• 1
  • 2
Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Todorov_V - специалист
Привет на всички!

Казусът ми е свързан с "домашна" еспресо кафемашина модел "Klarstein Passionata Rossa 20" (10031703). Не че има значение особено, защото тези бюджетки са почти еднакви вътре. Първите симптоми на проблем бяха преди няколко седмици когато след като се направи едно кафе и машината изключи (има функция да се спре сама след време, предполагам, че когато термостата достигне определена температура) при опит за направата на второ кафе не се включи. Трябваше да мине известно време, за да се включи отново. Нещо, което преди не се беше случвало. И така се случи няколко пъти, но въпреки паузата поне включваше. Така до вчера, сега нито светват двете индикиращи лампички отпред (червено за включена и съответно зелено при готовност за работа) нито загрява, НО странното за мен, тъй като не ми се е случвало до сега, е че като завъртиш ключа в позиция за пускане на вода (за кафе) помпата включва и вода си тече въпреки това...а на пара/ гореща вода, помпата започва само да включва и изключва, не се задържа постоянно, ясно, че пара не пуска, защото не загрява.

Това, което до момента пробвах е:
1. Замерих двата термостата върху бойлера с режима за непрекъснатост (пиуката) и си прави верига и на двата.
2. Замерих и термичния предпазител под изолацийката и той си прави верига...
3. Копчето за вкл./изкл. си е изправно.

Какви идеи/ акъл бихте дали? :?
Любител "техничар" съм и ми е удоволствие да си оправям сам нещата, когато мога и стига да ми е в капацитета на способности разбира се. Последният път идеите от Вас ми помогнаха да си спася едно "умно" дистанционно управление на телевизор. Та сега пак си имам занимавка. Повече глави, повече идеи.
Благодаря ви! :partyman:

Прикачен файл

IMG_20250908_135315.jpg

Прикачен файл

phpgbs7YWAM.jpg

Прикачен файл

phpHHTuOHAM.jpg
MamaMy - майстор
Остава микроключа закрепен на механизма на врътката отзад или кабелен проблем. :?
Todorov_V - специалист
пон сеп 08, 2025 3:16 pmMamaMy написа:
Остава микроключа закрепен на механизма на врътката отзад или кабелен проблем. :?
Ама как е възможно да включва помпата все едно си работи пък нито светва, нито грее, аз това нещо не мога да го схвана :|
Другото, което ме притеснява е, че тук кабелите на термостатите не са с обувки и за да замеря без да са свързани трябваше да проследя колкото е възможно кабела до кабелните обувки при "врътката" за пускане на кафе/вода и там разкачах. Но не съм сигурен дали всъщност ги разкачам, защото не виждам всички краища на кабелите и да не би да ми дава лъжливо верига, а и единият термостат като е вързан към втория и съвсем. Не знам дали ще успея качествено да разкача кабелите от изводите, за да съм сигурен, че са разкачени и после да си ги преправям с обувки :? Но възможно ли е ако е термостат това да е причина и да не светва, за загряването ясно?
MamaMy - майстор
Всичко е възможно при това евтино изпълнение. Не бях виждал чак такова извращение. За всеки случай бих проверил термофюза пак. Според мен през него се захранват двата термосуича. Може да пробваш при включена машина с парче кабел да ги замостваш един по един и да видиш дали няма да светнат лампите.
Todorov_V - специалист
пон сеп 08, 2025 4:00 pmMamaMy написа:
Всичко е възможно при това евтино изпълнение. Не бях виждал чак такова извращение. За всеки случай бих проверил термофюза пак. Според мен през него се захранват двата термосуича. Може да пробваш при включена машина с парче кабел да ги замостваш един по един и да видиш дали няма да светнат лампите.
За съжаление и това със замостването не сработва :? Ще опитам да достигна до изводите на нагревателя ако мога да замеря и тях...
Todorov_V - специалист
Стигнах и до нагревателя, съпротивление 43, което за мен говори, че си е здрав и той... #-o
hidrazin - майстор
вт сеп 09, 2025 7:30 pmTodorov_V написа:
Стигнах и до нагревателя, съпротивление 43, което за мен говори, че си е здрав и той... #-o
А пробва ли в режим "пара" какво се случва?
:partyman:
Todorov_V - специалист
вт сеп 09, 2025 7:41 pmhidrazin написа:
вт сеп 09, 2025 7:30 pmTodorov_V написа:
А пробва ли в режим "пара" какво се случва?
Привет, отново :partyman:

Да, още в началото. Пак така като нито светва като я включа, нито нищо, обаче завъртам ключа към пара иии почва, включи се за секунда пусне водица през чучурката, сприра и пак, и така постоянно докато не врътна пак ключето на 0 :? нямам никакви идеи вече...
hidrazin - майстор
вт сеп 09, 2025 8:19 pmTodorov_V написа:
... обаче завъртам ключа към пара иии почва, включи се за секунда пусне водица през чучурката, сприра и пак, и така постоянно докато не врътна пак ключето на 0 :? нямам никакви идеи вече...
Ама аз имам идеи. Някакви. Ако си проверил всичко, както го описваш, остава ... нагревател. При теб е само един. :)
Да обяснявам ли защо?
Иначе схемата ти е подобна на тая по-долу.
Има два термостата - един за кафе (ниска температура). През него захранва и помпата.
Втори термостат за пара (висока температура) - там помпата не е необходима.
Ако беше заминал термо предпазителя, нищо нямаше да се случва. Той е общ както и за кафе, така и за пара.

И все пак за окончателно бракуване се иска ... "малко" повече ... неща.
Примерно с ампер клещи да се следи какво става с тока.
При "спиране на тока" да се види какво се случва с термостатите ноооо... няма как и двата да са дали фира.
Както и двете "микрети" на врътката. :) Елементарна машина и май по-проста от тая няма.
Време за диагностика - две цигари с кафе. Плюс 30-50 кинта. :-D
Обещаната ПРИМЕРНА схема.

Прикачен файл:
КАФЕ БОКЛУК.JPG
Даже не знам що си губих времето с тоя боклук за няма и 100 кинта... Ти какво толкова очакваш от това НЕЩО?
P.S. Аз бих си "обрал" каквото става от нея (а то е почти всичко без нагревателя) - помпа, термостати и термо предпазител заедно с кабелите и т,н.т.
Останалото - в контейнера.
Todorov_V - специалист
вт сеп 09, 2025 10:57 pmhidrazin написа:
вт сеп 09, 2025 8:19 pmTodorov_V написа:
... обаче завъртам ключа към пара иии почва, включи се за секунда пусне водица през чучурката, сприра и пак, и така постоянно докато не врътна пак ключето на 0 :? нямам никакви идеи вече...
Ама аз имам идеи. Някакви. Ако си проверил всичко, както го описваш, остава ... нагревател. При теб е само един. :)
Да обяснявам ли защо?
Иначе схемата ти е подобна на тая по-долу.
Има два термостата - един за кафе (ниска температура). През него захранва и помпата.
Втори термостат за пара (висока температура) - там помпата не е необходима.
Ако беше заминал термо предпазителя, нищо нямаше да се случва. Той е общ както и за кафе, така и за пара.

И все пак за окончателно бракуване се иска ... "малко" повече ... неща.
Примерно с ампер клещи да се следи какво става с тока.
При "спиране на тока" да се види какво се случва с термостатите ноооо... няма как и двата да са дали фира.
Както и двете "микрети" на врътката. :) Елементарна машина и май по-проста от тая няма.
Време за диагностика - две цигари с кафе. Плюс 30-50 кинта. :-D
Обещаната ПРИМЕРНА схема.

КАФЕ БОКЛУК.JPG

Даже не знам що си губих времето с тоя боклук за няма и 100 кинта... Ти какво толкова очакваш от това НЕЩО?
P.S. Аз бих си "обрал" каквото става от нея (а то е почти всичко без нагревателя) - помпа, термостати и термо предпазител заедно с кабелите и т,н.т.
Останалото - в контейнера.
:lol: :supz: Харесва ми оптимизмът ти, поне казваш, че има нещо да се вземе от нея. Еее, ще полови малко прах още ей така разкостена да си поиграя и ако нещо ми хрумне поне да разбера причината евентуално, че ме е яд де. Изкара има няма 2 години...искаше ми се поне 5 :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Кафемашина - не светва, не загрява, но изкарва вода при включване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: