Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Svetoslavoff1 - майстор
Въпрос за вишнап.
Отива си дръвчето, за добро или лошо... За добро, понеже пстоянно пускаше от хоризонталните корени издънки и ми правеше нерви и ми губеше времето да ги чистя. Зя лошо, понеже плодът биваше и си намираше място под една или друга форма в разни буркани и бурканчета.
Вярно, че е още рано за засаждане, но ще съм благодарен да споделите, ако сте попадали на сорт, който не пуска издънки. Разбира се, не става дума за пристволни, то кое ли дърво не пуска такива, но при мен са избивали на 5 и повече метри от ствола.
Като детайл, ако има значение - около дръвчето е затревено и само се коси тревата.
Благодаря!
:partyman:
hidrazin - майстор
нед юли 27, 2025 8:42 pmSvetoslavoff1 написа:
Въпрос за вишнап.
... ако сте попадали на сорт...
И да има друг сорт вишнап различен от М-15 аз не го знам и не съм чувал за друг...
Николов Н. - специалист
" Умен" и точен отгово!! 1 /една/ точка в "+" към хамсийките. =D>
П.с.: Пиши на Л.С. ако искаш израстък за вкореняване.
miroki - майстор
Е то, едва ли вече не се е появило новото дръвче.
При мен си се самозасаждат.
Svetoslavoff1 - майстор
нед юли 27, 2025 9:34 pmhidrazin написа:
нед юли 27, 2025 8:42 pmSvetoslavoff1 написа:
Въпрос за вишнап.
... ако сте попадали на сорт...
И да има друг сорт вишнап различен от М-15 аз не го знам и не съм чувал за друг...
Моят "пътник" беше присаден, но не му знам подложката, която проявява тази склонност да избива където си ще.
Svetoslavoff1 - майстор
нед юли 27, 2025 10:46 pmНиколов Н. написа:
" Умен" и точен отгово!! 1 /една/ точка в "+" към хамсийките. =D>
П.с.: Пиши на Л.С. ако искаш израстък за вкореняване.
Благодаря, че винаги имаш желание да помогнеш, но малко съм с резерви към такъв израстък, да не тръгне и той да избива навсякъде околовръст ... :?
hidrazin - майстор
пон юли 28, 2025 6:56 amSvetoslavoff1 написа:
Моят "пътник" беше присаден, но не му знам подложката, която проявява тази склонност да избива където си ще.
На колко години беше "пътникът"? Щото аз съм насял два М-15 (за кой ли пореден път).
Тая година единия роди едно вишнапче, а другия цели две... Побързах да ги изям преди косовете. :-D
Досега са ми изсъхнали 4 или 5 броя М-15 - тъкмо почнат да плододават и си заминават.
Обикновено както са с листата и цветове или още неузрели плодове. :?
Ма аз мое да съм тъп, ама съм упорит! :lol:
(Тая зима ми изсъхнаха и две Ренклоди но и не ах очарован от тях. Не вървяха добре.)

Относно подложките:
- За вишнап са вишна, слива, дива череша и махалебка.
- Ако твоя "пътник" е бил на подложка вишна или слива, издънките са очаквани.
- На подложка дива череша едва ли ще намериш.
- А дали махалебката пуска изобилно издънки от корените - не знам.
Иначе масово по обяви на разсадници пишат че подложката е махалебка, ама дали е вярно...?
Моите НЕ ЗНАМ на каква подложка са. И тея дето си заминаха, и сегашните две дето още са живи.
Ноооо... и предните които си заминаха нямаха никаква склонност да пускат издънки от корените.
P.S. По принцип за М-15 пишат че самия той бил подложка за череши разработена в Унгария в края на 60-те години.
У нас бил внесен случайно в началото на 70-те което съвпада с моите наблюдения и кога го опитах за пръв път.
Тогава в землището на наше село засяха към 4000 декара (и поне още 2-3 000 у съседно село) с орехи и между тях вишни - орех-вишна, орех-вишна...
Докато почнат да дават орехите, беряха вишни а в редовете сееха грах, жито, ечемик... Няма празно.
Когато орехите започнаха да дават, изрязаха всички вишни и спряха да сеят в редовете.
Та там за първи път видях и опитах вишнап, вероятно попаднал по случайност.
Вървиш по един ред и вишна, вишна, вишна и ... нататък поне дузина дръвчета вишнап. После пак вишни, вишни...
miroki - майстор
Ако е махалебка, ще върви много буйно. По това се отличава подложката. За мое нещастие, исках дребна череша, излезе на махалебка. Едната вишня не пускаше издънки. Другата, на съседа бе по-хубава и пускаше много. Постоянно си оставям по една от тях. Дърветата са отрязани преди към 20 години, но още излизат тук там.
Купих и една вишня преди към 8 г. За другия двор, до сега издънка няма.
Издънки има от лошо стебло или хубав корен. Поне ще преживее черната Златка. Не е за подценяване този плюс в днешно време.
kr1100 - майстор
пон юли 28, 2025 6:56 amSvetoslavoff1 написа:
....но не му знам подложката, която проявява тази склонност да избива където си ще.
Вишня като троскот са
kr1100 - майстор
Ако имате компостери си ги погледнете . Днес открих Черна златка вътре - 2 бръмбара . Бръмчат като руски хеликоптер .
Лато се прикомпостираха ги полях директно с Би58 обилно

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: