• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
aleksnp - специалист
Познат ме посъветва, където влизат колоните в бетона, да пробия отвор ф3 мм в колоната, за оттичане на конденз. Правилно ли е?
miroki - майстор
Забий колоните в почвата (първо с един лост направи дупката, не копай да не разрохваш почвата, ще стане конусен отвор), затисни с чакъл коловете и после заварявайте, като стане всичко готово заварено и оправени всички грешки ги залей с рядък цимент с 4 тухли около кола да оформиш квадрат. Отвора ще си е в почвата и ще се изкапва, но отгоре не оставяй отвор за вода и оси...
Дори и кници да сложиш по ъглите стига. Това е ъглова планка. От ъгловите колове пусни на 4 те в двете посоки такива диагонали, дори и да са една педя. Може по-икономично на единия ъгъл в едната посока на другия в другата и така да направиш 4 те "посоки на света".
aleksnp - специалист
пон авг 11, 2025 4:15 amMamaMy написа:
Един Х хоризонтално по средата е достатъчен.
Това ли е идеята ти? Поглед отгоре.

Изображение
miroki - майстор
моята тази:
Колегата да каже за неговата.

Прикачен файл

колони.png
колони.png (14.16 KиБ) Видяна 50 пъти
aleksnp - специалист
пон авг 11, 2025 10:34 ammiroki написа:
моята
Да, твоята я разбрах. Благодаря.
Аз мислех първо да бетонирам всички колони, като профилите са изцяло в бетона. След това да опъна канапите и да отрежа горната им част. Теренът е наклонен и ъгъла между надлъжна греда и колона, няма да е 90 градуса. Получава се нещо такова.

Изображение
Последна промяна от aleksnp на пон авг 11, 2025 11:09 am, променено общо 1 път.
miroki - майстор
Като се бетонират може всеки да завие на някъде и после ще се изправят по-трудно. Но пак става. Докато 6 метровия профил ще ги нареди по 3 кола изпънати. Няма значение какъв ти е ъгъла. Просто нещо диагонално сложи да спира сгъването. Да не е само на заварката.
Някои първо бетонират една лапа (колче с плоскост отгоре) в земята и за нея заваряват коловете. Аз не го използвам този метод.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Да направим асмалък" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: