах с един цол маркуч. Но съм накачил капково ф16 и ползвам предимно тънки маркучи. Един филтър дисков сложих преди помпата да не затапя капковото. И после изсипвам пясъка.
За сега доволно.
...
Домата, на ранчото не съм сигурен дори защо наполовина беше изсъхнал. Но там съм пръскал веднъж с ортива топ. Дори лозите там ги калявам втори сезон без пръскане :) Тъкмо подкараха втората си година.
В двора последно ридомил голд р+ топаз+суич и имах артък Фюри за инсекти. Предния път и тях с ортива топ го минах. Един Топаз имам от по-рано и куадрис.
Листа плесен пак има малко но няма отърсване от нея.
Ти с какво бориш чернилката, че не помня къде си го писал. Нещо за ридомил голд си мисля, че беше, но може да бъркам.
kr1100 - майстор
Днес голям дъжд направо се бях уплашил от прогнозите.
Капнаха 5 капки и 3/4 , а беше много облачно и към 15 ч. напече
miroki - майстор
Аз поливах и вечерта преди дъжда и днес след 15. Поне беше облачно. Разрових, 2 пръста успя да намокри, но поне беше кротко време, че ни бяха заплашили....
Утре мисля да довърша поливките.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: