Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Здравейте!
Разполагам с паркомясто, което е на ниво минус 1.
От външната страна на бетонната основа има градинка на съседна сграда.
В бетона явно има някаква фуга/пукнатина и когато завали по-сериозно се получава неприятен теч, който продължава докато не изсъхне почвата от страната на градинката.
Искам да запечатам тази фуга.
Насочил съм се към разкъртване на пукнатината от моята (вътрешната) страна, понеже със съседите не се разбираме особено и не желая да им се моля.
Запечатване с битуумен фугоуплътнител Ceresit C S27, отгоре съм намислил да положа хидроизолационен шлам Ceresit CR90 и имам останало лепило за плочки Ceresit CM17, с което имам намерение за замажа като последен слой.
Моля за съвет, дали съм се насочил в правилната посока или ако има друг начин и материал, моля за съвет.
Благодаря!
chapara - майстор
Логично е да получиш желания ефект.
Успех.
kozl - майстор
чет авг 07, 2025 3:41 pmdunnata написа:
Здравейте!
Разполагам с паркомясто, което е на ниво минус 1.
От външната страна на бетонната основа има градинка на съседна сграда.
В бетона явно има някаква фуга/пукнатина и когато завали по-сериозно се получава неприятен теч, който продължава докато не изсъхне почвата от страната на градинката.
Искам да запечатам тази фуга.
Насочил съм се към разкъртване на пукнатината от моята (вътрешната) страна, понеже със съседите не се разбираме особено и не желая да им се моля.
Запечатване с битуумен фугоуплътнител Ceresit C S27, отгоре съм намислил да положа хидроизолационен шлам Ceresit CR90 и имам останало лепило за плочки Ceresit CM17, с което имам намерение за замажа като последен слой.
Моля за съвет, дали съм се насочил в правилната посока или ако има друг начин и материал, моля за съвет.
Благодаря!
Не ползвай битумни продукти, когато ще разчиташ на адгезията на продукт като Ceresit CR90.
Ако пукнатината е отворена над 0,4мм по добре ползвай CERESIT CL 152 лента или друга подобна в-у пукнатината.
Все пак ще изолираш към негативната страна от към напора. От отрицателната страна ще е ефективен само върху бетон. Нанесен в-у зидария или мазилка - не е добре. В-у чист бетон, всичко върхо него следва да се премахне.
Може да се нанася както от положителна (до 15 m), така и от отрицателна (до 5 m) страна на водно налягане
И моят съвет е да не покриваш Ceresit CR90, защото може да се наложи да правиш нов слой в-у него, докато постигнеш задоволителен ефект.
brum - майстор
Тая вода като я спреш да минава през фугата има ли от къде другаде да мине? Ако няма дренаж от другият край каквото и да правиш ще е с частичен успех. Първо фугата, после водата която се пропива през бетона, после вода която ще избие на 3то място.

В момента фугата реално действа като дренаж. След това водата ще си намери друг път.
hidrazin - майстор
чет авг 07, 2025 11:05 pmbrum написа:
След това водата ще си намери друг път.
+100 Проста вода НЯМА.
В дадения случай най-доброто е хидроизолиране от напорната (външната) страна.
Не че не може и от вътрешната, ама излиза по-скъпо, и най-важното - с променлив успех. :)
:partyman:
P.S. Имам познат със съшия проблем - подземен, течащ гараж.
Реши го по някакъв начин с вътрешно покритие.
При сгода ще питам как и ще пиша...

Тема "Запечатване на теч от вътрешна страна на бетонна основа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: