• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
257
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 295

ESPACE - майстор
съб юли 19, 2025 7:08 pmLisko написа:
Мощността в проводника първо се увеличава, докато се изравни с тази на консуматора, после намалява.
:?
Lisko - майстор
съб юли 19, 2025 7:21 pmESPACE написа:
Мощността в проводника първо се увеличава, докато се изравни с тази на консуматора, после намалява.
:?
Е, ти ако не си разбрал графиката, бих се учудил!
ESPACE - майстор
Хаха, не съм гледал никакви графики, дори темата не следя. :lol: Просто попаднах на последното мнение и ме учуди подобно твърдение сравняващо мощност в проводник и консуматор.
XF4-C50/60 - помощник
Малко съм озадачен от посрещането. Не разбрах докрай значението, с което са натоварени част от думите отправени към мен. Вероятно, форумът притежава специфични субкултура и начини на изразяване, с които ще трябва се съобразявам и към които се надявам да успея да привикна с течение на времето.

===========================================
пон авг 31, 2020 10:23 pmHursa написа:
пон авг 31, 2020 8:44 pmpeppone1 написа:
В коя и да е наука няма гледни точки, а закони и формули.
Т. е. според вас – по дългия кабел ще се нагрее повече (в случая и при еднакви сечения на проводниците)?
съб юли 19, 2025 4:53 pmXF4-C50/60 написа:
пет сеп 04, 2020 10:29 amLisko написа:
ср сеп 02, 2020 10:22 amHursa написа:
...ако двата кабела се поставят при приблизително еднакви условия – по-дългия няма да се нагрее повече, а по-малко.
Правилно. Същият извод се вижда директно от графиката която дадох на страница 50.
Следните два калкулатора дават еднаква температура при 1, 10, 100 и 1000м дължина:
https://www.claredot.net/en/sec-Electro ... uctors.php
https://cable-temp-calc.vercel.app
Много ясно че ще дават еднаква темература за различни дължини.
Последните 10 страници се оказаха излишни.
Lisko - майстор
Цитирал си второто изречение, а ключовият момент е в първото.
Тия калкулатори са за определен ток.
Много ясно че ще дават еднаква температура за различни дължини.
Какво е това влизане с бутонките, нов ник да обяснява колко страници били излишни.
sstefanov - майстор
нед юли 20, 2025 12:09 pmXF4-C50/60 написа:
Малко съм озадачен от посрещането. Не разбрах докрай значението, с което са натоварени част от думите отправени към мен. Вероятно, форумът притежава специфични субкултура и начини на изразяване, с които ще трябва се съобразявам и към които се надявам да успея да привикна с течение на времето.

===========================================
пон авг 31, 2020 10:23 pmHursa написа:
пон авг 31, 2020 8:44 pmpeppone1 написа:
В коя и да е наука няма гледни точки, а закони и формули.
Т. е. според вас – по дългия кабел ще се нагрее повече (в случая и при еднакви сечения на проводниците)?
съб юли 19, 2025 4:53 pmXF4-C50/60 написа:
пет сеп 04, 2020 10:29 amLisko написа:

Правилно. Същият извод се вижда директно от графиката която дадох на страница 50.
Следните два калкулатора дават еднаква температура при 1, 10, 100 и 1000м дължина:
https://www.claredot.net/en/sec-Electro ... uctors.php
https://cable-temp-calc.vercel.app
Много ясно че ще дават еднаква темература за различни дължини.
Последните 10 страници се оказаха излишни.
Излишни са всичките, за тези, които не ги разбират. Ако имате конкретни въпроси, може да получите конкретни отговори. Питайте.
Stunks - напреднал
нед юли 20, 2025 12:09 pmXF4-C50/60 написа:
Споко,те тук са такива...това са странични ефекти от оскотяването в панелното гето и нереализацията в пропиляния живот. :weedman:
И на мен се опитаха да ми се дръвчат но ги финтирах както си му трЕбЕ.В другите форуми като СХС и частните такива ще ги баннат моментално и ще стоят по-ниско от тревата.
Откакто купиха форума стана така.Преди имаше нормални дискусии а сега разграден двор.
И на мен ми вече е безполезен.Добре че е чатбота та малко спасява положението
XF4-C50/60 - помощник
вт юли 22, 2025 12:22 amsstefanov написа:
Ако имате конкретни въпроси, може да получите конкретни отговори. Питайте.
Той, въпросът е оформен през последните 10 страници. Момчето пък, получи обиди и ругатни.
Защо се занимавате с тема, въвличаща теоретична електротехника, линейна алгебра и аналитична геометрия в напрани сам, домашна ел. инсталация.

AC; Single phase 230V; 50Hz
Copper; 6мм2 (EN 50525)

Еднакви условия:
t(amb)=25°C
I1=I2=30A
Power Factor=0.95
Cable Resistance(6mm2)=3.75 Ω/km

L1=1м; L2=25м
V1(drop)=0.1%; V2(drop)=2.5%
t1-t2=?(°C)

ср сеп 02, 2020 10:22 amHursa написа:
...Но повърхността на 150 метровия кабел е 30 пъти повече от повърхността на 5 метровия. Поради това – ако двата кабела се поставят при приблизително еднакви условия – по-дългия няма да се нагрее повече, а по-малко.
пет сеп 04, 2020 7:45 pmHursa написа:
И ако по-дългия кабел поставим при еднакви условия с по-късия – по-дългия ще бъде по-хладен.
Lisko - майстор
Къде видя обиди и ругатни???

"ако двата кабела се поставят при приблизително еднакви условия"
това условие отдалечава задачата от практическия случай, който е:
даден фиксиран консуматор, дадено фиксирано мрежово напрежение и различно дълъг кабел между мрежата и консуматора.
Няма как да са при еднакви условия, защото при удължаване на кабела, съпротивлението във веригата расте и тока намалява.
Условията вече не са еднакви.

Следното не е вярно:
"...Но повърхността на 150 метровия кабел е 30 пъти повече от повърхността на 5 метровия. Поради това – ако двата кабела се поставят при приблизително еднакви условия – по-дългия няма да се нагрее повече, а по-малко. "

Представи си 1-метров кабел по който тече ток 1А.
Сега си представи 30 метров кабел по който тече ток 1А
Сега мислено си представи че 30 метровият кабел се състои от 30 кабела по един метър. Във всеки от тях всичко е същото както в първия (единичен) еднометров кабел. И дължина и сечение и площ и съпротивление и ток. Всяко едно такова мислено отделено еднометрово звено е идентично с отделния еднометров кабел. Следователно и температурата му е същата.
Имаш 30 звена със все същата температура.
sstefanov - майстор
ср юли 23, 2025 5:42 pmXF4-C50/60 написа:
I1=I2=30A
Тук ти е грешката! При различни дължини на кабела с еднакво входно напрежение и еднакъв товар, токовете ще са различни.
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: