Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mrsch66 - специалист
Това какво е стена,таван една плоскост или две една върху друга има много начини да прекараш кабел с мин.рязане .
valentino76bs - майстор
чет сеп 04, 2025 12:57 pmMilchev5 написа:
Здравейте, имам късо съединение между фазата и земята(жълтия проводник) вероятно от винт за гипскартон. Проводникът е в метално гуфре с изолация разположено зад гипскартон. Минава през две стаи. Как да намеря къде е проблема . Моля препоръчайте уред.
Предлагам ти още един вариант ако няма дтз в таблата и т.н. ..
Ако позволява щото не знам каква е сутуацията можеш да използваш синия за фаза а жз за нула и да занулиш контактите.Абе извикай си еладжия ще измисли нещо.
hidrazin - майстор
чет сеп 04, 2025 10:00 pmvalentino76bs написа:
Предлагам ти ...
По-добре недей... Знаеш защо.
:partyman:
DMN - майстор
чет сеп 04, 2025 12:57 pmMilchev5 написа:
Здравейте, имам късо съединение между фазата и земята(жълтия проводник) вероятно от винт за гипскартон. Проводникът е в метално гуфре с изолация разположено зад гипскартон. Минава през две стаи. Как да намеря къде е проблема . Моля препоръчайте уред.
Ама все пак - това късо по какъв начин се разбра и откри, че е късо?

Напълно импровизирам:
Ако се разкачи само жълтозеленият проводник от таблото, то той посредством винта, ще се офази (ще се окаже свързан с фазата), ще се офази и винта, и сигурно и металния профил( хич не съм гипсокартонаджия).
Тогава може би ще бъде по-лесно да се открие офазения винт или профил с безконтактен фазомер или уред на същия принцип.
Аз бих опитал така.
Гаранция Франция. :-D
hidrazin - майстор
чет сеп 04, 2025 11:34 pmDMN написа:
Ако се разкачи само жълтозеленият проводник от таблото, то той посредством винта, ще се офази (ще се окаже свързан с фазата), ще се офази и винта, и сигурно и металния профил...
И това е някакъв вариант но няма да се офази само винта или конкретния профил а цялата конструкция от профили в дадената стая.
При него кабела минава през две стаи.
Така поне може да разбере в коя стая е проблема...

Евентуално... Щото конструкциите за картона в двете стаи може да имат галванична връзка... :-D
Milchev5 - помощник
пет сеп 05, 2025 12:11 amhidrazin написа:
чет сеп 04, 2025 11:34 pmDMN написа:
Ако се разкачи само жълтозеленият проводник от таблото, то той посредством винта, ще се офази (ще се окаже свързан с фазата), ще се офази и винта, и сигурно и металния профил...
И това е някакъв вариант но няма да се офази само винта или конкретния профил а цялата конструкция от профили в дадената стая.
При него кабела минава през две стаи.
Така поне може да разбере в коя стая е проблема...

Евентуално... Щото конструкциите за картона в двете стаи може да имат галванична връзка... :-D
Явно ще се пробива на места, поне ще опитам да сведа до една стая. Все пак имам някаква идея къде може да е. Благодаря.
Иначе къщата е дървена , няма метална конструкция за гипсокартона.
Имам дефектотокова защита, аз така разбрах за проблема. При включване, веднага изключва
iliya_i - майстор
А как разбра, че е фаза със земя?
При нула - земя също изключва.

Но първо си провери всички контактни излази и разклонителни кутии ако са достъпни. После ще събаряш стени.
aleksnp - специалист
пет сеп 05, 2025 1:28 pmiliya_i написа:
Но само ако е свързан консуматор.
Milchev5 - помощник
пет сеп 05, 2025 1:28 pmiliya_i написа:
А как разбра, че е фаза със земя?

Но първо си провери всички контактни излази и разклонителни кутии ако са достъпни. После ще събаряш стени.
Като не е свързан жълтия проводник към земята в таблото защитата не изключва. Мерих с мултицет и имам 2-3 ома между фаза и земя .
Всички контакти за махнати, отворих първата кутия и там видях , че кабелите са на късо още с входния кабел. Това е .
Milchev5 - помощник
чет сеп 04, 2025 3:50 pmMamaMy написа:
Дърпай докато винта скъса кабела. После като го опънеш парчето по стената и ще видиш къде е точно
Това е доста добра идея, само не знам как ще се скъса кабел 3x2,5 мм

Тема "Намиране на късо съединения зад гипскартон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: