• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Ал_ - специалист
Докато търся конструктор, на който не му е под достойнството да се занимава с нещо "тооооолкова дребно" - ще питам и тук.
Заварено положение е, но ми се ще да се използва максимумът на помещението (около 6х8 м.).
Покривът ще е двускатен, от термопанели, но ми се ще да има запас за някой и друг слънчев панел, евентуално. Разстоянието между средните колони, което трябва да се премости е 5.8 м. Самите колони са 30х30. Със стоманобетон не ми се рискува - стъпките на колоните не ми вдъхват вяра - плитки са.
Върху колоните мисля да центрирам метален профил с дължина 1.1 м (40 см стреха + 30 см колона + 40 см навътре в помещението), и профилът, с който ще се премоства, да легне върху тях. Така реално разстоянието за премостване ще се намали на 5 м., ако не греша :? Отделно височината позволява спокойно да пусна и подкоси.
Въпросът ми е какъв профил да ползвам за премостването? Мота ми се тук един с дължина 6 м., плътен, тип двойно т, от старото желязо, висок е 20 см, широк - 10 см. Дали би свършил работа? Не знам тази снимка дали би послужила за ориентир
Прикачен файл:
IMG_1051.jpeg

Наклонът ще е минималния за термопанелите - около 10-11%. Снеговото натоварване за тук го дават 120 кг.
Стените в двата края на помещението, върху които ще лягат скатовете са зидария с армиран пояс 30х30. За тях имам квадратен профил 10х10. Може и излишно голям да е, но ги подритвам отдавна, тъкмо да им се намери място.
Засега - това. За ребрата - евентуално после :partyman:
kr1100 - майстор
един покривен термопанел 60мм дебел с ламарина 0,6мм - 10м х 1 м е около 100кг
Ал_ - специалист
Сходни данни намерих и аз, благодаря.
Теглихме днес профила. Формата му е като съвременния ipe 200, но по тегло се различават. Ipe 200 го дават 22.4 кг на метър, този излиза 30 кг на метър
Явно във форума няма кой да ти помогне. Довери се на проектант.
Ал_ - специалист
Нали за това питам и тук - с трима човека се свързах, сякаш се бяха наговорили :-D - много работа имали, не можели да си губят времето с дреболии.
Позната архитектка, без да прави сметки, вика - ще стане с този профил, слягай през 60 см 40/80/3 ребра. По мои сметки - съгласен съм с нея, но неслучайно хората учат маса време материята.
Що се отнася до наличния профил - рових за информация из нета, в действителност по старите стандарти има такъв профил с такова тегло на линеен метър, и е доста по-як от съвременния вариант на ipe 200 :partyman:
XF4-C50/60 - напреднал
Прикачен файл:
ax.jpg

Ако жълтото е товарната площ,
ще носи 200кг/м2 (GOST 8239-89
; GOST 26020-83)
При условие, че е укрепен с-щу странично
измятане. Ако не е около 140кг/м2 при
тегло от 30кг м.л.
Коеф. за сигурност е 1.3
154кг/м2х1.3=200
108кг/м2х1.3=140
Ал_ - специалист
Разбрах те, благодаря! :partyman:
Ребрата, фиксирани със заварка би трябвало да осигурят нужното укрепване срещу странично измятане, или е недостатъчно?
И - от чисто любопитство - мислех, че след като върху колоните са закрепени профили, образуващи заедно с колоната елемент под формата на буквата “т”, и ipe профилът ляга на получените две т-та, то за сметките разстоянието от 5.8 м спада на 5 м. Явно греша, но ми е интересно - къде, и защо?
XF4-C50/60 - напреднал
пон авг 04, 2025 8:23 pmАл_ написа:
Ребрата, фиксирани със заварка би трябвало да осигурят нужното укрепване срещу странично измятане, или е недостатъчно?
фиксирани със заварка
Към двойното "Т" и заварки на другите
два края на ребрата към ст. профил,
хванат здраво за пояса
И - от чисто любопитство - мислех, че след като върху колоните са закрепени профили, образуващи заедно с колоната елемент под формата на буквата “т”, и ipe профилът ляга на получените две т-та, то за сметките разстоянието от 5.8 м спада на 5 м. Явно греша, но ми е интересно - къде, и защо?
пет авг 01, 2025 9:37 amАл_ написа:
Върху колоните мисля да центрирам метален профил с дължина 1.1 м (40 см стреха + 30 см колона + 40 см навътре в помещението), и профилът, с който ще се премоства, да легне върху тях. Така реално разстоянието за премостване ще се намали на 5 м., ако не греша :?
Чертеж?
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за изчисляване на метални греди за покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: