• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
Ел. инструментите. Консумативи.
kr1100 - майстор
Май от всички ел.триони остана само 1 Райдер със старото обтягане / 2 шпилки и 2 гайки/.
Вс. други са с модерното калпаво саморазхлабващо се обтягане.
И още нещо като се обтяга веригата натискай върха на шината с веригата в посока нагоре и тогава обтягай.
krasimir_stoi4kov - напреднал
ср апр 09, 2025 7:28 amfbr написа:
На човек с две леви ръце и извънземна машина да му дадеш, няма да може да работи. Имам една нонейм марка, купувана мнооого отдавна на някаква промоция от Хоуммакса, най-простата, без автоматични обтегачи и т.н., що материял е нарязала, не ти е дума. Ама си я кътам, пазя от гвоздеи, камъни, пръст, гледам да си се маже веригата, че се запушва често канала за масло и те така. Имам и една щилка, бензинова, но я ползвам мнооого рядко, че бензин, че масло, че смукач, тегли въже. тегава работа. Ама там дето няма ток, ща не ща, паля.

То не е до две леви ръце .... а е до качество ... две дъски без натиск и замина подаването на масло към веригата :rolleyes:
Сестра ми взеха циркулярче Тайфун .... то вие на умряло , дъската мърда , не можеш прав ъгъл да направиш защото дъската се огъва понеже е направена от тенеке :-D
Каквото вземеш такава работа ще върши :!:
Soviet_Soldier - специалист
вт апр 08, 2025 6:27 pmkrasimir_stoi4kov написа:
Добър ден на всички :)
Решил съм да си купя качествен електрически верижен трион , който да няма пластмасови части , болежки.... и и да се чупи . Надявам се да ме насочите :)
Гледам Макита , Щил, Хитачи, Хускварна
Като прочетох цялата тема се оказа , че повечето препоръчани машини вече ги няма в наличност ,та моля препоръчайте ми нещо :)
Благодаря предварително за отговорите Ви :partyman:
Моето мнение е, че Makita UC4041A е чудесно съотношение между цена и надеждност на конструкцията. Машинката е с метални зъбни колела, както държите да бъде. Като минус, поне за мен е безинструменталното натягане на веригата. Класиката с 2 шпилки и 2 гайки е най-надеждна.
Що се отнася до McCULLOCH CSE 2040 S, който по-горе са Ви препоръчали, там съм почти сигурен, че колелата бяха пластмасови. Не е болка за умиране, сменят се лесно, но Макитата е по-надежден вариант.

Правилно са подчертали по-горе, че колкото и да е качествен верижният трион, не се ли подържа и експлоатира правилно, ще го съсипете бързо. Трябва да се сипва качествено масло за вериги, и да се избягва да работите с тъпа верига. Колкото и да е качествена режещата гарнитура, като е тъпа веригата и натискате за да реже, шината се прегрява, деформира, почва да реже криво, без значение ,дали машинката е за 100, или за 1100лв.
Друго което при електрическите е силно желателно да се избягва е рязкото защипване и спиране на веригата. Тогава най-често машините с пластмасови зъбни колела чупят зъбите, но и тези с метални могат да се повредят, защото въпросните зъбни колела не са единственото което може да се счупи, там има разни пружинни съединители, които се чупят, а ако няма качествена защита, и самият електромотор може да изгори. Много различни конструкции и възможни проблеми. Когато човек се старае да работи и поддържа машините си правилно, шанса да се появи проблем е значително по-малък.

Успех с избора и късмет!
kartechar - специалист
Видеото ми беше от полза. За смяна на четките сигурно щях да разглобя цялата машина :lol: , пък то колко лесно било :? ...
пишман_майстор - майстор
Да не отварям спец тема.
Ел.резачка , руска, вероятно наследство от старото им соц производство.
Марка/модел Парма или нещо такова. Доста тежка , 2.0квт. четков мотор.
Оригинално е без мазилна система.
Къде се е ползвала принципно?
И колко е пер.скорост на веригата?
П.п. примерна обява, за ориентир, за каква иде реч https://bazar.bg/obiava-42813277/rezachka
hidrazin - майстор
пон юли 21, 2025 9:59 pmпишман_майстор написа:
Электропила "Парма-М"

Электромоторная цепная пила "Парма-М" является ручным инструментом, предназначенным для использования населением в процессе индивидуальной заготовки древесины, выполнения ремонтно-строительных и других аналогичных хозяйственных работ по дереву в бытовых условиях.

Расчетная скорость пильной цепи при номинальной мощности, м/сек 12
Друго? :?
:partyman:
Soviet_Soldier - специалист
Да не отварям спец тема.
П.п. примерна обява, за ориентир, за каква иде реч https://bazar.bg/obiava-42813277/rezachka
Битов съветски електрически верижен трион.

Скорост 12 м/сек.

http://rem-5.ru/parma
пишман_майстор - майстор
Мерси .
Уж търсих, ма... толкоз съм търсил...
Та значи следната идея ми се върти - да режа кер.тухли с него.
Имам подходящата верига за целта, също и шината.
Те работят без масло , доколкото ки е известно или се бъркам яко? :?
Веригата е с твърдосплавни пластини , а шината е яка стомана , без звездочка.
П.п. веригата и шината не са руски, там мисля откъм здравина няма драми. Оригинално машините за тухли са с по-ниска пер.скорост.
Тук е 12м/с. Мисля да му изработя един дебел ламаринен предпазител , да нахлузя едни заваръчни ръкавици и да видя...
MamaMy - майстор
Да не отварям спец тема.
Руски ел. инструмент? Забрави! Преди демокрацията българските ел.мотори бяха светлинни години пред руските. Мое лично мнение с което не задължавам никого, но почти нямаше руски абрихт-циркуляр няколко в едно с не пренавиван мотор. Руска пералня Вятка? Същата работа. Цивилното за разлика от военното производство беше под всякаква критика.
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65

Тема "електрически верижен трион" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: