• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
Alternative AI - специалист
Какво брашно от купешките е подходящо за направата на хляб в домашни условия?
Решил съм да си го приготвям сам. Купешкият хляб е отврат, а пробвах всичките. След 2-3 дни започва да мухлясва.
dundi - специалист
Здравейте! Зависи какво търсите: бяло, типово, пълнозърнесто. Аз имам хлебопекарна и я ползвам редовно с брашно от Суворово, местна мелница близо до Варна. Ако във вашия регион има подобна може да вземате от там. Има доста такива регионални малки мелници, трябва да се потърси. Ако държите на много здравословно мелено на камък има един сайт Земята на траките май и там продават такива продукти. Чух че на Топаз Мел е добро, ползвал съм го, получават се нещата. За всяка една марка има положителни и отрицателни отзиви. По принцип каквото и да вземете все се получава. Друг е въпроса за конспирациите какво е житото, било внос украинско, фуражно и т.н.
Топаз Мел, София Мел- гарантирано нещата се получават.
Две хлебопекарни строших през годините. От десетина си замесвам и пека във фурната. От година имам планетарен миксер, който ме отменя в месенето. За козунаци е особено полезен.
zz_stefanov - майстор
за хляб в хлебопекарната, при мен най добре става със Суворово.
hidrazin - майстор
чет авг 21, 2025 6:22 pmAlternative AI написа:
Какво брашно от купешките е подходящо за направата на хляб в домашни условия?
Решил съм да си го приготвям сам. Купешкият хляб е отврат, а пробвах всичките. След 2-3 дни започва да мухлясва.
Съгласен за купешкия хляб, включително и за "мухлясването".
Над 90% от пакетираното брашно по магазините у нас е с "подобрители"...
Щото или е фуражно, или украинско нисококачествено.
Качественото българско зърно отива за Западна Европа и се подменя ... ясно с какво.

В случая е ясно какво да се направи.
Зърно от български производител.
Мелене в частна мелница като условието е да мелят и да ти дадат ТВОЕТО брашно, и от ТВОЕТО зърно.
Иначе масово работят на "обмен" - оставяш твоето зърно и веднага получаваш "НЕЩО".
Искайте брашно от ВАШЕТО зърно...!
:partyman:
P.S. Баси, с тая "дИмокрация" се върнахме до преди 1944-та година... Да си мелим прашно и да си печем хляб.
Щото по магазините вече няма хляб а някакъв боклук, наподобяващ хляб.
MamaMy - майстор
От години няма читаво брашно по магазините. Горе долу откакто вече не продават бракуван хляб. Стария се суши, мели се и става добавка за брашното което купуваме. Един приятел си купува италианско брашно от италианския магазин и твърди, че е супер. Аз онзи ден минах от там, но за едно брашно не ми се занимаваше. Пък и не мога всеки път да ходя до Пазарджик за брашно. Ако пък го пробвам и се окаже добро, само ще псувам още повече родните производители.
Alternative AI - специалист
Ще пробвам италианските брашна. Хвалят ги много.
Първи стъпки в правенето на домашен хляб?

Опитавай с всякакви брашна!
При мен водещи са били качество на крайния продукт и крайна цена.
Търсил съм възможно най ниска себестойност за получаване на превъзходен хляб.
Домашният винаги е много траен.
https://photos.app.goo.gl/XoY6Cbo5dArnNSnN9
Всичко е ръчно. В хлебопекарна също се получава добре.
Отдавна мисля да прескоча до Суворово, крайно време е да се случи.

Прикачен файл:
P_20150811_164257.jpg
Тези мисля бяха с квас.
MamaMy - майстор
Прав си Трифоне, но само до някъде. Домашния хляб е много траен когато суровината е качествена. Дали това е така освен вида след изпичане говори и трайността. С нашенските брашна на втория ден хляба се рони и е сух на барут, а на третия вече е мухлясъл. Как ли не му баях, но не става. Установих, че е от брашната. Не стават. С някои брашна дори не втасва със света. С други, втасва на едри мехури, но тестото чернее и лепне. Мислех че не е добре омесено и съм го премесвал втори път, но някой брашна след второто премесване спират съвсем да втасват. Подхранвал съм маята предварително. Квас съм правил и пак греда. за разхубавяването с яйце и мляко, мед, свинска мас и други екстри няма да говорим. Продуктите винаги са ми със стайна температура. При всичко еднакво с едно брашно не става нищо, а с друго тестото ми при втасване излиза извън хлебопекарната. Топаз Мел за сега ми е фаворита от нашенските, но не взимам от най евтиното им "Класика", а от зеленото "Екстра".
Веднъж ми подариха домашно брашно около 3кг. Направих си стандартна пропорция с всички екстри. При втасването вдигна капака и се наложи да го разделя на две. Станаха два хляба като козунаци. Леки, ефирни и се делят на конци. Изядох ги с голям кеф. Вкусът беше като на мама питката. На 4 дена вторият хляб все още ставаше за ядене. Нямаше и помен от мухъл, а седеше мек без да е влажен.
Ям основно домашен хляб от 10-тина години. Запалих се благодарение на няколко теми във форума. :-D
  • 1
  • 2

Тема "Брашно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: