Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Може ли механичния пресостат да се замени с пресостат-EPC02 на Райдър и да се изолира балона?Предварително благодаря за съветите!
kozl - майстор
Като изпълнение да, но налягането след пресостата вероятно ще стане доста пулсиращо.
Електронният пресостат RD-EPC02 е управляващо устройство, което следи налягането на водопроводната мрежа
Той подава сигнал за пускане или спиране на водната помпа
Може да се монтира на всякаква центробежна помпа с мощност на електродвигателя до 2.2 kW
Вграден манометър
Регулиране на налягането
Два вградени възвратни клапана
Управляващото реле е произведено от OMRON
Макс. работно налягане 10 bar
Материал на задвижващия вал: стомана
Материал на помпата: стомана
Номинална мощност 2200 W
Напорен отвор 1 "
Смукателен отвор 1 "
Вероятно налягането, при което става спиране на помпата е 1,5 бара.
По тази инструкция поне така се подразбирапот ограничението 15 метра височина над пресостата.
Обаче
Тази операция регулира само стартовото налягане, а не работното налягане, което зависи само от характеристиките на помпата.
В този текст има известно противоречие, но все пак приемам, че пресостата EPC02 включва помпата при налягане, което може да се регулира с винт в неизвестни граници, може би 0,2 до 1 бар :? И изключва помпата при налягане над 1,5 бара в пресостата, което обаче допускам, че може и да не е така поради противоречие в инструкциите :? и при дебит под 0,6 л/мин за защита от "работа на сухо".
Действително ще трябва мнение на някой използвал този пресостат.
От изписаното в инструкцията избора на помпа за работа с този пресостат е от съществено значение за това как ще се спрява пресостата с регулирането на налягането без разширителен съд (РС).
Ако този пресостат работи с помпа, която осигурява високо налягане и по-голям от работния дебит, то без РС, вероятно пресостата ще зацикли, поне според описанието в инструкциите.
пон юли 21, 2025 6:13 pmТрифон П.Трифонов написа:
Да, може да замени механичния пресостат.
Не, балона не може да отпадне.
Поради съображения, продиктувани от странен етичен импулс, неговото ЛС няма да цитирам.

От въпросите, зададени в първото мнение съдя, че обяснения с подробности са излишни, но не пречи да си разсъждаваме, всъщност.

Козлин, опитвал ли си работата на система с пресостат, какъвто и да е, но без РС? Преки впечатления или само хипотетични предположения?

За мен, въпросът- защо в инверторно управляваните хидрофорни помпи има малък РС, е излишна главоблъсканица.
kozl - майстор
вт юли 22, 2025 10:41 amТрифон П.Трифонов написа:
Козлин, опитвал ли си работата на система с пресостат, какъвто и да е, но без РС?
Да. Наложи се за поливна система с механичен пресостат и помпа без честотно у-ние докато бъде заменен РС.
Без РС има начини да се ползва система с пресостат без РС в едно със компромисите към консуматора и преразход на енергия и ресурси.
Действително аз не виждам смисъл да се спести РС, за сметка на горното, ама като се задават такива въпроси - поне се опитвам да обясня, а не катогорично - НЕ или ДА.

Освен това ако помпата не може да осигури налягане над налягането на изключване на пресостата при минимален дебит на ползване, пресостата няма да изключи поради високо налягане, докато има потребление и консуматора ще ползва вода с налягане и дебит в зависимост от (H-Q) характеристиките на помпата и водопровода до консуматора.

В общи линии авторът на темата Antonyo_071254 задава висящ въпрос, защото не е упоменал нуждите си, както и технически данни за инсталацията.
И може би най-точния отговор към автора на темата е по въпроса
Може ли ... да се изолира балона?
"Принципно е възможно, но не го прави"
вт юли 22, 2025 11:52 amkozl написа:
... като се задават такива въпроси - поне се опитвам да обясня, а не катогорично - НЕ или ДА...
Е, имал си на сърце- дал си. Хвала!
В обясненията ти има неща с които не съм съвсем съгласен. Въпросът е не ние да се изясняваме, а да се помогне на питащия. Допускам също, че може и аз да греша, та споровете само биха натоварили темата, без особена полза.

Знам, че не мога да помогна на всички, а също знам, че един умен човек ще се потруди и сам.

Тема "хидрофор с механичен пресостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: