Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
BeTaTesTeR - специалист
Не, нямам предвид другите методи. За всеки метод има 3 степени ли са, модули ли са, не знам точно как да ги нарека. Първия е ъглови шевове и планка към тръба. Заваряват се ъглови шевове във всички положения и тръба върху планка, което си е пак ъглов шев, но обикаляш около тръбата.
Втория модул е челно заваряване на листов материал пак във всички положения. Там са по-големите дебелини, например две планки по 20мм дебелина да се заварят челно, с V-образен скос, с разстояние между тях, където първо се прави корен да се запълни междината и след това се пълни цялата дебелина.
И третият модул е челно заваряване на тръби, пак като втория, но вече са тръби и трябва да обикаляш около тях.
И тези модули са за всеки метод на заваряване, ако решиш ВИГ, пак отначало трите модула, ъглови шевове, листов материал, тръби. Като не можеш да скочиш директно на тръбите, трябва да си минал първите два преди това. Така ми обясниха.

Аз съм карал само първия модул ъглови шевове на РЕДЗ в БАН в София. Интересно ми стана защото каза "курсове" в множествено число и затова помислих, че си карал и останалите модули на РЕДЗ за листовия материал и тръбите. Интересно ми е при листовия материал какво на практика си заварявал. Защото аз докато бях на курса, видях около мен други хора, които бяха на втория модул с листовия материал и заваряваха парчета шина 4мм дебели и ми се видя несериозно. То няма никакъв скос, никаква междина, само леко пипнато с ъглошлайфа едно каналче и в долно положение човека само си подпира електрода да си гори и то си става шева. Аз това го можех и преди да отида на курса :mrgreen: Разбирам, че е скъпичко да се осигурят и нарежат 20 мм дебели планки и трябват доста дори за един курсант ама все пак това е важното, което трябва да се научи. Всеки може да допре две 4 мм парчета и да заварява отгоре.
MamaMy - майстор
Бяха курсове защото ни пробутаха математика и металознание, техническо чертане, основи на електротехниката, че даже и самоусъвършенстване и работа с компютър. Гледаха да приберат колкото се може повече пари от бюрото по труда. Това обаче което беше свързано със заваряването беше на ниво. Технологията на ЕДЗ включваше всички методи. Практиката беше заваряване във всички пространствени положения на две перпендикулярни планки 2,5мм, а финала беше заваряване на хоризонтална тръба челно към вертикална планка. Изпита беше с тръба и планка защото това всъщност е преминаване през всички пространствени положения на един път без прекъсване. Дават ти два електрода и до където стигнеш. Успоредно заваряване на планки с провар не е имало. При нас си беше един модул. Вече за различните методи са отделни курсове. Този беше безплатен през бюрото по труда, но другите са платени и то сериозно. Мен те обаче не ме интересуват. На времето изкарах курс по газопламъчно. Пак си беше подробен с теория, практика и изпит. Беше ми в учебната програма, но не ми е бил особено полезен за разлика от този.

ПП Имам една папка с грамоти и сертификати за завършени курсове. Стават само за тоалетната и то не за задни цели защото са дебели и ламинирани. Мога да ги наслагам в рамки и да ги навися по стените. Ще заприлича на офисите на болшинството кариеристи. :toimonster:
addicted - специалист
От няколко години имам това:
https://tigtag.eu/produkt/telopodavach-aparat-bez-gaz/
При положение че не съм най-добрия и най-опитния заварчик, машинката много ми харесва, винаги ми е свършила работа за дребни неща по вкъщи. Ползвам я с електроди и тръбнофлюсова тел. Само ме дразни крайно късия шланг. Забелязвам и че няма ел.клапан за газта, а някакъв механичен в ръкохватката. И Del 145 Eco control ли е така? Гледам че двете споделят идентичен корпус, а може би и част от вътрешностите. При тези машинки има ли вариант за удължаване на шланга?
MamaMy - майстор
Твоята машинка няма клапан защото не работи с СО2. Тя работи без газ, а с тръбно-флюсова тел. Нещо като нищо. Не съм убеден, че асмалъка ти няма да падне и да пребие някой ако е правен с нея.
addicted - специалист
Асмалъка няма да падне, спокойно. Като се отцелят правилно врътките за ток и подаване машинката е способна на достатъчно добър провар че да не падне асмалъка.
Действително че не съм я пробвал никога със защитен газ, но би трябвало да може. Мога да обърна поляритета, мога и да свържа бутилка с газ. Направих експеримент с един маркуч да духна през машината, и въздух излиза през дюзата само при натиснат бутон на ръкохватката. Без значение дали машината е захранена или не, така установих че клапана е по-скоро механичен.
Интересно ми беше дали малкия Del 145, изглеждащ да е в същата кутия е със същия механичен клапан.
BeTaTesTeR - специалист
Същия е най-вероятно. Всичките в този ценови клас са такива, всичко в тях е поевтинено до крайна степен. Няма смисъл да купуваш същото. Ако ще купуваш нещо приготви над 500 лв., там вече са си с еврошланг, който може да се сменя, с електрически клапан, дори и синергетика имат.
Относно удължаването на сегашния шланг сигурно не е невъзможно ама трябва да се разглоби и да се откачат всички връзки. Не знам дали се продават такива шлангове за да го смениш с по-дълъг. Другия вариант е ръчно да се удължи всичко на сегашния, силовия кабел, маркуча за газ в него да го наставиш и да го удължиш, спиралата за телта да смениш. Или пък да купиш стандартен шланг, да отрежеш на края конектора и да го приспособиш някакси. Ако ти се занимава не е невъзможно, но трябва да импровизираш.
agj - майстор
вт апр 29, 2025 2:27 pmwalko написа:
Искам да похваля Дел-чето. Моето е DEL 145 EcoControl. :supz:
10 дена работа на генератор, че на обекта нямам ток. 8 ролки тел по 1кг, две бутилки СО2 и си направих конструкцията. Не е спирало, не е прегрявало.
Единствено в по ветровити дни вятъра ми издухваше газта дори и при 15-18 л/мин. от което припляква и заварките стават по-рошави, но това е нормално. В такива дни избягвах да заварявам, а вършех нещо друго или монтирах на електрод, а дозаварявах на тел в друг ден.
Леко и удобно. Беше лесно да го обеся някъде по конструкцията за да ми е на близо, за газта в по-високото удължих маркуча (4м шлаух) за да не беся и бутилката.
Много съм доволен от машинката и не е само да прикапеш две панти на портата или нещо по оградата. Става си и за по големи проекти.
Тогава не взех DEL 200 въпреки, че се бях замисли, но и до днес не знам за какво повече би ми бил нужен.
Признавам обаче, че DEL 200 има две удобства: че се откача шланга и че работи с 5кг. ролка, която я има във всеки магазин, а по 1кг. са си екзотика.
За протокола: Работи прекрасно с генератор Хонда ЕС 5000 (4,5 KW номинална мощност), при 120А на заваръчния ток.
DEL 145 EcoControl има възможност за работа с тръбнофлюсов тел. Използвай тази възможност на машината във ветровито време. А и не само тогава... Метода е измислен точно за работа на открито. Получава се толкова добри резултати като при работа с електрод.
agj - майстор
нед май 18, 2025 1:36 pmMamaMy написа:
Тя работи без газ, а с тръбно-флюсова тел. Нещо като нищо. Не съм убеден, че асмалъка ти няма да падне и да пребие някой ако е правен с нея.
Асмалъка може да падне винаги, независимо по какъв метод е правен! Здравината не зависи от метода а до уменията и опита.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: