Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zMeeV - помощник
Привет майстори и специалисти!
Напоследък играя на главоблъсканица с монтаж на високотемпературана термопомпа 24kW при вече изградена система, първоначално предназначена за отопление с котел на пелети. Ще се отопляват около 210м2 в двуетажна къща.
Най-общо казано отоплителните тела са панелни радиатори + 2 броя водни конвектори, 2 лири за баните и бойлер 200л. с две серпентини. Тръбите от буфера до тях са PPR с фибростъкло ф32/ф25/ф20мм (в стените за радиаторите). Между буфера и ТП ф40мм от същия тип.
Самият буфер е 200л. и ще бъде свързан успоредно (като хидравличен изравнител). Общото количество вода в системата е около 340-350 литра. Циркулационната помпа в ТП има следните характеристики:
https://drive.google.com/file/d/13-WT8- ... bmhgS/view
Каква циркулационна помпа бихте ми препоръчали за отоплителните тела? Според производителя поне коефициент 1.2 - 1.3 спрямо вградената. Според Вас би ли била достатъчна превдид сеченията на тръбите?
Имам и други дерзания, но тях по-натам :)
Благодаря!
Детето - специалист
Аз не като специалист минах през такъв филм. И понеже не можах да балансирам двете помпи и все ТП не работеше както трябва...
Послушах Шоп и вързах ТП последователно на буфера и махнах ЦП.
Котела на твърдо гориво си остана вързан паралелно на буфера с негова си ЦП. Той отново по препоръка на Шоп трябваше да е последователно, но аз от други съображения не исках да го връзвам така.
Затова помисли в една такава схема.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не знам защо си го причинявате - при толкова скъпи материали, да купиш неподходящи компоненти и после да търсиш акъл по форуми и ФБ, за мен си е висша форма на мазохизъм. Но явно има любители на харакирито
zMeeV - помощник
съб окт 04, 2025 10:50 amLazarGanev написа:
Не знам защо си го причинявате - при толкова скъпи материали, да купиш неподходящи компоненти и после да търсиш акъл по форуми и ФБ, за мен си е висша форма на мазохизъм. Но явно има любители на харакирито
Радвам се, че се включи. Някои неща е късно да променя, колкото и да ми се иска.
Питането ми е достатъчно конкректно за отговор. Грамотен човек съм и ще те разбера...

Поздрави,
Митко
LazarGanev - "Велик майстор"
Термопомпата е около 2 пъти по-голяма от нуждите (предполагам има изолация къщата)
Кой е безхаберният китаец който е произвел термопомпата и който иска да сложиш едва ли не градинска хидрофорна помпа с напор 15 метра (демек питам за марката)? Ми тя Видата е с такъв напор, 15м, само дето ше и се стопи лоената набивка :-D . Понеже не знам кой и как е изпълнявал инсталацията, аз бих сложил помпа 25/8, иначе 25/6 би трябвало да е напълно достатъчна за инсталацията! И сакън да не си вързал буфера последователно!
zMeeV - помощник
пон окт 06, 2025 10:41 pmLazarGanev написа:
Термопомпата е около 2 пъти по-голяма от нуждите (предполагам има изолация къщата)
Кой е безхаберният китаец който е произвел термопомпата и който иска да сложиш едва ли не градинска хидрофорна помпа с напор 15 метра (демек питам за марката)? Ми тя Видата е с такъв напор, 15м, само дето ше и се стопи лоената набивка :-D . Понеже не знам кой и как е изпълнявал инсталацията, аз бих сложил помпа 25/8, иначе 25/6 би трябвало да е напълно достатъчна за инсталацията! И сакън да не си вързал буфера последователно!
Производителя е Power World. Ето и диаграма на производителността на продукта:

Къщата има изолация и очакванията ми са при 55* на водата да успея да покрия топлозагубите.
Първоначално бях подбрал следната ЦП: Wilo Yonos PICO1.0 25/1-8. Мнението ти ми подсказва, че съм в правилна посока.
Инсталацията е правена от мен, като съм се старал да правя нещата както трябва.

Тема "Избор на циркулационна помпа при ТП и радиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: