Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
MamaMy - майстор
Много добре е. С какви електроди заваряваш? Няма много пръски. Аз съм купувал най-различни, но като престоят една седмица и стой та гледай. Нямам къде да ги суша. Карам така и каквото стане. Купил съм си един спрей против пръски и на отговорни неща го ползвам. Помага доста.
Последна промяна от MamaMy на съб юли 19, 2025 5:39 pm, променено общо 1 път.
BeTaTesTeR - специалист
Хоризонталните шевове ми се получават ама вертикалните не са много добре, все стават подрези. Отворих кутия Bohler EV50, която пазех за специални случаи и с тях съм заварявал всичко по работилницата. Хубави са ама са много ронливи, от време на време се случи да залепне и ми се откърти по-голямо парче от обмазката докато го отлепям. По-скъпи са и имам само по една кутия 2.5 и 3.2 от тях.
Иначе имам и от тея словенските SIJ EVB50 ама чувам, че някакъв завод били затворили и нямало да има повече от тях. Последно купих от по-евтината серия на Bohler Q 7018-1, те са на същата цена и не са лоши.
Ама ти не ги дръж така отворени, направи си кутия от PVC канализационна тръба ф110. Като е муфирана от едната страна взимаш още една муфа и две тапи и ето ти кутия. На тапата която ще я отваряш можеш да ѝ сложиш някаква дръжка за да я отваряш по-лесно. Затваря се херметично. Взимаш силика гел, нарязваш женски чорапогащник и си правиш торбички със силика гел, слагаш ги в тръбата и така си съхраняваш електродите дългосрочно. И аз не ги суша, но като отворя нова кутия директно в тръбата ги слагам и затварям. Може да направиш същото и с тръба ф50 за ежедневно разнасяне, зареждаш си по малко електроди от голямата тръба и така.
Кажи за прозорците.
gogo7777 - майстор
пет юли 18, 2025 10:41 pmBeTaTesTeR написа:
Сега трябва да мисля вече за прозорците. Като казахте, че трябва да им направя рамки, които да се заварят към конструкцията, как точно си ги представяте тея рамки?
Рамките се правят на място. Т.е. заваряваш подходящ профил или два (зависи от размера на прозореца и височината, на която искаш да е) хоризонтално от колона до колона, след което два вертикални като оформяш идеална правоъгълна рамка, в която ще влезне прозореца. Ако го слагаш максимално високо ще ти трябва само един, другият ще е гредата от готовата конструкция. Профила го избери с такива размери, че да може евентуално да се кове термопанела около прозореца. Дали е необходимо да се кове около прозореца, прецени сам или се консултирай. Ако все пак се кове и ползваш профил 70х30 ще имаш само 25мм, които ще трябва да уцелиш с винта през термопанела.

Вертикалната заварка ти е неугледна, но добра. За да нямаш подрези задържай в двата края ако "шариш" с електрода, ако не "шариш" задържай ваната докато се напълни и тогава напредвай. Старай се вертикалите да ги караш на нисък ампераж, но това зависи от машината и стила на заваряване.
Избора на електродите ти е правилен.
MamaMy - майстор
съб юли 19, 2025 8:48 amBeTaTesTeR написа:
Отворих кутия Bohler EV50, която пазех за специални случаи и с тях съм заварявал всичко по работилницата. Хубави са ама са много ронливи, от време на време се случи да залепне и ми се откърти по-голямо парче от обмазката докато го отлепям. По-скъпи са и имам само по една кутия 2.5 и 3.2 от тях....
Кажи за прозорците.
Ти направо ме запокити в космоса. Аз толкова скъпи електроди съвсем рядко купувам. Иначе за кутиите си прав. Направил съм си няколко тубуса Ф50 и държа там малка част от наличностите. Останалото си е в оригиналните кутии. За тапи на тези тубуси използвам буталата от използваните туби със силикон. Ръбчето на тръбата съм го нагрял леко и равномерно със пистолета за горещ въздух и съм го подвил навътре за да не излиза буталото. Перфектни са, но аз имам над двайсет различни видове електроди. Ще трябва да купя 2 тръби по 6м за да направя тубуси за всички. Като се замисля за тези пари ще купя сушилня от Китай.
По повод прозорците: Направи си рамката от същия профил като колоните. Тази рамка ще бъде носещ елемент в конструкцията. Тя няма да виси в нищото, а за нея задължително ще хванеш термопанела. Има вероятност отвора на прозореца да прекъсва изцяло някое парче от него. Самата рамка пък ще прекъсва и ветроупорните диагонали. Реално тя ще замести (икономиса) средната част от тях и по тази причина също трябва да е здрава. За част от тази рамка може да ползваш колона и хоризонтална греда от тавана. Както и което ти дойде най-удобно. Прозореца го направи точно на височина от масата нагоре. Така като има нещо дълго за работа може да стърчи през отворения прозорец, а навън подпряно с едно магаре. Лятото пък проветрението и охлаждането ще бъдат по-пълноценни. Посоката на отваряне ако е навън ще е перфектно. Ако те е страх, че ще разсипеш прозореца, купи си дебело прозрачно самозалепващо фолио! Лепи се много лесно и се сменя лесно с малко препарат за прозорци. Пък и предпазва при евентуално счупване на стъклото от разпиляване на стъклата. Недей да икономисваш точно от прозорци. Дори само един да е направи го голям и удобен, а не после да ти дойде втория акъл на българина. И желателно прозореца да е на изток. Ако е на другите посоки сложи К стъкло съответно от вън за на юг и запад и отвътре за на север. Прозорец слагаш веднъж. Икономията ще я направиш другаде.
BeTaTesTeR - специалист
Е и аз купих само по една кутия от тях да ги пробвам, и сега това си е голям проект за мен, викам си ще отворя от скъпите електроди :-D

За прозореца, как да се отваря навън? Това значи дръжката да му е отвън и някой през нощта да дойде да го отвори, да отмъкне нещо и да си излезе и затвори след него. Не, че не може да го разбие в противен случай ама все пак да не му е толкова лесно.
Направих клипче с разсъждения за да се добие представа за разположението по-добре и къде мисля да сложа прозорците:

Видео
gogo7777 - майстор
Ако заваряваш на масата, прозореца над нея ще се опуши за нула време и ще ти пречи на работата ако го отваряш. Там срещу вратата и над масата сложи по-нависоко едно малко прозорче за вентилация и проветряване. Големия прозорец бих сложил на стената от към старата барака. Не се притеснявай за осветеността на помещението, с предвидените прозорци ще е достатъчно. Все пак ти си знаеш най-добре :)

Мене ме чака същощо.....метална конструкция 6х4 метра. Купих профилите 40х40х4 ама още не ми е дошла музата да започна. :-D
ZEDYCUS - майстор
BeTaTesTeR

За прозореца, как да се отваря навън?
За прозорците да се изкажа. Може да се отварят навън, дръжката си е отвътре. Преди няколко години правих малка работилница и взех 4 прозореца от този човек , внесени са от англия. Обявата му седи още, явно има доста. - https://bazar.bg/obiava-17081491/k19-r- ... tsi-doorbg
Откакто ги монтирах май ще станат 7 години , никакви проблеми. Точно това гонех при отваряне да не пречат на работата вътре, щото и моята е малка работилница. Моята основа е дървена, а не метална като при теб, ма това за прозореца е без значение. Е цената тогава беше друга 80 лв на джам, ма то няма инфлация .......

Прикачен файл

viber_image_2025-07-20_21-34-34-367.jpg

Тема "Строежа на работилницата започна!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: