Тази тема е за мечтатели философи и изобретатели.
hidrazin - майстор
Живеещ в САЩ украинец отгледа слънчоглед, висок над 10 метра

Е какво толкова толкова странно? Емигрирал е през 1991-та а украинците бафнаха Чернобил през 1986-та.
Имал е време да събере "правилните" семена... :-D
:partyman:
P.S. А аз си търся семена от чернобилски домати - по 2 кила и нагоре домата и поне 12-16 кила добив от корен при нашия сезон за отглеждане.
На вън, без оранжерия... И да не са дървени... :shock:
Djack - специалист
Едно време, свако ми (лека му пръст) беше тираджия и беше донесъл една шепа слънчоглед от Иран или Ирак не помня. Зърното беше страшно голямо и с много тънка шлюпка. Три санта поне дълго и един сантиметър широко. Тогава таман бяха върнали земите на народа и сеехме 1 декар с домати краставици и т.н.! Та нашия човек вика: сейте го, слънчогледа е огромен - 2м. висок, питите по 60см. в диаметър.... Та насяхме го ние, точно по границата на "имота"... И като тръгна тоя ми ти слънчоглед, ако искате вярвайте, стъблата бяха над 3,5м, да не кажа и повече, в основата си бяха около 20см. в диаметър! Обаче радостта беше до там. Горе нямаше една пита от 60см., а 20 малки пити по 5-6см. със слънчоглед като леща.
ТКЗС-то беше на около 1,5км. от вкъщи, като погледнех нататък от терасата, нашия парцел се виждаше, като ограден от китайската стена заради огромния слъчноглед!
Не знам, дали тогава е имало хибриди, ама явно на тоя сорт нещо не му понесоха условията при нас. А после като тръгнахме да чистим парцела..... няма изкореняване туй чудо, с брадвата го сякохме.

Тема "Слънчоглед от Чернобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: