Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
XF4-C50/60 - напреднал
пон авг 04, 2025 1:29 pmaleksnp написа:
Ако правилно съм разбрал
Колони - 40х40х2мм - 12бр.
Надлъжни греди между колоните - 60х40х2мм - изправени, по 15 м - два реда, общо 30м.
Напречни ребра, между двата реда надлъжни греди по дължина на цялата конструкция, през 0.75м - 40х20х2мм - изправени - общо 21бр.
Да!
aleksnp - специалист
Благодаря.
Добавям тел, надлъжно на асмалъка, през 50 см. Получилите се правоъгълници са 73см на 50 см.
miroki - майстор
вт авг 05, 2025 6:12 amaleksnp написа:
Благодаря.
Добавям тел, надлъжно на асмалъка, през 50 см. Получилите се правоъгълници са 73см на 50 см.
Аз ти написах достатъчно ясно.
Ако добавяш тел, се правят очи 50 на 50 см от тел, а не от винкели. За тази цел металните профили са само правоъгълниците 2,50 на 3 и вертикалите. Останалото е тел.
Не се правят греди на 70 см и после напречно тел. А само тел извътре правоъгълника 2,50 на 3м.
На оная картинка нарисуваните правоъгълници са за винкели, квадрати, тръби или каквото вземеш. Другото е тел.
Лозите е по-удобно да се връзват за тел. С машинките за връзване много трудно се захваща и винкела. Ако пък е 60 изобщо не може. И безсмислено оскъпява. И през телта се премества и се провираш по-лесно. Аз специално режа отдолу, но винаги се налага да се провреш за нещо.
Естествено нищо не пречи да направиш и както си написал.
aleksnp - специалист
Добре, разбрах. Напречни греди на асмалъка - 40х20х2 - 6 бр., само между колоните, както е на чертежа. Всичко друго тел на квадрати 50х50 см.
Някой против има ли? Понеже ми се струва, че ако го направя така, трябва по-дебели напречни греди, ако ще са само между колоните. Изчисленията бяха за ребра през 75 см.
miroki - майстор
40 на 40 са ти всички греди. Или 50 на 50 и това го писах. Ти дори искаше 40 на 60 да слагаш.
aleksnp - специалист
вт авг 05, 2025 12:37 pmmiroki написа:
40 на 40 са ти всички греди. Или 50 на 50 и това го писах. Ти дори искаше 40 на 60 да слагаш.
С грешка си.
Колоните са 40х40х2мм
Надлъжните греди са 60х40х2мм
Ребрата са 40х20х2мм през 75 см.
Това беше изчислено за товар 50 кг на квадратен метър.
miroki - майстор
Синьото метал, черното тел.

Прикачен файл

асма.png
асма.png (23.5 KиБ) Видяна 115 пъти
miroki - майстор
вт авг 05, 2025 12:45 pmaleksnp написа:
вт авг 05, 2025 12:37 pmmiroki написа:
С грешка си.
Колоните са 40х40х2мм
Надлъжните греди са 60х40х2мм
Ребрата са 40х20х2мм през 75 см.
Това беше изчислено за товар 50 кг на квадратен метър.
Аз такова нещо не съм ти писал.
Асмата ми е 3,50 на 3,50 с 4 см винкел. И си е там 40 години. Това съм ти писал. Смесваш написаното от всеки и после се бъркаш. Или спазваш едно или друго. Не прави компилации. Нищо не пречи да използваш 40х40 каре ( по-здраво е от 4 на 4 винкел) или 50 на 50 или 40 на 60 както искаше. Просто направи тази схема. И колегата я нарисува по-рано. Имаш и надлъжни и напречни греди. А вътре тел. Аз до сега комбинация от тел и ребра не съм виждал никъде. Ще е и голям зор теловете да сложиш така. От един материал ги направи ще ти е по-лесно. И за крака става. И за такива диагонали ти писах. Предвиди си в 4 те посоки. Аз нямам и такива понеже в единия край е за къщата хванато. Другата също няма де. Но е ниска. Сложи такива кници или диагонали разпорки, ще държи повече.
aleksnp - специалист
Не купих профилите. Става въпрос за до 500 кг желязо с дължина 6 м. Свързано е с транспорт. Сумата не е малка, а аз нямам опит в изграждането на метални конструкции и не мога да отсея най-верните за моя случай мнения по темата. Ще продължа да търся информация. Благодаря на всички, които се опитаха да помогнат. Истината е, че съм объркан и оставям нещата малко да отлежат.
miroki - майстор
Профил 40*40*2 на 3*3 око с тел издържа около 300+ килограма. Достатъчно за асма. Разбира се може и по-дебел.
Някъде към 12 профила ти трябват. 180кг. Железаря до нас си го кара с Пасата на гредите на тавана.
Но при положение, че не се разбира от желязо се започва с майстор, който да го направи. И може и да си ги пренесе.
Пък ако избереш греди през 70 см става лошо наистина.

Тема "Да направим асмалък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: