• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Имам нужда от помощ и мнение относно проблем с ДТЗ, тъй като не разбирам от ел.
След ДТЗ са закачени контактите ми за спалнята, коридора и всекидневната. До преди няколко дни контактите работеха и всичко беше наред, от онзи ден контактите ми спряха да работят но ДТЗ не пада когато го вдигна. В апартамента има пробити 2 дупки и ме съмнява да не би да са оцелили трасето, но тогава ДТЗ нямаше ли да пада?
Всичко друго на отделен бушин работи - банята, кухнята, ключовете и осветлението работят.
Noark 40A е ДТЗ-то и замерихме 4те края при което само горе в Дясно светна фазомера.

Благодаря предварително!
prasse - специалист
"TEST"-бутона на първо време...
пон авг 11, 2025 1:20 pmprasse написа:
"TEST"-бутона на първо време...
При натискане на тест бутона, нищо не се случва
DundyTheCroc - майстор
Ако е в гаранция ходи да ти го сменят, ако не ново.
пон авг 11, 2025 1:35 pmDundyTheCroc написа:
Ако е в гаранция ходи да ти го сменят, ако не ново.
Да разбирам, че проблема е в ДТЗ и да не разбивам стени, благодаря!
prasse - специалист
Нова ДТЗ...
Преди да я сменяш, провери все пак за евентуална лоша връзка на нулата към ДТЗ. Електронна ли е?
Последна промяна от prasse на пон авг 11, 2025 2:20 pm, променено общо 1 път.
пон авг 11, 2025 1:57 pmprasse написа:
Нова ДТЗ...
Преди да я сменяш, провери все пак за евентуална лоша връзка на нулата към ДТЗ. Електронна ли е?
За съжаление не знам. Намерих модела и за него пише, че Моделът Ex9L‑N 2P 40 A 30 mA 6 kA на Noark е с електромагнитна (магнитна) защита и бутона тест би трябвало да сработи и при липса на захранване.
prasse - специалист
Механична е (по-доброто) и не щрака на тест без захранване
Lutchezar - майстор
Ако в някоя от дупките са уцелили заземителния проводник, и то преди всички консуматори, то тогава няма логика да работи ДТЗ. Първо с увери че наистина са пробивали там откъдето ти минават кабелите. Защото ако е така, със сигурност и другите са засегнати. В идеално безопасния случай всички са прекъснати и не дават контакт помежду си. Най-добре е някой който знае и разбира да види и да премери.
prasse - специалист
пон авг 11, 2025 5:36 pmLutchezar написа:
Ако в някоя от дупките са уцелили заземителния проводник, и то преди всички консуматори, то тогава няма логика да работи ДТЗ. Първо с увери че наистина са пробивали там откъдето ти минават кабелите. Защото ако е така, със сигурност и другите са засегнати. В идеално безопасния случай всички са прекъснати и не дават контакт помежду си. Най-добре е някой който знае и разбира да види и да премери.
Те (проводниците на кабелите) са си прекъснати по принцип... В дупките на контактите. :)
Колегата каза, че при проба с "TEST"-бутона нищо не се случва. Така че... :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: