Напишете въпрос свързан със санирането.
XF4-C50/60 - напреднал
чет апр 25, 2024 7:41 pmБако_Патъра написа:
Как така се колебаеш между алуминии и пвц? Естествено че пвц е единствения избор за нашите ширини. С алуминии ще имаш адски конденз. Кой слага алуминий в България? Той е само за южен сух климат, като Испания или Мексико.
пет апр 26, 2024 9:07 am5kof написа:
Намерих изпълнители демонтираха алуминия и сложиха ПВЦ. Родихме се всички. Старата я подарих на съседа, за да си я монтира на вилата. Халал да му е! Та от тогава насам винаги, когато е ставало въпрос за дограма знам, че става въпрос за ПВЦ. Поне в България. Та те така.
пет апр 26, 2024 9:26 amn_a написа:
А дограма с ПРЕКЪСНАТ ТЕРМОМОСТ ... Вечна работа. Ама електоратАт не чете дълги неща
вт юни 24, 2025 11:41 pmnelina_london написа:
Не мога да повярвам ,че хората продължават да твърдят ,че алуминият задължително кондензира .За студените профили иде реч с този проблем .
Дайте им време!

Прикачен файл:
23s.jpg

Ако влажността…….
студен Al, двоен стъклопакет, конденз
по стъклата е наличен, както и по профила.
kozl - майстор
Най-голямата тежест в избора е финансовата му страна :roll:

От 20+години съм с дограма с ал.профили Алумил с прекъснат термомост.
Мога да сравнявам с дограма с PVC профили Рехау и Кьомерлинг в други жилища, които посещавам често.
За алуминиевата дограма минах го филма със студения профил. На ъгъла 90 гр. монтажниците за по-лесно монтираха студен профил в ъгловата част и така сътвориха ручей в ъгъла.
От наблюдение на дограмите (с двоен стъклопакет):
Алумила с прек.термомост прави конденз по профила преди стъклопакета да направи конденз. Това в зависимост от условията за конденз.
При PVC профилните дограми първо кондензира стъклопакета и още не съм дочакал да конденз по профила :roll:

За тези 20 + г. алуминиевите профили като се излъскат с паста изглеждат като нови. PVC-то отвън не изглеждат добре и не знам с какво да ги лъскам, за да приличат на нови. И двата вида са бял профил.
На ал.врата ми се разкачи сглобка в ъгъла, за което съм писал във форума. Ремонтирах я сам и на място. С PVC- то не знам дали щях да се справя.
Сега вече имам сравнително кратки във времето наблюдения в-у PVC Кьомерлинг и Алуминиева Янсен. До момента конденз не е Фанала, ни по профил ни по стъкло, но стъклопакета е тройка.
Помня на обект когато за 1 път се случи да накачиме фасадите с PVC профилна дограма тип "Тошко Колев" в тъмен цвят и като се нагърчиха профилите, препечени от слънцето #-o
Дървената соц дограма се е доказала с дълтовечност, никакъв конденз и постоянно проветрение.
Обаче си изискваше поддръжка, задължително от външната страна :sad:
Днес дървените дограми са мноо, мноо по добри от соц дограмите, но пак трябва да им се опреснява покритието от външната страна.

А па за уплътненията #-o . Дъртите уплътнения на 20+ все още са еластични, но от новите дограми на 3+г вече срещам одървени.

А да и с най-готините профили мое да се сътвори скапана дограма :finga: Доказано в практиката :wink:

Тема "Избор на дограма за новопостроена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: