Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Със Grundfos scala2 съм от десетина години. Не съм почувствал нуждата от допълнителен РС. За цвят и спокойствие би могло да се монтира.

Козлин, прахоса повече от два дни!!!
kozl - майстор
От ЕГН-то ще е :?
Некога плувах по 4-5 часа с харпун в ръката.
Сега и с костума ме втриса за нема и час.
ТА докато се пържа на слънце с олио и си губа времето :sad:
Djack - специалист
пон авг 25, 2025 2:05 pmТрифон П.Трифонов написа:
Как да стане, след като течностите не се свиват под налягане?!
Кое се разширява и свива в тръбите?!........
Не мисля, че ми е нужен РС само за вдигане на обема в системата, щото си има доста обем (под налягане) - имам 1 цол тръби над 50 метра под земята, отделно цялата инсталация на къщата, има доста бани, два кръга на топлата вода.. та, може би има поне 100 литра в тръбите.
Ako тръбите са полиетилен или ППР си отдават, а ако има и 1-2 бойлера.... 100л. си е сериозен акумулиращ обем. Иначе знам, че водата няма свиваемост (ако системата е перфектно обезвъздушена).
вт авг 26, 2025 8:10 amDjack написа:
пон авг 25, 2025 2:05 pmТрифон П.Трифонов написа:
Как да стане, след като течностите не се свиват под налягане?!
Кое се разширява и свива в тръбите?!........
Не мисля, че ми е нужен РС само за вдигане на обема в системата, щото си има доста обем (под налягане) - имам 1 цол тръби над 50 метра под земята, отделно цялата инсталация на къщата, има доста бани, два кръга на топлата вода.. та, може би има поне 100 литра в тръбите.
Ako тръбите са полиетилен или ППР си отдават, а ако има и 1-2 бойлера.... 100л. си е сериозен акумулиращ обем. Иначе знам, че водата няма свиваемост (ако системата е перфектно обезвъздушена).
Акумулират, но вода, при това несвиваема.
От висящите бойлери, акумулиращ разширителен обем има само в горната част, колкото да поеме температурното разширение на течността. Същото е в съвсем тесни граници, спрямо изискванията по коментираната материя.
Svetoslavoff1 - майстор
вт авг 26, 2025 7:57 amkozl написа:

...ТА докато се пържа на слънце...
Ама каква благинка беше преди седмица по върховете на :Великата Рилска пустиня" !!!
Малко лирично отклонение :)
Последна промяна от Svetoslavoff1 на вт авг 26, 2025 11:51 am, променено общо 1 път.
kozl - майстор
вт авг 26, 2025 8:10 amDjack написа:
Иначе знам, че водата няма свиваемост (ако системата е перфектно обезвъздушена).
По-точно водата е "практически несвиваема", особено ако се сравнява с въздуха :wink:
MamaMy - майстор
вт авг 26, 2025 7:48 amТрифон П.Трифонов написа:
Със Grundfos scala2 съм от десетина години. Не съм почувствал нуждата от допълнителен РС. За цвят и спокойствие би могло да се монтира.

Козлин, прахоса повече от два дни!!!
Истината е, че автора ползва неподходяща помпа. Тази помпа Grundfos Scala 1 не е хидрофор. Тя е предназначен да работи на места с вече налично налягане за разлика от сестра и Grundfos Scala 2. Истината е в смяна на помпата с хидрофор. Дори не съм сигурен , че ще стане ако само се добави електронен такъв към нея. Ако е снабдена със система за плавно завъртане пак ще има първоначалния спад на налягането. Най-добре е да се пробва.
XF4-C50/60 - специалист
вт авг 26, 2025 6:52 amТрифон П.Трифонов написа:
пон авг 25, 2025 10:39 pmXF4-C50/60 написа:
Още една помпа непосредствено преди крана и си готов.
Преди кой кран? Този, който ползва съпругата предимно, или щерката?
Преди двата, а те би трябвало, когато са с приоритетен статут, да са групирани в непосредствена близост и да са разделени от стена.
От решаващо значение е дължината и диаметъра на тръбния път след помпата.
Арх. и ВиК са се ........
вт авг 26, 2025 4:59 pmXF4-C50/60 написа:
вт авг 26, 2025 6:52 amТрифон П.Трифонов написа:
пон авг 25, 2025 10:39 pmXF4-C50/60 написа:
Още една помпа непосредствено преди крана и си готов.
Преди кой кран? Този, който ползва съпругата предимно, или щерката?
Преди двата, а те би трябвало, когато са с приоритетен статут, да са групирани в непосредствена близост и да са разделени от стена.
От решаващо значение е дължината и диаметъра на тръбния път след помпата.
Арх. и ВиК са се ........
Страхотно!
Какво ще подобри с две последователни помпи по тръби 1/2.....3/4 или еквивалентните им PPR?

Тема "Разширителен съд (с балон) към бустерна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: