• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор

:partyman:
Stunks - напреднал
Привет.Търсих някъде подобна тема ама с разклонителни кутии. :? Става дума за една стая колко трябва да е инсталацията по стандарт? 2,5 сечение нали? А ако пусна три кабела към лятната кухня конкретно за печка,проточен бойлер и пералня трябва да са 4 квадрата? Естествено ще го правя с квалифициран елтехник но мисълта ми е че от 100 години не съм барал от гимназията насам електротехника.Къщата е гредоред и ще е само 1 стаичка 20 квадрата и искам да си подменя инсталацията и естествено с нов токов кръг директно от уличното табло.Те са две къщи съединени и е с една партида но мисълта ми е дали ЕРП могат за пуснат от таблото още един кабел към другата половина на къщата и виждам че таблото си има заземителна шина,дали ще пуснат трижилен кабел или стандартно двужилен въздушен кабел до таблото което ще бъде направено изградено преди това? Гледам в нета цените към 60 лв метъра от таблото до къщата :? Много ми се иска трижилна инсталация и да не ми пушат контактите от най-простата духалка.Извинявам се но съм живял извън Бг и така питам.Поздрави
hidrazin - майстор
ср юли 09, 2025 6:23 pmStunks написа:
...но мисълта ми е дали ЕРП могат за пуснат от таблото още един кабел към другата половина на къщата...
Не, ЕРП-то нищо няма да ти пуснат след таблото. Те са само до таблото, включително таблото и след него не е тяхна работа.
Търсиш си някой ел. техник да дойде, огледа и да ти го направи.
Stunks - напреднал
ср юли 09, 2025 7:19 pmhidrazin написа:
ср юли 09, 2025 6:23 pmStunks написа:
...но мисълта ми е дали ЕРП могат за пуснат от таблото още един кабел към другата половина на къщата...
Не, ЕРП-то нищо няма да ти пуснат след таблото. Те са само до таблото, включително таблото и след него не е тяхна работа.
Търсиш си някой ел. техник да дойде, огледа и да ти го направи.
Аха,ясно. Мисълта ми беше,че като е с пломба вратата пластмасовата вътрешна на изнесеното табло как ще го изкара втория кабел електротехника след като той няма как да бърка в таблото?
hidrazin - майстор
ср юли 09, 2025 7:36 pmStunks написа:
... как ще го изкара втория кабел електротехника след като той няма как да бърка в таблото?
Никак. Ще се разклони някъде СЛЕД изнесеното табло - примерно от другата къща.
Разбира се има и неформални варианти...
Примерно някои фирми/електротехници имат "благословията" на местното ЕРП да '"бъркат" из таблата им.
Друг пример - част от техниците на ЕРП-тата припечелват по някой лев на частно...
P.S. Разбира се има и официален вариант.
Посещение в местното ЕРП и завяване на услуга (от титуляра на партидата). Примерно подмяна на кабела от таблото до къщата или направо да им се обясни ситуацията.
Може и да откажат... Твърде вероятно.
Срещу съответната такса и чакане. Най-кофти вариант. Все пак живее в Булгаристан...
Stunks - напреднал
ср юли 09, 2025 8:56 pmhidrazin написа:
ср юли 09, 2025 7:36 pmStunks написа:
... как ще го изкара втория кабел електротехника след като той няма как да бърка в таблото?
Никак. Ще се разклони някъде СЛЕД изнесеното табло - примерно от другата къща.
Разбира се има и неформални варианти...
Примерно някои фирми/електротехници имат "благословията" на местното ЕРП да '"бъркат" из таблата им.
Друг пример - част от техниците на ЕРП-тата припечелват по някой лев на частно...
P.S. Разбира се има и официален вариант.
Посещение в местното ЕРП и завяване на услуга (от титуляра на партидата). Примерно подмяна на кабела от таблото до къщата или направо да им се обясни ситуацията.
Може и да откажат... Твърде вероятно.
Срещу съответната такса и чакане. Най-кофти вариант. Все пак живее в Булгаристан...
Да да ще го имам предвид.Няма да се учудя на изостаналостта в Бг.Между другото да попитам дали тези конзоли от алиекспреса са удачни? Защото трябва да намеря да тях конкакти,поне 5 броя контакта че ми писна с удължители и да се спъвам,знаете как е на село.....и 1 ключ за лампа като в стаичката ще има съответно -климатик,телевизор,нощни лампи,да си заредя телефона и евентуално за духалка да си пусна.Сега за съседната кухничка искам да се пуснат три трасета за печка,бойлерче и пералня.Тледах конзоли тук- https://vi.aliexpress.com/item/10050039 ... ry_from%3A
и това табло - https://www.home-max.bg/apartamentno-ta ... en-montaj/
hidrazin - майстор
ср юли 09, 2025 9:16 pmStunks написа:
Между другото да попитам дали тези конзоли от алиекспреса са удачни?
Що за глупости? (ще ме извиняваш ама са такива)
Те са по китайски стандарт и са ... МНОГО скъпи. У нас има къде-къде по-качествени, по-евтини и СЪВМЕСТИМИ с нашите стандарти.
Дори тези на SCHNEIDER ELECTRIC са под едно левче...
Сега за съседната кухничка искам да се пуснат три трасета за печка,бойлерче и пералня.
Тук май ще спирам да те "насочвам" ... Има много неизвестни...
Тая твоя "лятна кухня" с тези "печка,бойлерче и пералня" си е направо още една къща.
Другата къща чия собственост е? Щото имам чувството че искаш към един електромер за закачиш консуматори за ДВЕ партиди...
НАМЕРИ си електротехник/фирма!
Няма да се учудя на изостаналостта в Бг.
Тук нещо жестоко си се объркал.
В тая област сме на светлинни години преди Северна и Южна Америка взети заедно, пред Великобритания и дори половината от Европа.
За Африка, част от Азия и острови няма въобще да споменавам...
Svetoslavoff1 - майстор
Batkoce, аkо позволиш да те допълня за уплътнителните системи, че с това започнах след завършване преди много години. Имаше също немски аналогови и цифрови, по главните трасета освен по лиценза имаше и оригинални на SAT, даже и една старичка италианка.Лъжичката катран в кацата с мед на тази на доста прилично ниво техника беше една съветска лампова система, която с голямо облекчение изхвърлихме заради купищата проблеми, които ни създаваше.
Извинявайте за лиричното отклонение.
batkoce - специалист
нед юли 13, 2025 8:27 pmSvetoslavoff1 написа:
Batkoce, аkо позволиш да те допълня...
Допълнението се приема :) БТК беше доста огромна компания и вероятно е имало съоръжения, които нито съм виждал, нито съм чувал...
hidrazin - майстор
нед юли 13, 2025 11:07 pmbatkoce написа:
БТК беше доста огромна компания и вероятно е имало съоръжения, които нито съм виждал, нито съм чувал...
В БТК имаше съоръжения които бяха ... с ограничен достъп за служители на БТК. :)
Извинявам се че ви се намесвам в разговора...
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: