Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
HD - специалист
Здравейте отново,

пак съм аз, с плочките върху блажната боя :-D

Предварително се извинявам, ако темата ми се повтаря с някоя друга, със сигурност има разглеждани моите проблеми някъде, обаче пак бързам и нямах време да търся, сори.

Едната тераса я оправихме (само дето трябва да се налепят плочките де, но поне изкъртих боята до бетон), сега остана другата тераса, която не е остъклена. Там също мислех да залепя плочки по пода и стените, обаче миналата вечер ми дойде и друга идея - да сложа изолация на стената, която се явява външна на хола (между хола и въпросната тераса демек) и върху нея за лепна плочките.
Мислех външна изолацийка, с някакъв стиропор, върху който да сложа армираща мрежа, да замажа (не знам с какво, вие ще кажете) и върху тази замазка да налепя плочките - целите тук са две:

1. Да си спестя досадното и бавно къртене на на слоевете блажна боя;

2. Да имам и топлоизолация малко;

Снимки на терасата тук:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=1712

Това е остъклената тераса, но покритието върху стените на другата е същото.

Та за целта имам няколко въпроса:

1. Какъв вид изолация е най-добре - стиропор, фибран (не ги знам хич общо взето), мисля някаква тънка да е, някъде максимум до 2 см, даже и по-тънка ако може;

2. Въпросната изолация как може да се захване за стената (върху блажната боя) - доколкото знам се хваща със специални дюбели, но и с лепило - та върху боята освен дюбелите, ще хване ли въобще някакво лепило?

3. После тая мрежичка как се захваща пък за изолацията, само се замазва ли, или?

4. Замазката върху мрежата каква да е - върши ли работа просто циментова шпакловка, или трябва да е нещо специално?

5. После върху така шпаклованата и изолирана стена има ли проблем да се налепи гранитогреса? Да не вземат да се наотлепят плочките посред зима :shock: (мисля, че няма, но все пак)

6. Сега да питам за НАД плочките (защото ще ги лепя до определена височина само), там е някакъв латекс, или фасаген. Пак е такова грапаво, но много повече и е супергрозно. Та мога ли направо върху това покритие да шпакловам с циментова шпакловка, и после да си го мина с фасаген примерно?

Та това са ми притесненията за момента.

Бих бил благодарен, ако ме посъветвате, и също ако може да кажете кои изолации са най-добри за моя случай, шпакловки (марки) и т.н.

Поздрави!
estrogen - специалист
1.Блажната боя се сваля със горелка ( като козината на ПРАСЕТО ) , ако ти се занимава телена четка за флекс машина или дрелка .
2.Според мен фибрана е по-добрия избор при теб 2 см. има по голяма плътнност от стиропора. Има си готови смеси за за измазване дори някои измазват направо със теракол , по евтини има на на Маестро на Девня цимент . При фибрана можеш и без мрежя , но тя е за предпочитане , специално захващане на мрежата няма .
Обаче ти как си го решил после да лепиш гранитогрес върху изолацията , сигурно си факир , на мен ми е направо X дали ще ти се получи това.
HD - специалист
estrogen написа:
1.Блажната боя се сваля със горелка ( като козината на ПРАСЕТО ) , ако ти се занимава телена четка за флекс машина или дрелка .
2.Според мен фибрана е по-добрия избор при теб 2 см. има по голяма плътнност от стиропора. Има си готови смеси за за измазване дори някои измазват направо със теракол , по евтини има на на Маестро на Девня цимент . При фибрана можеш и без мрежя , но тя е за предпочитане , специално захващане на мрежата няма .
Обаче ти как си го решил после да лепиш гранитогрес върху изолацията , сигурно си факир , на мен ми е направо X дали ще ти се получи това.
За блажната боя не съм пробвал с горелка, защото нямам :sad: , обаче пробвах с пистолета за горещ въздух, с такава телена четка за ъглошлайф (с нея става горе-долу, но ми е слабичък шлайфа и се вдига много ама много прах), най-добре става с чука, полека лека и тя пада.

Сега за изолацията - относно плочките върху изолацията - че не съм факир не съм, нали и аз това питам - ЩЕ СТАНЕ ЛИ ТАКА? Аз ако знаех, нямаше да питам.
Кажи сега защо няма да стане (нямам никакъв опит и искам да разбера колкото се може повече неща по темата). И има ли изобщо вариант за гранитогрех върху някаква външна изолация?

Благодаря!
velsi - Почетен майстор
Aбе как няма да стане. Ако залепиш качествено фибрана, (и аз препоръчвам фибран, тераса е все пак, ще вали, ще пръска и ще се мокри...) ако сложиш обезателно дюбели и после качествено шпакловаш задължително с мрежа няма причина да не стане. А от гранитогрес на стената полза няма. Става с обикновен теракот. Гранитогреса е за подове, защото е износоустойчив, а ти няма да ходиш по стените, нали? Блажната боя я изисти колкото се може повече, ти поне вече знаеш как става. :)
Това за блажната боя и горелката съм напълно съгласна.Аз като художник знам, че така се чистят палитри от маслени бои което е същото, просто се поливат с разредител и се драсва клечката .
HD - специалист
velsi написа:
Aбе как няма да стане. Ако залепиш качествено фибрана, (и аз препоръчвам фибран, тераса е все пак, ще вали, ще пръска и ще се мокри...) ако сложиш обезателно дюбели и после качествено шпакловаш задължително с мрежа няма причина да не стане. А от гранитогрес на стената полза няма. Става с обикновен теракот. Гранитогреса е за подове, защото е износоустойчив, а ти няма да ходиш по стените, нали? Блажната боя я изисти колкото се може повече, ти поне вече знаеш как става. :)
Ми и на мене това ми е идеята - да залепя качествено фибрана някак си (ще сваля наистина повечко боята, ще го залепя с нещо (всъщност с какво трябва да го залепя?), и после и дюбели), после мрежа, шпакловам и лепя плочките. А гранитогрес, защото си мисля ,че ще е по-устойчив на студ, т.е. замръзвания и т.н.
Пък и съм хвърлил око на един евтин гранитогрес на КАЙ - беше към 12 лв и нещо, подобен е на тоя пак на КАЙ, сол-пипер дето го водят.
При положение, че за толкова пари може да се намери и теракот и фаянс, предпочитам гранитогреса, за по-сигурно.

Тия дни ще идва майстора за другата тераса да лепи плочките и той ще го види на място и ще си каже и той мнението - ще ви уведомя своевременно съответно :wink:
HD - специалист
Здравейте отново, пак съм аз :-D

Тъййй, аз от фибрана май се отказах (нещо няма пари към момента за такива глезотийки) - та в тая връзка мисля да поизкъртя блажната боя, и да се налепят плочки, а по по-високото вече е латекс (или фасаген), та за там въпроса ми е, дали ХВАЩА ШПАКЛОВКА върху латекса направо?
Също мислех да го мина първо с някакъв грунд (нали има някакви дълбокопроникващи, гледах ги в сайта на Боро) - кажете също кой грунд е добре за случая?

Благодаря предварително!
slavi_007 - напреднал
ами купи си контактен грунд един такав червен е с него става незнам на коя фирма е но като попиташ в магазина, за контактен грунд те ще ти дадат успех
Osiris - специалист
HD
Не си играй да смъкваш боята само я надраскай на решетка и мини една шпакловка с теракол като изсъхне си лепи изолацията :?

Тема "Външна изолация със стиропор върху блажна боя - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: