Всички имаме коли, нали ?
До странна констатация стигнах, след като реших на "лъскарката" да наливам 100 октана.
Изминах малко над 2х км, като съм зареждал на няколко бензиностанции. Зареждам само от една верига. Разход 6.2л/100км с нежно каране, до 6.4-500 при нормално, без пестене.
До преди това, карана с 95, а разхода 5.8л/100км. среден за пробега до момента.
Когато съм имал желание да се лигавя, съм го свалял и на 5.5.
Клипче- https://photos.app.goo.gl/Gk1WSj8oViErtA9m6
Прикачен файл:
IMG_20250819_090435.jpg

Та, как така, със скъпия и "силен" (хаха) бензин, разхода е по-висок, от този с 95?!!!
Степен на сгъстяване 10/1?!!! Обявеният разход е 6.3, но обикновено се возя сам и досега не е карана с багажи и товари. Возил съм само 45 кила тамагочи.

Вчера отново се върнах към 95. Изминах малко над 400км, със среден разход 5.9- няколко гонки в проходите- обичам планинско!!! Иначе това геометрично тяло не върви добре по нормалните пътища.
Аутото върви осезаемо по леко отколкото със 100 октановия.
DundyTheCroc - майстор
100 октана не е по-калоричен, а само по-устойчив на детонации. Ако ти работи нормално knock сензора колата сама ще промени момента на запалване и ще получиш малко повече мощност, но не е задължително да падне разхода. Друг е въпроса колко 100 октана е 100 или е просто напудрен с добавки 95?
Ще "рафинирам" въпроса с този цитат, относно октановото число.

По-високо- Подобрена работна мощност, по-добър контрол на изгарянето, по-малки загуби на енергия
По-ниско- По-малка работна мощност, неравномерна работа, по-високи нива на емисии

Относно пудренето, то това си е основно начинът за получаване на бензин с високо октаново число.

След като вече .....изяснихме нещата относно калоричността (затуй ползвах кавички в първото мнение), остава да се изясни (не е задължително) странният резултат, който в никакъв случай не е някакво внушение. Разходът е среден за около 2100км.

пп. Разходът се засича и по джоб.
bigdragon - майстор
Отчетена ли е работата на климатика?
Вчера температурите не бяха както
преди две, три седмици...
Това копче седи постоянно включено, но да, вероятно къндишъна е работил по интензивно преди две-три седмици.
С обикновения бензин също е движила при такива условия. При това не е наблюдаван разход по- голям от 6/100. Средният, за целия пробег до тук, е 5.8.

Според мен, вероятностите са две
- борда лъже при определяне на разхода- тези 2000+ км с A100 не съм ги сверявал с колонката.
- веригата бензиностанции е оцапала пейзажа със скъпата течност.

Трябва да ударя касовите бончета на калкулатора.
Няма да е никак трудно да се пресметне с доста голяма точност, понеже това возило се прибира в гараж винаги с минимално количество гориво- 3-4л. Преди пътуване се сипва пресен бензин.
Кара се рядко и само извънградско, докато се научи да ходи в пътя. Още няколко хиляди километра ще е така. После ще ѝ се зачервява генерацията.
Хм, позачетох се по чужбинско!
Масово се ползва 91 или 95 в този автомобил. Никой, от онези които са наливали 98 или 100, не споделя положителни резултати.

Този двигател, с тази степен на сгъстяване, е един съвсем обикновен конвенционален двигател.
Вероятно високооктановия бензин гори малко по-бавно, като създава максимален натиск върху челото на буталото по-късно от оптималното. Оттам и повишен разход.
Няма начин, когато горенето не е оптимално, то да се извършва чисто и да води до по-висока мощност.

Това ми напомня писанията в онази тема за прегледите. Веселба!
DundyTheCroc - майстор
С една дума стигаме до момента, че колата не се коригира оптимално според горивото, такъв код са набили на ЕКУ-то.
"Кода" е със съвсем лежерен, конвенционален аванс. Никаква агресия, която би оползотворила качесвата на горивото.

За сега не мисля нищо да "пренаписвам". Мераците бяха за Р10- пазя я още, па да видим.
Там "нещата" са NismoTronic или Nistune върху SR20DET/VET.
Суза няма нужда от силов тунинг.

С една дума- дори елексира на Астерикс да сипвате в резервоара на семейната бегачка, това ще доведе само до по-тихи джобове.

Тема "Разход на гориво- бензин, дизел, метан, пропан-бутан, олио, отработено масло........" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: