Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте майстори! Нов съм тук и това е първа тема която отварям моля коригирайте ме ако някъде съм сбъркал в направата й.
Казуса е следния. Покрива на къщата е сглобен бутафорен колкото да го има и така стои от 1997г. Изграден от дървена конструкция грубо казано по стандартите. Обект на внимание е предния скат на къщата (двускатен покрив). Половината от ската ми е притеснителен тъй като едната столица е подпряна на плочата (която си е тънка по рождение) с дървени опори по средата на плочата. Искам тази столица да не я подпирам никъде и да си стъпи само на зидовете. Квадратурата на тази част от покрива е 36 кв. м. с размери 6,6м Х 5,4м. Столицата ми трябва да е с дължината 6,6м. Имам нужда от съвет каква греда да използвам? Мисля за двойно Т HEA100 макар, че чувствам че се презапасявам твърде много. Мислил съм и върху това как новата метална греда да стъпи на зидовете и реших, че ако използвам по 2 щурца от всяка страна това достатъчно ще разпредели натоварването на стъпката на гредата и няма да е "точково" върху няколко тухли. Бъдещия покрив ще е с метални листи наподобяващи керемиди с цел максимално олекотяване на конструкцията тъй като тя живот и здраве ще носи и товара на бъдещия таван на помещението. Предполагам съм изпуснал някой друг параметър към заданието така че чакам да кажете какво трябва да се доуточни за да може да ми отговорите точно. Благодаря предварително!
ср май 21, 2025 9:49 pmEmsa025 написа:
...Столицата ми трябва да е с дължината 6,6м. Имам нужда от съвет каква греда да използвам? Мисля за двойно Т HEA100 макар, че чувствам че се презапасявам твърде много...
...Бъдещия покрив ще е с метални листи наподобяващи керемиди с цел максимално олекотяване на конструкцията...
S275
140kg/м2
L=3м (м/д две съседни столици)
HEA120
140kg/м2
L=2м (м/д две съседни столици)
HEA100

Тема "Покривна конструкция! Стоманена столица?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: