Мечтата на всяка домакиня
Здравейте, имам дилема искам да сложа кухненски гръб от ЛПДЧ 18 мм ,което не е с HPL покритие, възможно ли е при положение, че имам плот котлони и мивка,защо съм си вкарал тази муха, защото на някоии кухни забелязвам по-дебел гръб и съм решил и аз да го направя така или съм в кардинална грешка и говорим за ПДЧ 18 мм с HPL все пак ,но не намирам с такава дебилна в интернет или не мога да преценя от снимките и гърба е 14,4 мм и си е с с HPL
zz_stefanov - майстор
Всичко е възможно. Но зависи как ще монтиран плота спрямо стената. 18мм. ПДЧ може да предизвика отместване на водобранната лайсна до електрическия плот. Виждал съм дори опряни.
Та не е желателно.

Махни излишните теми.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
"Кухненски гръб" е дебел точно колкото да носи крайното покритие, което пък, си отговаря на кухненски термо и хигиенни изисквания. Няма нужда да е по-дебело, тежко за монтаж и тн.
Мооже да е по-дебел, щото го имаш или щото толкоз тий акъла или щото жената така иска
hidrazin - майстор
Комшия си направи кухненския гръб от ... ЛАМИНАТ. Че и се получи доста прилично като визия. :)
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб сеп 20, 2025 12:23 pmhidrazin написа:
Комшия си направи кухненския гръб от ... ЛАМИНАТ. Че и се получи доста прилично като визия. :)
:partyman:
Кухня, която се ползва, се налага агресивно почистване. На комшията с визията фугите...
MamaMy - майстор
За кухненски гръб не ви препоръчвам материал който да поема мазнините. Аз сложих един ламиниран шперплат и сега ме е яд да го гледам. Покрай мивката и покрай котлона е на ужасни петна. Каквото мазно е пръснало той веднага го е поел. Иначе е устойчив на вода и на препарати. Според мен няма по-добро от фаянс или теракота. Нещо което да се мие лесно, на големи плочи и с по-малки фуги.
torbalan - Дървен философ
На моята кухня гърбовете са 18мм дебели, от същия материал, от който са шкафовете.
Имаше по-тънък кухненски гръб (със същото покритие и шарка), но майстора дето прави кухнята каза, че стените са ми криви (за което е прав) и по-добре гърба да е по-дебел. Разликата в цената не беше голяма и никак не съжелявам, че го послушах.

За 15 години експлоатация драми няма.
mrsch66 - специалист
Да сигурно са били криви защото 8мм гръб е два пъти по скъп на квадрат от 18мм ПЧД. :-D
torbalan - Дървен философ
пон сеп 22, 2025 4:38 pmmrsch66 написа:
Да сигурно са били криви защото 8мм гръб е два пъти по скъп на квадрат от 18мм ПЧД. :-D
Преди 15 години тънкия гръб беше малко по-евтин от плоскостите 18мм. Сега нямам идея как е.
А плоскостите, които избряхме със съпругата, не бяха никак евтини.

Тема "Възможно ли е кухненски гръб от 18мм ЛПДЧ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: