Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
don.nasco - специалист
Здравейте,

Имам нужда от помощ/съвет относно въпросният диференциален термостат на Интиел.

Днес случайно (или може би не) започна да изписва Lo за температурата от датчика на бойлера. От ръководството разбрах, че изписва така ако температурата е под -20 градуса :)
Датчика на слънчевият колектор показва вярно. Мисля, че и двата датчика са еднакви (даже съм убеден), а именно PT1000. Това, което тествах набързо беше да разменя кабелите на двата датчика и за жалост датчика на бойлера (поставен в клемата на датчика на солара) работи. (няма да скрия, че тайно се надявах проблема да е в датчика, а не в термостата).

Разглобих термостата, за да го огледам, дали има нещо видимо, но уви, не открих.

Та някой има ли идея на какво може да се дължи този проблем? Явно е нещо с входа на температурата от бойлера, но какво? Дали някъде има схеми на този термостат?

Благодаря предварително!
Хубава вечер,
Атанас
valentino76bs - майстор
Имам един на рафта седи и дреме...
Подхвърлям идея.
Преди около месец имах подобна ситуация с ДТ на Интиел, който се ползва да включи ЦП на печка с водна риза, свързана към буферен съд.
Светна индикация “tHi”- висока температура в "бойлера".
Намерих кабела, свързващ сензора, прекъснат. В котелното периодично нахлуват гризачи, но борбата продължава.
Та, би могло да се проверят и кабелите, както и двата сензора, като се ползва мултицет.
Чел съм, че тези ДТ постоянно давали дефекти, което се опровергава от моята практика.
У дома се ползват три устройства на Интиел. Най новите са точно на 10г., а ДТ е значително по-стар.
don.nasco - специалист
Трифоне, благодаря.

Но както съм написал в първият пост, това с кабелите/датчиците вече го тествах/прегледах.

Само входа за датчика на панела работи и отчита стойност.

Контактите на Интиел ги знам, но трябва да изчакам до понеделник за да са в работно време ...
don.nasco - специалист
пет авг 22, 2025 11:28 pmvalentino76bs написа:
Имам един на рафта седи и дреме...
Модела 3.1 ли е за PT1000 датчици, или старият?
Подарявате ли го или го продавате?
Опитвам се да разбера с какво точно ми помага коментара ви :)
съб авг 23, 2025 9:00 amdon.nasco написа:
...Но както съм написал в първият пост, това с кабелите/датчиците вече го тествах/прегледах.

Само входа за датчика на панела работи и отчита стойност.

Контактите на Интиел ги знам, но трябва да изчакам до понеделник за да са в работно време ...
От него, първия пост, разбирам, че само си разменил кабелите на входа на термостата, затова си позволих да предложа друг, по-различен подход.
Аз също подходих като теб и установих същото- като свържа сензора на "колектора" с клемата на "бойлера", нещото работи. По този начин проверявам и устройството.
Вероятно не съм те разбрал правилно.
brum - майстор
Вариант е студена спойка. Отваряш, минаваш спойките по буксите и компонентите дето са покрай тоя сензор.
don.nasco - специалист
Ще пробвам да ги препоя, но едва ли е само това защото термостата е 4 години и до сега си работеше добре.
Иначе, спасих положението като купих нов, имах късмет да намеря днес, в събота.
Така че ще си играя с повреденият като намеря време.
Все пак ще е хубаво ако успея да го поправя и да стои дълбока резерва за след 4-5 години :))))

Тема "Проблем с диференциален термостат Интиел DT 3.1" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: