Тани - модератор
Ще си позволя да кажа за някои грешки , които ти мътят главата и ти пречат да видиш истината:

1 Гипскартона не е никаква изолация!

2. Лепенето на гипскартон не е изолация , а мазилка

3. Топлоизолазия се явява ватата .

4. Пароизолация се слага САМО НА ЕДНО МЯСТО в цялата стена , за да не се запечатва даден слой!

5 .Както сметнах по-горе на един м2 се пада по-малко от 1 см2 т.е. по малко от 0.1% термомост от окачвача , така че е пренебрежимо малък и не се взима предвид във сметките!

6. Пароизолацията играе важна роля в системата , защото не позволява на влагата в помещението да достигне до точката на оросяване и да кондензира.

7. при лепене на гипскартона няма как да се положи пароизолация и ако няма външна изолация , а дограмата е качествена , то има много голяма вероятност влагата от помещението да кондензира по стената. След като се намокри картона следва появата на така нежелания мухъл!
Matchless - специалист
Аз не твърдя обратното.Дори напротив...Но сухата мазилка малко или много изолира все пак.Въздушния слой който е зад картона е главния изолатор.Покачва се повърхностната температура на стената и конденза намалява.Има грундове и смеси който запечатват достатъчно добре основната стена.Ако всичко е изпълнено добре и в определени условия сухата мазилка е достатъчна за да се предотврати конденз по стените.Не твърдя ,че е по добър изолатор от конструкция с вата,нито я препоръчвам за изолация,но не я отписвам като вариант.Например не е желателно(направо си е недопустимо) прилагането и в бани и други мокри помещения.
Lookout2 - помощник
Това ,че са малко неозначава ,че не са термомостове.Не твърдя ,че са достатъчни за да повлияат на температура в стаята.Поради голямата им повърхност и по-ниска температура те са по големи причинители на конденз от гипсовото лепило.Това ми беше мисълта.Виждал съм много пъти избила ръжда на рапитките през гипса,слувало се е да махам картон на такива места и целите профили са били във вода.Може и друга да е била причината естествено...

поради основната причина че повечето предприемачи работят с много евтини рапиди,материали или много и продължително седене на готовата изработка във вода

Например не е желателно(направо си е недопустимо) прилагането и в бани и други мокри помещения.

Защо ако всичко от картона до фугирането на плочките е направено както трябва няма абсолютно никакви проблеми
Matchless - специалист
Добре,прав си.Не е нежелателно ,напротив-препоръчително е.Особенно като натовариш стените с плочки,висящи казанчета,стени на душ кабини,плъзгащи релси,огледала,шкавчета и кви ли не глупости други и имаш разни тръби отзад който не са вкопани и имаш ревизионни отвори много подсилваш стените.Това натоварване и влага и потенциална допълнителна влага и евентуално по-голямо разстояние между картона и основната стена заради тръби прави сухата мазилка чудесен избор.
8180 - майстор
Първо, ще помоля Matchless да ми поясни по-подробно случая дето "целите профили във вода" - коя точно система е била изпълнена по правилата. Стана ми интересно, а не съм по гипскартона.

Второ, ще се опитам да помогна на Тани.
"Неразбирателството" идва (според мен) от това, че май говорите за различни неща.
Matchless поне два пъти споменава за хидро (вероятно) изолация на "основната" стена - за др. става дума, колега.
Тани се опитва да ти обясни, че гипскартонът е паропропусклив материал. Т.е. ВЪТРЕШНАТА влага би могла да премине през него, да кондензира някъде и вече като вода да се завърне. Възможно е това да си видял в примера, за който питам.

За термомостовете - площта (сечението на топлинния поток) на проводимия материал играе СЪЩЕСТВЕНА роля, заедно с Коефициента на топлопроводимост - затова по-горе се помайтапих с лъжицата. По-нагледни примери са доказалите ефективността си дилаф и ръжен. Това дето Тани е сметнал части от процента, си е така. При "кюфтетата" е обратно - голяма площ (сечение), малка дебелина (път за преодоляване).

За въздушната междина - тя по принцип може да се разглежда като топлоизолация, но при сравнително МАЛКА дебелина и НЕПОДВИЖНОСТ на въздуха (както при стъклопакетите). При по-голяма дебелина въздухът, движейки се, се явява топлоносител и пренася топлината от топлата към студената повърхност - цифри не мога да кажа. Но сигурно не е добра идея да построим стена от две тенекии с 20 см. въздух между тях.
При ТИ материалите пак въздухът е изолатор, но движението му е предотвратено.
Matchless - специалист
8180
Евала, поклон ти правя.Най-после някой да се абстрахира от спора,да погледне нещата и от двете гледни точки.Така е както си го написал.То като цяло цялата работа тръгна от там вметнах само ,че окачвача е по голям причинител на конденз зад картона от топка лепило ,пък ако се чете внимателно ще се види ,че общо взето за всичко останало сме на едно мнение с изключение на дребни разминавания.Затова ми беше безсмислен спора.При топките лепило топлопроводимостта е по малка,и може да се намали повърхностната температура дотолкова,че да няма конденз при по малки разлики в температурата и не много голяма влажност,това поне и от опит го пиша.изолацията...Точно такъв беше и случая с влажните профили,нямаше вата и обшивката беше на основна бетонна...и тей ако изолираме откъм картона ще влиза откъм основната стена,затова и написах ,че не съм виждал предстенна с двойна изолация,т.е. все ще се намери влага откъде да влезе.Аз доколкото знам се слага паропропусклива и хидроизолираща само на основната стена,за да не се задържа влага в основната стена и да не я разрушава.
Тани - модератор
Аз официално се отказвам да споря! Колега 8180 , ако имаш нерви продължавай!
Matchless - специалист
:lol: Тани смъкни снимката и почвай с дарца :) Не съм искал да те раздразня.
То това направо в диспут се превърна.Възможно е и да съм в грешка,но да не виждам къде е.Аз отдавна исках да спрем спора,по тази тема няма да давам коментари,всеки да си вади собствени изводи.
8180 - майстор
Matchless,
Не те разбрах напълно - вероятно останаха различия, но предлагам тук да се поспрем. Живот и здраве в започнатите теми за санирането ще ги бистрим.
Колегата ro, ако има останали въпроси да ги си ги зададе.
ro
Благодаря на всички дали мнение и обяснения по моя въпрос,
макар че има доста противоречия тук-таме!

Блодарско на takezo и на 8180!

Може би малко повече инфо за по-кратък и конкретен отговор в стил :
''да , не , трябва да направиш ...еди кое си ''
понеже с картона започвам в следващите дни!

ще избие ли мухъл или конденз ?!? ....
...ако лепя картона на външна тухлена стена и на стена-бетон
/бетон-стената е тази която разделя входа на блока от съседния вход, т.е. стена - въздух стена/!?
Тухлената е с пвц-дограма и санирана с 5см. стиропор,
бетон-стената не е санирана поради невъзможното изпълнение!

снимка ПРЕДИ , стаята е на тапет със стара дограма с парно отопление, с балкон - няма и следа от мухъл или конденз!
снимка СЛЕД, стаята ще е с гипсокартон, латекс и отоляема с климатик, завладяно е балкончет - ако се лепи,влага или конденззз ???

П.П.: Температурата през зимата без никакво отопление
както я виждате на снимка СЛЕД с завладяно балконче е около 18 градуса!
Стените позволяват лепене, не са елипсовидно криви !
Не съм и мислил да ползвам картона като изолация !!!

Тема "Лепене на гипсокартон - мухъл / конденз/ ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: