Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
stoyansbg - специалист
За захранване на еднофамилна къща с вода от сондаж съм решил да купя потопяема помпа. Спрял съм се на Wilo Sub TWI 5-306 – EM и разширителния съд 50л (или 2х 50л ако има място). Въпросът обаче е какъв пресостат да използвам? Старият ми хидрофор беше с механичен и съм нямал проблем с него. Не знам обаче дали е удачно да се ползва такъв с потопяема помпа.

Гледам, че има на Вило (Wilo Brio Tank), който би свършил работа, но прочетох някакво мнение във форума, че били калпави. Намерих и някакъв Grundfos РМ PLUS, но за него не можах да открия никакви мнения.

Имате ли наблюдение относно тези или други пресостати, които могат да се ползват с потопяема помпа като тази горе?
MamaMy - майстор
Който го мързи да чете и чака на готово. Във форума е коментирано много пъти.
stoyansbg - специалист
Всеки го домързява от време на време. Дето казват, който е безгрешен да хвърли първи камък.

В случая обаче, не това е проблема. Коментари има много и доста от тях прочетох (първите няколко теми от резултатите на търсачката), но освен че Wilo Brio Tank е калпав, не видях препоръки за пресостати от хора, които ги ползват. Би ли дал линк към тема или теми, в които има такива?
чет авг 28, 2025 1:06 pmMamaMy написа:
Който го мързи да чете и чака на готово. Във форума е коментирано много пъти.
dragozow - майстор
https://www.argo-market.com/Products/Details/319

Това си купи, нямам един върнат повреден. Не е много пари, има доста функции.
stoyansbg - специалист
чет авг 28, 2025 1:30 pmdragozow написа:

Благодаря!
wanderer - специалист
чет авг 28, 2025 1:30 pmdragozow написа:

Аз съм с такъв горе-долу от 10 месеца, перфектна работа, коректно и фино настройване без ръчкане на болтчета. С уговорката, че с него управлявам реле, което при определени условия ми включва помпата.
bigdragon - майстор
Аз пък съм с този от две години без забележки.
Управлява потопяема помпа през контактор.
Изображение
stoyansbg - специалист
В оригиналния си пост писах, че съм нямал проблем с механичния пресостат. Това не е 100% вярно. На 1-2 пъти съм го разглабял и почиствал мембраната, защото се затлачва от манган/желязо. Тези електронните, които предлагате са на същия принцип, т.е. тръбичка с малък диаметър към диафрагма встрани от главната тръба. Не се ли задръстват периодично? При проточните пресостати не би трябвало да го има този проблем, тъй като входа/изхода са с диаметъра на главната тръба.
hidrazin - майстор
За гледащите картинката по-горе дето пише EARU ...
Имайте едно на ум че това НЕ Е електронен ПРЕСОСТАТ !
Тоя електронен манометър НЯМА ЗАЩИТА от РАБОТА на СУХО.

Споменавам го по принцип, за да не се опари някой със стопена турбина, дифузор ...
:partyman:

Тема "Малко помощ с избор на пресостат" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: